Kereső toggle

Miért fontosak a közéleti viták?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyakran éri a kormányzatokat az a kritika, hogy kivonulnak a politikai ellenfeleikkel folytatott vitákból. De miért is fontos meghallgatni az ellenvéleményeket, hol a helye a vitának a közéletben?

 

A híres-hírhedt “hetes cikkelyről” konferenciát szervezett az Alapjogokért Központ Jogállamiság-vita vagy világnézetek harca? címmel (bővebben lásd keretes írásunkat). A vita jelentősége abban állt, hogy a szervezőknek egy szakmai kérdésben sikerült egy asztalhoz ültetni kormánypárti és ellenzéki (volt) politikusokat, akik ráadásul még értenek is ahhoz a területhez, amiről vitáztak. Miért fontos, hogy legyenek ilyen, a nézetek ütköztetésére alkalmas rendezvények, miért nem elég, ha mindenki elmondja a saját álláspontját a nyilvánosság előtt?

 

Politikai vita története

 

Már az ókori Görögország városállamaiban komoly hagyománya volt a közéleti vitának. A legfontosabb, mindenkit érintő kérdésekben ellenvélemények meghallgatása után döntöttek a görög polgárok.

Egy fennmaradt történetből jól lehet rekonstruálni, hogyan is zajlott az ókori görögöknél a politikai csatározás.  Athén fennhatósága alatt álló Leszbosz szigetén Mytilene városa függetlenedni kívánt, ezért lázadást szervezett  (Kr.e. 427).  A felkelést az athéniak leverték, a vezetők pedig a hűtlenséget úgy kívánták megtorolni, hogy nem csak a felkelést vezető férfiakat végzik ki, hanem az összes helyi gyereket és nőt rabszolgává teszik. Mielőtt az athéni polgárok szavaztak volna  a kérdésben, a szigorú döntést mellett kampányoló Kleón (aki Periklész halála után Athén első számú vezetője, katonai parancsnok a peloponnészoszi háborúban) nyilvánosan vitázott a büntetés enyhítését követelő Diodotusszal (aki az athéni mérsékelteket képviselte).  Kleón érvei az erődemonstráció köré csoportosultak, valamint a példastatuálást hangsúlyozták, tartva attól, hogy túl enyhe ítélet esetén a többi város is fellázadhat. Ezzel szemben Diodotus azzal érvelt, hogy a “jó polgár ellenfelein nem megfélemlítéssel, hanem vitában való felülemelkedéssel arat győzelmet.” A szavazás rendkívül szoros volt, de végül megkíméltek a legyőzőtt mytileniániakat.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: