hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ami embertelen és ami nem

2018. 09. 07.
Abortuszellenesnek lenni nem népszerű sem itthon, sem Európa többi részén. A Hetekben augusztusban megjelent a magyarok különböző társadalmi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját felmérő Policy Solutions-kutatás eredményei azt mutatják, hogy honfitársaink több mint háromnegyede (egészen pontosan 78 százaléka) számára elfogadható, hogy „a nem kívánt terhességét egy nő szabadon megszakíthassa”. Az abortuszt liberalizáló májusi írországi népszavazás eredménye azt mutatta: Európa egyik legkonzervatívabb országában is áttört a magzati életet értéktelennek és elpusztíthatónak tartó álláspont. Abortuszpártinak lenni annyira magától értetődő lett, hogy vitának is alig-alig van helye ebben a kérdésben.

Abortuszellenesnek lenni akkor a legnehezebb, amikor az ember azon kapja magát, hogy akaratlanul is Dúró Dórával, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesével és parlamenti képviselőjével kerül egy platformra az álláspontjával – annak ellenére, hogy sem Dúróval, sem egykori, sem pedig jelenlegi pártjával soha nem értett egyet semmiben (sőt máig úgy gondolja, hogy a Magyar Gárda vonulásának időszakában a Jobbikot be kellett volna tiltani).

Dúró a múlt héten határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy terhességmegszakítás előtt kötelező legyen meghallgatni a magzat szívhangját. Dúró javaslata szerint a terhesség megszakítása előtt a szívhang meghallgatása a kezelést végző orvos és az intézmény felelőssége lenne, annak elmaradása esetén nem vonnák felelősségre a várandós nőt. A képviselő a javaslatától az abortuszok számának 20 százalékos csökkenését várja, amiben vagy igaza van, vagy nem. Erről lehet és kell is vitatkozni, ahogy Dúró javaslatának egyéb következményeiről is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!