Kereső toggle

Pénznyelő iskolakezdés

Nem olcsó mulatság a tanulás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy általános iskolás gyerek alapvető iskolai felszerelése legalább 15-20 ezer forintba kerül tankönyvek nélkül. A tanévkezdéshez munkáltatói, állami és önkormányzati támogatást is kaphatnak a családok.

Egy általános iskolás gyermek beiskolázása minimum 20 ezer forintba kerül tankönyvek nélkül – derült ki a REGIO Játék augusztusi kutatásából. A legalapvetőbb iskolai eszközökre a válaszadó szülők egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, szintén ennyien akár 20-30 ezer forintot is elköltenek egy gyermek esetében. Egy hátizsákvásárlás a kiadásokat akár meg is duplázhatja, ami a válaszadók háromnegyedénél tervbe van véve. Az ingyenes tankönyvcsomag tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal (21százalék) számolnak a szülők.

Az ingyenes tankönyvrendszer egyelőre az első 9 évfolyamon van érvényben. Ez a kölcsöntankönyves rendszer a költségek szempontjából kedvező, ugyanakkor az „állami” egyentankönyv-kínálatot a bevezetése óta számtalan bírálat éri tartalmi és gyakorlati oldalról (nem lehet beleírni, megtartani stb.) egyaránt.    

Ha a tanévkezdés költségeit tágabb értelemben számítjuk, akkor a taneszközök (tankönyvek), informatikai eszközök, tandíj, cipő, ruha, közlekedés, sportszer, különóra, lakhatás (albérlet) átlagos költségeit is belevéve a GfK Hungária Piackutató Intézet 2016-ban átlagosan 84 ezer forintra – 2014-ben 72 ezerre – hozta ki a tanévkezdést. Számításuk szerint általános iskolásoknál az ősz két éve még 73 ezer, középiskolásoknál 90 ezer, felsőoktatásban tanulóknál 166 ezer forintba került. A közoktatásban az átlagosnál magasabb lehet a költség az első, ötödik és kilencedik évfolyamba lépő diákoknál.

Szeptemberben a legnehezebb helyzetbe főként a nagycsaládosok és az egyszülős családok kerülnek. Karitatív szervezetek beszámolói szerint a szeptember beköszöntével megnő a segélyt – jellemzően élelmiszert – kérő családok száma, mivel addigra elfogynak az augusztusi és szeptemberi családtámogatások. Számos civil és egyházi szervezet tanszer-adománygyűjtést is szervez, többek között a leghátrányosabb kistérségekben élő családok megsegítésére.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: