Kereső toggle

Küszöbön az újabb válság?

Az Amerikai védővámok hatása a magyar iparra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az új kormánytól takarékoskodás várható, mivel az eurózóna „válságjeleket mutat”, az amerikai védővámok pedig a magyar gazdaságra, azon belül a járműiparra is negatívan hathatnak. Mindeközben a hazai GDP bővült, a bérek emelkednek, ám kérdés, hogy meddig tarthat a növekedés.

A befektetőknek még várniuk kell az új Orbán-kormány jelentős fiskális gazdaságélénkítő lépéseire, mivel a közelmúltbeli piaci zavarok arra késztetik, hogy inkább a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését helyezze előtérbe – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Bloomberg hírügynökségnek május végi nyilatkozatában. Az Argentínától kezdve Törökországon keresztül Olaszország piacait megtépázó gazdasági zavarok és az amerikai monetáris politika szigorításának megkezdése különösen erős hatást gyakorolt a feltörekvő piacokra, köztük Magyarországra is. A forint-euró árfolyama kétéves mélyponton van, akárcsak a hosszú lejáratú magyar államkötvények, melyek 2012 óta a legrosszabb hónapjukat tudják maguk mögött. Gyülekező fellegekről beszélt a gazdasággal összefüggésben Orbán Viktor is: mind a közrádióban, mind a kötcsei pikniken kifejtette, hogy takarékosságra van szükség, mert rossz esetben újabb európai gazdasági-pénzügyi válság bontakozhat ki. A miniszterelnök szerint a 80 százalék fölé ugrott francia államadósság az egyik figyelmeztető jel arra nézve, hogy Európában el fog tűnni az „olcsó pénz”.

Másrészt az amerikai védővámok növelése is gazdasági válságot okozhat, és ez közvetlenül érintheti a magyarországi autóipart.

Az atv.hu tudósítása szerint a miniszterelnök úgy vélte, megoldás lehetne, ha megegyeznénk az oroszokkal, vagyis az Európai Unió feloldaná a Moszkva elleni szankciókat. Ezzel kapcsolatban azonban Orbán sem volt derűlátó, így azzal zárta, hogy beszorulhatunk az orosz szankciók és az amerikai protekcionista intézkedések, azaz Putyin és Trump közé. (Az EU 2014 nyarán vezetett be különféle, többek között gazdasági és pénzügyi korlátozó intézkedéseket az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul.)

Az autógyártás a húzóágazat

A harapófogó másik ágát az USA által bejelentett védővámok jelentik: Donald Trump amerikai elnök május utolsó napján közölte, hogy bevezeti a védővámot az acélra és az alumíniumra Amerika három legnagyobb kereskedelmi partnere, Kanada, Mexikó és az EU ellen, valamint extra adót vet ki az európai autókra, amennyiben az EU védővámokkal válaszolna az amerikai védővámokra. Gazdasági értékelések szerint Trump intézkedéseit elsősorban a német autóipar szenvedheti meg, ami pedig jelentős hatást gyakorol a magyarországi autógyártásra is.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: