Kereső toggle

Félmillió egyszülős gyerek országa

Kezdeményezés az egyszülős családok segítésére

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarországon legalább 300-350 ezer olyan család él, amelyben egy szülő neveli a gyerekeket – összesen több mint félmilliót. Nekik segít az újonnan létrejött Üllői úti Egyszülős Központ.

Anya, anya! – az én kislányom is így kiabált, ha a játszótéren történt valami. Nem igazán tudta még, mit jelent, akkor tanult beszélni, és ezt hallotta a többi kicsitől. Ma már megmosolyognám, ahogy néztek, mikor odaszaladtam – emlékszik vissza Károly, aki fiatalon megözvegyült, és egyéves gyermekükkel maradt egyedül. Mint mondja, nagy segítséget jelentett, hogy a munkahelye is maximálisan támogatta, és tartalékai is voltak. Miközben veszteségét próbálta feldolgozni, napi szinten szembesült a legkülönfélébb problémákkal. Ezek közül csak a legenyhébb volt például, hogy férfiként a női vagy a férfi mosdóba vigye-e a kislányát, hol lehet hirtelen pelenkázót találni, és persze, hogy kire bízza kislányát, ha éppen a rokonok nem érnek rá? Ha más nem volt, sokszor egy konditerem játszóháza segített a helyzeten.

Dia mindig úgy tervezte, hogy örökbefogadott gyermekei is lesznek, ha férjhez megy. Negyven is elmúlt, de a szerelem csak nem jött. Úgy döntött, társ nélkül is meg szeretné osztani szeretetét valakivel, ezért hajadonként lett egy kislány örökbefogadó anyukája. Szülei kezdetben nem örültek a döntésének, de édesanyja most már el sem tudná képzelni az életét a kisunoka nélkül. Károly és Dia esete nem ritka kivétel. Magyarországon legalább 300-350 ezer hozzájuk hasonló család él több mint félmillió (!) gyermeket nevelve.

Sokféle élethelyzet hozhatja úgy, hogy valaki magára marad gyermekével. Egyre gyakoribb az is, hogy az addig működő kapcsolat felbomlik, amikor beteg vagy sérült baba születik – az egyik fél egyszerűen nem vállalja ezt a nehezített helyzetet, és elmegy. Sajnálatos módon sok nagyszülő kényszerül egyedül nevelni unokáit, legtöbbször azonban még mindig válás miatt jön létre egyszülős család.

Talán nem meglepő, hogy ezeknek a háztartásoknak a döntő többségében (87 százalék) az anya az egyetlen szülő. Az egyszülős családok óriási száma miatt viszont a fennmaradó 13 százalék is mintegy 40 ezer férfit jelent, akik egyedül nevelnek egy vagy több gyermeket. Ez a fajta családstruktúra-változás jelenleg is zajlik, és legalább olyan markáns jellemzője a magyar demográfiai helyzetnek, mint az alacsony születésszám vagy az egyedülállók növekvő aránya. A KSH legutóbbi lapszámunkban említett felmérése (Mikrocenzus 2016) kiemeli, hogy míg az egy szülő gyermekkel típusú családok aránya az összes családban 1980-ig 10 százalék körüli volt, 2011-re 19 százalékra emelkedett, azaz már minden ötödik család ebbe a típusba tartozott.

A 2016-os eredmények 18 százalékot mutatnak. A jelenség mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen a következő generáció egyharmada nevelkedik egyetlen szülővel. Ebben a felállásban pedig a kihívások is speciálisak. Annál is inkább, mert az egyszülős családok története szinte mindig tragédiával vagy legalábbis  traumával kezdődik – ahogy Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke fogalmaz. Amint létrejön egy ilyen család, rendszerint lelkileg is segítségre van szükségük, emellé viszont azonnal jön egy csomó gyakorlati probléma is. Az egyedül maradt szülőnek sok olyan feladatot is át kell vennie, ami addig nem volt benne a repertoárjában, és egy teljesen új életvitelt kell kialakítania a megváltozott helyzetre szabva.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: