Kereső toggle

Miről álmodik a miniszter?

Brüsszel aggódik a magyar demokráciáért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elfogadott Stop Soros törvénycsomagnak a sajtó által hangoztatott civilekre, migrációra és hajléktalanokra vonatkozó részein kívül van egy kevésbé ismert, de annál jelentősebb sarokpontja: a külön közigazgatási bíráskodás létrehozása.

Még meg sem száradt a tinta a hetedik alkotmánymódosításon, az Európai Unió máris aggódik a magyar jogállamiságért. A Kormány szerint teljesen alaptalanok a vádak, Nyugaton is számos példa van külön közigazgatási bíráskodásra, sőt van, ahol a végrehajtó hatalom részeként működik.

Az Igazságszolgáltatás értelme

Az igazságosság általános társadalmi követelmény. A modern államban ez az elvek jog nyelvére való lefordításával tud érvényesülni. Megsértésük esetén pedig kell egy állandó fórum vagy szervezet, amely a keletkezett igazságtalanságot helyre tudja állítani. A hatalmi ágak elválasztásának rendszerében ezt a szerepet a bíróságok töltik be, amelyek csökkentik az állami önkény esélyét. Nem véletlen, hogy a polgárosodás során merült fel az igény a független bíráskodásra Európa-szerte. A modernizálódó társadalmaknak szükségük volt egy olyan objektív és független rendszerre, amely nem származás vagy rendi kiváltságok alapján hozza döntéseit. Ennek hatására vált alapkövetelménnyé a törvény előtti egyenlőség és az ítélkezés függetlensége a törvényhozó és végrehajtó hatalomtól.

Ezeknek az elveknek a mai igazságszolgáltatási rendszerekben is vissza kell tükröződniük. Ebből pedig következik a legfontosabb elvárás a mindenkori bíráskodással kapcsolatban: függetlenül, a külső politikai és társadalmi környezettől szabadon hozza meg döntéseit. Éppen ezért az egyik legnagyobb veszélye a bíráskodásnak, hogy átpolitizálttá válik.

A közigazgatási bíróságok ítélkeznek egyébként a politika számára legfontosabb ügyekben: ellenőrzik az adóhivatal, a médiahatóság, a versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság döntéseit, de foglalkoznak választási jogsértésekkel is. A közérdekű adatigénylések eddig nem tartoztak a közigazgatási bíróságokhoz, de felmerült, hogy a Kormány ezt is hozzájuk telepítené.

Vitán felül áll, hogy közigazgatási ügyekben – amikor az állam és az egyén kerül egymással szembe – a természetes személyek kiszolgáltatottabbak. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a végrehajtó hatalomtól független legyen az ezekkel foglalkozó jogorvoslati platform.

Erre vártunk a rendszerváltás óta?

A Kormány szerint egy elkülönült közigazgatási bíróság mindenképp az ország javára van, a jogállami kontroll erősödésével jár az, hogy több, új jogkörben is lehet egyből bírósághoz fordulni (amelyekben eddig a hatóság felettes szervéhez lehetett fellebbezni).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: