hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyarok harmada él a létminimum alatt
Örömtelen megélhetés

2018. 06. 07.
Tavaly az egy főre jutó létminimum összege 90 650 Ft volt, a létminimum alatt élők aránya pedig 30 százalékra csökkent. A magyar társadalom további 23 százaléka él a létminimum közvetlen közelében – őket egy váratlan kiadás bármikor a létminimumhatár alá sodorhatja.

A létminimum egy főre eső összege érdemben nem változott az elmúlt években: tavaly 90 650 Ft volt, kétezer forinttal több, mint 2016-ban. Az alig 2 százalékos növekedés nagyjából az élelmiszerárak inflációjának megfelelő emelkedés – mondta el érdeklődésünkre Kiss Ambrus szociológus, a Policy Agenda vezető elemzője. Az intézet 2015 óta végzi a létminimum-adatok számítását, mióta a KSH felfüggesztette az adatközlést, mondván: a létminimum fogalma túlzó a hazai szegénység megítélése szempontjából.

A létminimum értéke egy „örömtelen”, egyik hónapról a másikra élő, tartalék nélküli, alapvető megélhetési minimumra vonatkozik. Ennél nem sokkal lejjebb kezdődik a nélkülözés fogalma. A létminimum értékét a mindenkori alapszükségletek – mindenek előtt egy élelmiszer-normatíva – alapján árazzák be, a különböző összetételű háztartások szerint súlyozva. A tipikus, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimuma tavaly 262 305 Ft volt.

A kiadások szerkezete nem módosult: a háztartások átlagosan jövedelmük 31 százalékát költik élelmiszerre, 22 százalékát lakásfenntartásra, 10 százalékát közlekedésre, 5 százalékát egészségügyre és higiéniára, 7 százalékát telefonálásra, 6 százalékát kultúrára, oktatásra, 3 százalékát ruházkodásra.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!