Kereső toggle

„Nem ügynökvadászat, amit teszek"

Hetek-interjú Mező Gáborral, a Hamvas Intézet kutatójával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négy éve kezdett a pártállami állambiztonsági múlttal foglalkozni, azóta számos konkrét, a rendszerváltás után is törésmentes karriert befutó hálózati személy esetét mutatta be. Mező Gábort a velünk élő hálózatról kérdeztük.

Mikor kezdett el a pártállami titkosszolgálati múlttal foglalkozni?

– Mélyebben 2014 körül, amikor megkaptam a Hamvas Intézet két munkafüzetét. Mindkettőt Hankiss Ágnes írta. Az egyiknek Továbbélő hálózatok volt a címe, a másiknak Állambiztonsági játszmák. Ezekből vált világossá számomra, hogy a rendszerváltás körüli történéseket erősen manipulálták. Olyan háttérjátszma zajlott le a rendszerváltáskor és közvetlenül előtte, ami nem közismert. Elkezdtem ennek az időszaknak utánanézni, aztán annak, hogy mi történt ezekben a játszmákban azokkal a rendszerváltó személyiségekkel, akik nekem azóta is szimpatikusak.

Kik ők?

– Csengey Dénes és Krassó György. Egyre többet olvastam arról, hogy velük szemben milyen játszmák zajlottak, majd tágult a kör, és így kezdtem el a saját kutatásaimat.

Kiemelten foglalkozik a pártállami titkosszolgálat egykori munkatársainak a rendszerváltás utáni médiára gyakorolt hatásaival. Miért érdekli ez ennyire?

– Az egyszerű magyarázat az, hogy én is újságíró vagyok, látom a média hatalmát és megosztottságát. Az is érdekelt, hogy a hazai média mai állapotához mennyiben járult hozzá az átmentett titkosszolgálati személyek jelenléte.

Mi az összefüggés a jelenlegi magyar médiaviszonyok és a pártállami titkosszolgálatokhoz köthető személyek rendszerváltás körüli szerepe között?

– Annak biztosan messzemenő következményei vannak, hogy nem történt semmiféle tisztázás ezen a területen. Az átvilágítás jóval később, és eléggé felemás módon következett be. De ennél is nagyobb baj, hogy sokakat hiába világítottak át, nem derült ki róluk semmi, mert a dossziéik nem kerültek át a levéltárba, és amúgy is a III/III-ra szűkítették le a vizsgálatot. De ami a legfontosabb: sem szembenézés, sem bocsánatkérés nem történt, így a társadalom nem tudott megfelelő információk birtokában dönteni ezeknek az embereknek a pályafutásáról.

Miért maradt el ez a szembenézés?

– Számos oka van, de szerintem az egyik legfontosabb a rendszerváltás utáni médiarendszer minősége. A rendszerváltás utáni sajtó nem nagyon foglalkozott ezzel a kérdéssel, ami nem is meglepő, hiszen a legtöbb újságnál kulcspozíciókat foglaltak el az ügyben érintett emberek. Tőlük kevéssé lett volna logikus azt várni, hogy ezeknek az ügyeknek a feltárásában motiváltak legyenek.

Van visszhangja – akár az érintettek körében, akár más fórumokon – a cikkeinek?

– A legérdekesebb mindig azok reakciója, akikről írok.

Az áldozatokra vagy a hálózati személyekre gondol?

– Mindkettő nagyon izgalmas, de a legérdekesebb mégiscsak az úgymond leleplezett hálózati személyek reakciója. Amikor egy ismert, a katonai hírszerzésnek dolgozó külpolitikai újságíróról írtam néhány cikket, akkor ő hosszú kommentekben egészítette ki a történetet, természetesen a legendáját ismételgetve, viszont felsorolva egy csomó újságíró kollégáját, akikről azt állította, hogy ugyanazt csinálták, mint ő. Ezzel őket is lerántotta maga mellé. Egyébként az ő történetét sem tőle tudtuk meg korábban, hanem csak azért ismertük, mert az egyik magyar hírszerző, Belovai István annak idején átállt a NATO-hoz, és az átállása után kiadott pár hálózati embert a NATO-nak, köztük az érintett újságírót is.

A hálózati emberek narratívájának jellemző eleme, hogy arra hivatkoznak: úgymond muszáj volt belépni, együttműködni, és mindenki ezt csinálta. Ez abból a szempontból igaz, hogy aki külföldi tudósító volt akár az MTI-nél, akár a Népszabadságnál, akár a rádiónál vagy a tévénél, az valamilyen szinten a hálózat embere volt. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az illető be volt szervezve, mert lehetett például társadalmi kapcsolat is, hiszen olyan ember volt, aki annyira megbízhatónak számított, hogy még arra sem volt szükség, hogy be legyen szervezve. Az azonban nehezen elképzelhető, hogy együttműködés nélkül dolgozzon valaki ilyen pozícióban. Annyit biztosan állíthatunk, hogy ha valaki külföldi tudósító volt a hatvanas évektől, annak mindenképpen érdemes megnézni közelebbről a karrierjét, és ez alapján eldönteni, mennyire hiteles a rendszerváltás utáni tevékenysége.

Sok ma is ikonnak számító, részben továbbra is aktív közszereplőt, újságírót, politikust nevezett meg cikkeiben. Kell bíróságra járnia?

– Azok közül, akiknek a hálózati kapcsolatairól írtam, még senki nem perelt be. Egy veterán újságíróval volt egy ügyünk, akiről nem írtam olyat, hogy hálózati ember lett volna, mert nincs bizonyíték ilyesmire. Ezen az egy eseten kívül nem volt rá példa, hogy bepereltek volna. Ennek az egyik oka, hogy nagyon vigyázok arra, hogy ne állítsak olyat, ami nincs benne az iratokban. A másik ok, hogy szerintem senki sem akar nagyon szerepelni egy ilyen perrel kapcsolatban a nyilvánosság előtt.

A dossziényilvánossággal kapcsolatban két markáns álláspont van. Az egyik, amit ma például az LMP képvisel, hogy legyen teljes dossziényilvánosság, míg – fogalmazzunk így – a mindenkori magyar kormánytöbbség azt mondja, hogy milyen nyilvánosságot követeltek, régesrég kutatható minden, mi a probléma?

– Ez az egyik legbonyolultabb kérdés. A teljes nyilvánossággal szemben is vannak érvek, például hogy kontrollálatlan lenne, de ennél szerintem fontosabb, hogy a „teljes” nyilvánosság is csak azokra az iratokra vonatkozhat, amelyeket nem tüntettek el.

Szerintem a teljes iratnyilvánosságnál sokkal fontosabb lenne, hogy a közvélemény valódi képet kapjon a hálózat működéséről.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: