Kereső toggle

Intés a Fidesznek

Márki-Zay Péter váratlan győzelméről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kellemetlen, súlyos, bizonyos szempontból megalázó vereséget szenvedett a Fidesz vasárnap Hódmező-vásárhelyen, amikor Márki-Zay Péter független jelölt legyőzte Hegedűs Zoltán alpolgár-mestert a polgármesteri tisztségért kiírt időközi választáson.

Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt 13 ezer szavazattal, a leadott voksok 57 és fél százalékával nyerte meg a küzdelmet, a Fidesz–KDNP (valamint az eddigi városvezetés és a térség erős embere, Lázár János) jelöltje, Hegedűs Zoltán alpolgármester 9 és félezer szavazattal, a leadott voksok 41,6 százalékával végzett a második helyen. A nyilvánvalóan a Fidesz-ellenes szavazatok megosztása céljából elindított ex-MSZP-s Hernádi Gyula, Szanyi Tibor pártfogoltja mindössze 201 szavazatot kapott, amivel 0,88 százalékot szerzett.

Nem véletlenül írtunk „Fidesz-ellenes” és nem „ellenzéki” szavazókat, ugyanis óriási tévedés lenne azt gondolnia a parlamenti ellenzék pártjainak – különösen a baloldaliaknak –, hogy ami Hódmezővásárhelyen történt, az az ő sikerük lenne (a Jobbik ezt egy fokkal több joggal gondolhatja, de erről később). A Fideszt Hódmezővásárhelyen nem a „demokratikus ellenzéknek” nevezett baloldal győzte le, hanem ha tetszik, a polgári Magyarország vágott vissza az eszméit egykor hirdető, de mára gyakran megcsúfoló kormánypárti politikusoknak. Márki-Zay Péter – szemben az őt ért fideszes rágalmakkal és a vele kapcsolatos baloldali várakozásokkal – minden tekintetben konzervatív politikus – a róla mostanáig megismert információk alapján lényegesen konzervatívabb a Fidesznél. Hétgyermekes apaként is, a helyi katolikus közösség életének aktív résztvevőjeként is, de a hódmezővásárhelyi közélet régi (és a 2002 előtti Fideszhez erősen kötődő) szereplőjeként is. Ha Hódmezővásárhelyen nem ismerték és nem tisztelték volna, a Fidesznek könnyű lett volna őt olyan abszurd rágalmakkal lejáratnia a kampányban, mint hogy mecsetet akar építeni (!) a városban.

A rágalmak most nem hatottak, ahogy az sem, hogy Hódmezővásárhely és térsége erős embere, Lázár János a kampány hajrájában „bolondnak” nevezte Márki-Zay Pétert. Ez utóbbi már csak azért is furcsa, mivel a független jelölt három diplomát szerzett (közgazdaságit, villamosmérnökit és történelemtanárit), majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen doktorált gazdaságtörténetből. Ráadásul – szemben Lázárral és számos kollégájával – Márki-Zay nem a politikához közeli munkahelyeken töltötte felnőtt életét. 2004-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba költöztek, ahol telefonszolgáltatások eladásából éltek, majd – immár nagycsaládosként – 2009-ben tértek vissza Hódmezővásárhelyre. Családja egyáltalán nem ismeretlen a térségben: apai ágon a Békés megyei Sarkadról származnak, dédapja az Országgyűlés hivatalnokaként, nagyapja Békés vármegye aljegyzőjeként dolgozott. Felesége elismert szülésznőként rengeteg hódmezővásárhelyi család életének lett részese, hiszen rengeteg újszülöttet segített a világra az elmúlt közel egy évtizedben.

De nemcsak Márki-Zay Péterről lehet elmondani, hogy minden tekintetben konzervatív, hanem a támogatóinak jelentős részéről is. Itt nemcsak arra gondolunk, hogy 1990 és 2014 között a város minden alkalommal jobboldali országgyűlési képviselőt és polgármestert választott, de arra is, hogy a 2016-os kvótanépszavazáson az összes megyei jogú város közül itt volt a legmagasabb (több mint 54 százalékos) a részvétel. Ha a vásárhelyieken múlt volna, Magyarország érvényes népszavazáson utasította volna el a kötelező uniós migrációs kvótát. Ebből két dolog is következik: óriásit tévednek a fővárosi ellenzéki szalonok tagjai, ha azt hiszik, hogy a vásárhelyi polgárokra bármilyen ideológiai kérdésben számíthatnak a jövőben – semmi nem utal arra, hogy akár migráció-, akár genderkérdésben akár a vásárhelyiek, akár az általuk megválasztott polgármester egy centivel is liberálisabbak lennének akár a jelenlegi kormánypártoknál, akár a Jobbiknál.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: