Kereső toggle

Gulyás Gergely: „Nincs lefutott választás”

Interjú a Fidesz frakcióvezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miért szenvedett vereséget Hódmezővásárhelyen a Fidesz jelöltje? Hogyan hat ez az esemény az áprilisi országgyűlési választásra? És mi a közelgő voksolás tétje?

Meglepte a hódmezővásárhelyi eredmény?

– Igen, meglepett. Azt reméltem, hogy a mi jelöltünk fog győzni. De a demokrácia természetes velejárója, hogy néha ellenzéki jelölt nyer.

Lázár János vagy a Fidesz szenvedett vereséget ezen a vasárnapon?

– Szerintem ez nem választható ketté. A Fidesz jelöltje veszített egy olyan városban, ahol Lázár János a kormánypárt legmeghatározóbb személyisége.

Ki felelt a kampányért? Kapott támogatást Hegedűs és Lázár az országos Fidesz-kampánystábtól?

– Természetesen, a jelöltünk igényei szerint segítettünk, amiben tudtunk, és Lázár János is teljes erőbedobással vett részt a kampányban. 

Az eredményből következik bármi az országos politikára nézve?

– Utólag mindig lehet elemezni az eredményeket, ami azzal is jár, hogy még egy vereségben is lehet némi pozitívumot találni. Ilyen például, hogy Hegedűs Zoltán nagyjából ugyanannyi szavazatot kapott, mint amennyit Lázár János négy évvel ezelőtt az országgyűlési választásokon, ugyanilyen részvétel mellett. Tehát megtartottuk a saját szavazóinkat. Most viszont indult egy olyan ellenzéki, független, önmagát a Fideszhez hasonlóan keresztény-konzervatívnak valló jelölt, aki képes volt arra, hogy valamennyi, korábban széttartó szavazatot begyűjtsön. A vereség minden magyarázattól függetlenül vereség marad, mégis az ellenzékváltó hangulat bizonyítéka, hogy Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter úgy győzött, hogy az őt támogató ellenzéki pártok vezetői a kampányban be sem tették a városba a lábukat, és a jelöltjük is kínosan ügyelt arra, hogy  a szavazófülkék bezárásáig jól érzékelhető távolságot tartson tőlük. Legyünk őszinték, sikerének ez volt a legfőbb titka.

Megértem a másik oldalon oly sok vereség után most néhány napig uralkodó hurráoptimizmust, de a mélyebb elemzésből számukra is az derül ki, hogy ha az ellenzéki pártok nem a saját soraikból állítanak jelöltet, hanem egy önmagát keresztény-konzervatív, csalódott fideszes szavazóként meghatározó független jelöltet támogatnak, akkor az még számukra is eredményes lehet. Magyarul: ha más indul és nem ők, akkor mi is veszíthetünk.

Nyitott az áprilisi választás ön szerint?

– Most újra tudatosíthatjuk: nincs lefutott választás. Így kell készülni az országgyűlési választásokra is. Ha valaki egy választásról azt gondolja, hogy már megnyerte, akkor azt jó eséllyel el fogja veszíteni. Nekünk ebbe a hibába nem szabad beleesnünk. E tekintetben Hódmezővásárhely még segítség is volt a kampányunk számára.

Mozgósítja a vereség a Fidesz-tábort?

– Egész biztosan. Ezt én is tapasztalom, és más egyéni választókerületi jelöltek is beszámolnak arról, hogy már a hódmezővásárhelyi választás másnapján számtalan megkeresés érkezett a szimpatizánsaink részéről, hogy mit tegyenek, miben tudnak segíteni, hogyan járulhatnak hozzá a Fidesz-kampány sikeréhez. És nagyon sok tanács: miről kell többet, miről kell kevesebbet beszélni. Látszik, hogy a kormánypártokat – Magyarország legnagyobb politikai közösségét – élettel és energiával töltötte fel ez a nem várt eredmény.

Közhely, hogy az alacsony részvétel a Fidesznek jó, a magas az ellenzéknek. Egy magasabb részvétel vagy akár a határon túliak aktivitása (erről Orbán Viktor is beszélt) viszont akár kiviheti az MSZP-t a parlamentből. Ennek mekkora esélyét látja?

– Az MSZP szerintem kockázatot vállalt azzal, hogy az 5 százalék helyett egy szervezetileg alig létező párttal kötött szövetség miatt 10 százalékos küszöböt kell elérnie. Én ezt hazárdjátéknak tartom, hozzátéve, hogy ma a 10 százalék elérése a Jobbik kivételével bármely ellenzéki párt számára kockázatos lenne. Tovább rontja az esélyeiket, hogy a balliberális ellenzéken belül komoly a verseny az MSZP, az LMP és a DK között. Nem látom, hogy ez miért előnyös az MSZP-nek vagy akár a Párbeszédnek, amelynek a neve megjelenik a listán, de ez sovány vigasz lesz számukra, ha képviselőik ezzel együtt sem jutnak be a parlamentbe. Ez az ő döntésük volt. Elképzelhető, hogy átlépik végül a közös lista miatt önmaguknak felemelt küszöböt, de ez nem bátorság, hanem vakmerőség a részükről.

Az ATV főmunkatársa szerint Orbán Viktor arról beszélt a visegrádi Fidesz-frakcióülésen, hogy reálisnak tartja az MSZP kiesését az Országgyűlésből, de a kétharmad témáját kerülte. Miért? Letettek róla?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: