hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzéki programok az oktatáspolitikában
Csak kirakat?

2018. 03. 22.
Nemcsak a kormány, de az ellenzéki pártok oktatáspolitikai elképzeléseit is kritizálta a Heteknek Pukli István. De mit kezdenének pontosan a pártok a magyar oktatási rendszerrel? Pedagógus Szakszervezet (PSZ) fórumán hét ellenzéki párt szakértője ismertette pártja oktatáspolitikai programját. A DK, a Jobbik, az LMP, az MLP, az MSZP, a MOM és a Momentum képviseltette magát, míg a Fidesz és a KDNP nem. Ez annyiból érthető, hogy a kormánypártok most sem adtak ki választási programot, így oktatási programot sem, s megnyilatkozásaik alapján különösebb fordulatra nem lehet számítani, amennyiben ismét ők nyerik a választásokat.

A meglévő programokból kiderül, hogy az ellenzéki pártok többsége nagyrészt lebontaná a Fidesz–KDNP-kormány által felépített, centralizált és alulfinanszírozott struktúrát. Február elején a Tanítanék Mozgalommal együttműködve kilenc ellenzéki párt egy Oktatási Minimumban is lefektette közös oktatáspolitikai alapelveit. A PSZ-fórumon a pártok szakértői a legfőbb problémaként nevezték meg, hogy a jelenlegi, erősen uniformizált magyar oktatási rendszer nem csökkenti, hanem még inkább felerősíti a társadalmi különbségeket, mind inkább szűkítve az érettségihez és a diplomához jutás esélyeit. A baloldali pártok a megoldást a megfelelő anyagi és szakmai feltételekkel kialakított integráció és az egyházi elitoktatás megszüntetése irányában képzelik el.

Dúró Dóra, a Jobbik képviselője is drámainak nevezte a társadalmi mobilitás megszűnését. Viszont a Jobbik – a többi párttól eltérően – ennek megoldását a párhuzamos oktatásban, illetve a leghátrányosabb helyzetű gyermekek esetében bentlakásos intézmények kialakításával képzeli el. Eltér a Jobbik álláspontja abban is, hogy alapvetően meghagyná az iskolák állami fenntartását, és igény esetén szakmai kritériumok alapján mérlegelné az önkormányzati kézbe való visszaadásukat. Szintén csak a Jobbikra jellemző, hogy meghagyná a kötelező hit- és erkölcstanórákat és a mindennapos testnevelést is.

Minimumelvek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!