Kereső toggle

Demján Sándor

(1943 – 2018)

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Életének 75. évében elhunyt Demján Sándor üzletember. Demján Sándort március 26-án, hétfőn érte a halál. Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Az ország elmúlt évtizedeinek egyik legfontosabb gazdasági szereplője volt, egyike azoknak a Kádár-korszakban kiemelkedett vállalatvezetőknek, akik a rendszerváltás utánra át tudták menteni az 1960-as évektől felhalmozott kapcsolati tőkéjüket – éppúgy megtalálta a hangot Kádár Jánossal, mint később Horn Gyulával vagy éppen Orbán Viktorral.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben a Fejér Megyei ÁFÉSZ-nál kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, majd 1986-ban a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása. Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest Díszpolgára.

A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkájának eredményeként az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Demján Sándor szülei – több székely családdal együtt – 1940-ben költöztek a Szatmár megyei Börvelybe. Édesapját nem ismerte, mert a második világháborúban életét vesztette. 1944-ben édesanyja három gyermekével Magyarországra, Etyekre, a háború után kitelepített svábok lakóhelyére költözött. A Fogyasztói Szövetkezetek Országos Szövetségének (Szövosz) ösztöndíjasaként 1965-ben szerzett diplomát a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán. Az iskolai évek után a Gárdonyi ÁFÉSZ-nál helyezkedett el egyre magasabb pozíciókban (1965–1966), majd a Bicskei ÁFÉSZ elnökhelyettese (1966–1968), később a Gorsium ÁFÉSZ elnöke lett (1968–1973).

1973 és 1986 között a Skála Coop szövetkezeti közös vállalatnak volt a vezérigazgatója. 1986–90 között a Magyar Hitelbank elnöke volt, továbbá az alapítók egyike. 1990-től a Közép-európai Fejlesztési Társaság, 1991-től a Közép-európai Beruházási Társaság vezérigazgatója volt.

1996-ban megnyitotta a Bank Centert, a Gránit Pólus Rt.-t és a Pólus Centert. 1996-tól az általa létrehozott TriGránit Fejlesztési Zrt. elnöke volt. 1999-ben megnyitotta a Nyugati Városközpontot, ismertebb nevén a WestEnd City Centert, ezt követte 2000-ben a pozsonyi Pólus City Center megnyitása, majd 2005-ben a Silesia City Center nyitása Katowice városában, Lengyelországban. A 2000 márciusában megalakított Hivatásos Labdarúgó-alszövetség vezetője lett. Két év előkészítési fázis után 2008-ban bevásárolta magát az orosz állami lottóba.

Demján Sándor ügyvezető elnöke volt az egyik legnagyobb magyar munkáltatói szervezetnek, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ), valamint 2017-ig elnöke volt a takarékszövetkezetek érdekvédelmi szervezetének, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségnek (OTSZ) is.

2008-ban 300 milliárd forintra becsült vagyonával ő volt Magyarország leggazdagabb embere. Vagyonát 2006-ban még csak 80 milliárd forintra becsülték, így két év alatt majdnem megnégyszerezte tőkéjét. Nevéhez fűződik a 2003-ban alapított Prima Primissima megalapítása díj is. 2003-ban a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította ezt a díjat, melynek céljául az alapítók a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítését tűzték ki. 2010-ben belépett a bankszektorba is, megvásárolva a Wallis Zrt.-től a Milton Bankot, amit átkeresztelt Gránit Bankra.

2012-ben bejelentette, hogy vagyona jelentős részét halála után jótékony célra ajánlja fel. Szintén 2012-ben a Világgazdaság: A növekedés feltételei című konferenciáján Demján Sándor azt mondta, hogy tömeges selejtgyártást végeztek az egyetemek Magyarországon, a kínai fiatal tudása magasabb, mint a magyaré. Továbbá Demján meglátása szerint nem szabadna olyan tudósokat képezni, akik például a bogarak életét kutatják. 2014-ben arról is bejelentést tett, hogy korára való tekintettel fokozatosan visszahúzódik az üzleti élettől, és cégeinek irányítását beosztottjainak adja át.

A 2014-es Befolyás-barométer szerint ő volt Magyarország 6. legbefolyásosabb személye. 2017-ben a rangsor 16. helyén végzett.

Demján Sándor halálával a magyar gazdasági és üzleti élet meghatározó alakját vesztettük el – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez kedden eljuttatott részvétnyilvánításában.

A tárca közleménye szerint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, Magyarország egyik legnagyobb munkáltatói szervezetének ügyvezető elnöke évtizedek óta képviselte a magyar vállalkozások érdekeit, amivel érdemben hozzájárult gyarapodásukhoz és fejlődésükhöz.

A minisztérium ezúton fejezi ki részvétét, és osztozik a család gyászában – olvasható a minisztérium közleményében.

A fővárosi önkormányzat azt jelezte: Demján Sándort – Budapest díszpolgáraként – a főváros saját halottjának tekinti.

Olvasson tovább: