Kereső toggle

Nincsenek rendben a magyar demográfiai mutatók

Megállt a javulás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén megállt a születések és a házasságkötések számának emelkedése, és nőtt a halálozások száma.  A munkaerőpiacra belépőek száma évről évre csökken, a nyugdíjkorhatár pedig folyamatosan emelkedik.

A gazdasági válság lecsengése, azaz 2014 óta Európa-szerte folyamatosan javulnak a demográfiai mutatók: a legtöbb országban a születések és a házasságkötések számának növekedése tapasztalható. Magyarországon a születésszám 2010–2013 között soha nem látott mélypontra, évi 90 ezer alá esett, majd 2014-től megindult egy enyhe – évi 1-2 százalékos – emelkedés, aminek folytán tavaly már 93 100 születés történt. A válság kezdetén, 2009-ben 96 400 gyermek jött a világra, azaz még kifelé tartunk a demográfiai hullámvölgyből.

A születésszám növekedése idén megtorpant: a KSH friss adatai szerint a január–szeptember közti időszakban 68 339 baba jött világra, ami 1,2 százalékkal kevesebb a tavalyi azonos időszakhoz képest. A 45 év alatti korosztályok létszáma folyamatos apad, ezért Kapitány Balázs demográfus szerint nem valószínű, hogy a születésszám a továbbiakban érdemben növekedni tudna.

A szakember figyelemre méltónak tartja viszont, hogy a termékenység (az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszám) gyorsan nőtt: 2010–2016 között 1,25-ről 1,49-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a lényegében stagnáló születésszám annak köszönhető, hogy egyre kevesebb nő egyre több gyermeket hoz a világra.

Fontos körülmény, hogy a korábbi évekkel szemben 2016-ban a gyermekszám-növekedés már teljes egészében a házas gyermekvállalás növekedésére volt visszavezethető (a házasságon kívüli születések aránya 47 százalék). A házasságkötések terén az elmúlt években óriási növekedés volt tapasztalható, e téren túljutottunk a válságon, hiszen 2009–2016 között összességében 36 730-ról 51 805-re nőtt a megkötött frigyek éves száma, ami túlnyomórészt fiatal felnőttek első házasságát jelenti. Ennek hatására akár növekedhet is a jövőben a születésszám, mivel a házaspárok gyerekvállalási kedve még mindig magasabb az élettársakénál.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: