Kereső toggle

HISZ 30.

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

30. születésnapját ünnepli idén a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ): a jeles dátumot a szervezet egy négyhetes, országos adománysorozattal ünnepelte októberben. A Szeretetszolgálat 1987 őszén néhány aktivistával indult útra – ma pedig már országos lefedettségű hálózattal rendelkezik, sőt: a határokon túlra is kiterjedő munkát végez. A szervezet önkéntesei évről évre tízezreknek tudnak segítséget nyújtani.

 

Az idei évben különleges, rendhagyó módon kezdődött az őszi-téli krízisidőszak a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata számára. A HISZ önkéntesei egy ünnepi, négyhetes adományosztás- sorozattal ünnepelték a Szeretetszolgálat fennállásának 30. évfordulóját. A HISZ ünnepi rendezvénysorozata keretében négy hét leforgása alatt országszerte élelmiszerosztást szerveztek a rászorulók megsegítésére.

Október végétől a szervezet önkéntesei egy élelmiszerosztás-sorozatot szerveztek a fővárosban. Józsefvárosban három héten keresztül mintegy ezer ételcsomagot osztottak szét. A meghívottak közt voltak kisgyerekes- és nagycsaládok, nyugdíjasok, különböző háttérből érkező rászorulók.

A budapesti aktivisták a három hétvégén összesen mintegy 4 millió forint értékű élelmiszert juttattak el a családokhoz: a csomagokban többek közt burgonyát, hagymát, lekvárt, almát, vödrös kiszerelésű krémsajtokat, kemény sajtot és túrót. „A HISZ tagjaitól tényleges segítséget kaptunk, ők a megvetés helyett megértik a rászorulók problémáit” – nyilatkozta lapunknak az egyik megadományozott.

A budapesti akciók mellett, számos vidéki településen is étel- és ruhaosztásra került sor: Nyíregyházától Szombathelyig, Hatvantól Ceglédig, Salgótarjánban, Dunaújvárosban, Gyöngyösön is. Több helyütt is a tartós élelmiszerek mellett az aktivisták meleg gulyáslevessel és rántotthússal is készültek, de a visszajelzések alapján életmentő volt az a több tonna meleg ruha, takaró is, ami kiosztásra került.

„Az utcákon egyre több a szükségben levő ember. A hideg hónapokban érezhetően óriási az igény az élelmiszercsomagokra, ezért a HISZ hetente többször, akár 4-5 alkalommal (vagy még több alkalommal) is szervez ételosztásokat a főváros több pontján, valamint az ország számos településén” – fogalmazott a Heteknek Kovács Sándor. A HISZ elnöke azt is elmondta: az aktivisták által kiosztott adományok egy része gyülekezeti tagok és szimpatizánsok felajánlásából, míg másik része a Hit és Erkölcs Kulturális Alapítványhoz beérkező 1%-os támogatásokból áll. 

A következő hónapokban sem áll le a munka, sőt: november közepével a hideg idő is beköszöntött, a tavaszig előttünk álló hónapokban egyre nagyobb szükség van és lesz az aktivisták segítségére az utcákon és a nélkülöző családok otthonaiban is. Folytatódnak az élelmiszerosztások és a téli teajárat is, melynek keretében a társadalom talán leginkább kiszolgáltatott részéhez tartozó embertársainknak, a fedél nélkül élőknek visznek az aktivisták forró italt és meleg ruhákat, takarókat.

De Kovács Sándor arról is beszélt: idén is folytatódik az úgynevezett. „1 kg-os adománygyűjtés” – a szervezet tartós élelmiszert, lisztet, cukrot, olajat, konzerveket vár a jószívű felajánlóktól. Életeket ment a tűzifaprogram is, melynek keretében szintén örömmel fogadják a felajánlásokat a HISZ weboldalán megtalálható elérhetőségeken.

 

Hosszú út

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata első jótékonysági akcióját 1987 őszén tette meg: 30 évvel ezelőtt az Erdélyben, mélyszegénységben élő szórványmagyarságnak vittek ruhacsomagot, Bibliákat és más adományokat a szervezet első önkéntesei. A HISZ ma már országos lefedettségű szervezet, Budapesten kívül 35 vidéki városban is jelen van, ahol a helyi aktivisták segítségével végzik az egyre bővülő tevékenységüket.  Az elmúlt években a HISZ által szervezett étel-és ruhaosztásokon kívül az önkéntesek részt vettek árvízi gátépítésben, a Jótevő program keretében országszerte több ezer kisgyerekes család számára vittek napi rendszerességgel meleg ételt a téli szünidő alatt. 
A HISZ ezúton is szeretné kifejezni háláját az elmúlt három évtizedben beérkezett adományokért, és továbbra is örömmel fogadja a felajánlásokat!

Olvasson tovább: