Kereső toggle

A nagy visszatérés

Farkas Flóriánt nyilvánosan „rehabilitálta” a kormány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A milliárdos botrányok ellenére sem ment a lecsóba, sőt, a kormány és a Fidesz is vele kötött megállapodást. Mit tud Farkas Flórián, ami ennyire felértékeli a választáshoz közeledve?

A hétvégén együttműködési nyilatkozatot írt alá a kormány nevében Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke.

A Szolnokon megrendezett nagygyűlés egyik furcsasága az volt, hogy csak a kormánypárti média munkatársait engedték be a helyszínre tudósítani. A másik – és nagyobb – furcsaság a megállapodás ténye: a Balog Zoltán vezette minisztérium alig egy évvel ezelőtt több mint 1,5 milliárd forint támogatást vett vissza a Farkas Flóriánhoz ezer szállal kapcsolódó Országos Roma Önkormányzattól, mivel a szervezet törvénytelenül használta fel a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására adott pénzt.

Furcsa volt Balog miniszter Farkas Flóriánt méltató beszéde is, mivel azt mondta: az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 25 évéből 4 év volt botránymentes, és ez Farkas Flórián elnökségéhez kötődik. Mielőtt felidéznénk a legnagyobb botrányokat Farkas 4 „botránymentes” évéből, fel kell idéznünk azt is, hogy Farkas az elmúlt 25 évben – több szakaszban – összesen 11 évig vezette az ORÖ-t (illetve elődjét, az OCÖ-t), ezek szerint tehát minimum 7 nem botránymentes év kötődik hozzá.

A miniszter által említett pozitív időszak a 2011–14 közti éra, azonban erről azt állítani, hogy botránymentes, meglehetősen meredek: mint arról többször is beszámoltunk,

ebben az időszakban indult el a Híd a munka világába ne-vű program, amihez az ORÖ többmilliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatást kapott. Hamar kiderült azonban, hogy a kilátástalan helyzetű cigányemberek felzárkóztatása, munkába állítása helyett a pénz jelentős részét drága irodák vásárlására, tízmilliós hatástanulmányokra, elképesztő árú autóbérlésekre fordították. Azt, hogy az egész projektet a gyanú lengi körül, legfőképpen a Balog vezette felettes minisztérium, az EMMI igazolta, amikor vizsgálódásait követően úgy döntött: a teljes összeget, 1,54 milliárd forintot visszaköveteli az ORÖ-től.

Arról is beszámoltunk, hogy a szabályellenes szerződések túlnyomó részén Farkas Flórián aláírása szerepel – erről saját szemünkkel győződhettünk meg –, logikai alapon tehát ő ennek a botránynak a felelőse. Hogy ezek után mégis miért vele, illetve az általa vezetett Lungo Drommal kötött szövetséget a kormány, illetve nemrégiben a Fidesz nevében Kövér László választmányi elnök, arra alapvetően három válasz adódik. Mielőtt azonban ezekre rátérnénk, a félreértések elkerülése és a memória felfrissítése érdekében idézzük fel azt is, hogy Farkas Flórián tevékenységének egyik legsúlyosabb kritikáját a kormány második embere, Lázár János fogalmazta meg 2015 novemberében, amikor az ORÖ körüli botrányok már meglehetősen magas fokon pörögtek. Lázár azt mondta, az efféle visszaélésekből adódó legnagyobb kár a bizalomvesztés, ami miatt a jövőben majd senki nem akar támogatást nyújtani a kisebbségnek. Ezek után jön a vezető felelősségének kérdése – és itt Lázár teljesen egyértelműen a vele egy asztalnál ülő, mélyen a telefonjába temetkező Farkas Flóriánra célzott: „az egyéni karrier nem számít, az megy a lecsóba”.

Balog Zoltán miniszter és Farkas Flórián kéz a kézben.

Ebből a vesztes pozícióból jött vissza Farkas. Előbb Orbán Viktor miniszterelnök védte meg, mondván, minél jobban támadja az ellenzék Farkast, annál erősebb a pozíciója. Majd a fentebb idézett Lázár János is „észbe kapott”, és kevéssel a lecsós beszólása után már azt mondta, a sajtó csak roma származása miatt támadja Farkast, végül pedig az a Balog Zoltán méltatta a szolnoki sportcsarnokban a hétvégén, aki tavaly egyértelműsítette: az ORÖ jogellenesen költötte el az adófizetők pénzét. (Az ügyben egyébként azóta is több nyomozás zajlik.)

Farkas Flórián azonban nem bukhat el, sőt, vele „kellett” választási szövetséget kötnie a Fidesznek: egyrészt azért, mert ha mást választanak helyette, azzal azt erősítik, hogy igazak a Farkas elleni vádak. Másrészt, ha Farkas jogellenesen viselkedett, felmerülhet, hogy a cigányság felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki megbízotti munkáját Orbán Viktor miniszterelnök felügyeli és irányítja, így tehát Farkas esetleges bukása a kormányfőre is rossz fényt vetne.  

A harmadik ok Farkas megvédése mellett az, hogy – legalábbis a Hetek így értesült – a kormánypártban őt tartják

a cigány szavazatok maximalizálására leginkább alkalmas vezetőnek. Ez a kevéssé szimpatikus hozzáállás ugyanakkor nem a Fidesz sajátsága, hanem a 2002-es váratlan vereségük utáni elemzések egyik hozadéka:

az akkori vereség okait elemezve a Fidesz vezetői arra a megállapításra jutottak, hogy az akkor még a jelenleginél nagyobb számban balra szavazó romákat az MSZP kezdte buszokkal szállítani a választások napján. A fideszesek úgy tartják: a baloldal kezdte választási ajándékokkal – élelmiszercsomagokkal, konzervvel – „motiválni” a szegény sorsú embereket. A Fidesz átvette a szavazatmaximálás módszerét, annyiban legalábbis biztosan, hogy választási együttműködések, szövetségek formájában megpróbálja lefedni a lehető legnagyobb politikai mezőt: szövetség a határon túli magyarokkal, szövetség a kisgazdákkal, szövetség az MDF valamilyen utódszervezetével, szövetség a cigánysággal stb. Hogy hány szavazatot várhatnak egy-egy ilyen rétegtől, azt nehéz megbecsülni, de ha csak húszezret, az is pont húszezerrel több, mintha ezek az emberek otthon maradnának.

A hétvégi Lungo Drom kongresszuson persze Farkas is „üzent”. A jól szervezett esemény – a buszokkal a helyszínre utaztatott részvevők százaival – azt üzente, hogy a Fidesz Farkassal jár a legjobban, ő képes a szavazatok maximalizálására.

És akkor a konkrét számok. A Hetek szerencséjére magától Farkas Flóriántól tudhattuk meg, mire képes ő és szervezete. Igaz, ez az információ nem friss: 2002-ben, a választás előtt néhány nappal találkoztam Farkassal a belvárosban. Idézzük fel, mit mondott akkor lapunknak a roma vezető: „Már a Terror Háza felé baktatunk az Andrássy úton, és még fülemben cseng Balog Marci dala, amikor a túloldalon észrevesszük Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét. Rövid, ám szívélyes hangú beszélgetésünk során kiderül: a Fidesznek nem lesz szüksége a MIÉP-re, mert Farkas fogja „kiütni Csurkát” azzal, hogy „300 ezer romát visz buszokkal a Fideszre szavazni”, így biztosítva a polgári oldal abszolút többségét. A Lungo Drom elnöke azt is elárulja, hogy több mint nyolcszáz helyi szervezetük már készíti a pontos listákat, nehogy kimaradjon valaki. „Jövő héten találkozom a Viktorral” – teszi hozzá sokat sejtetően, aztán elegánsan megkerülve a múzeum előtt órák óta várakozók hosszú sorát, eltűnik az épületben.” (Menjetek az anyátokba a szeretet jegyében Hetek, 2002. március 1.). Nos, mindehhez annyit érdemes hozzátenni, hogy 2002-ben végül – meglepetésre – nem a Fidesz győzött.

Olvasson tovább: