Kereső toggle

Előhúzták az ÁSZ-t

Rászállt a számvevőszék és az ügyészség a Jobbikra?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik beszüntetése is felmerülhet, ha bebizonyosodik, hogy a párt nem működik együtt a pénzügyeit vizsgáló szervezettel. Bár köztudott, hogy az összes párt áthágja a rájuk vonatkozó gazdasági szabályokat, a rendszerváltás óta semmilyen hátrány nem érte az érintetteket.

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, amennyiben a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel (ÁSZ) a párt gazdálkodását érintő vizsgálat során – jelentette ki az állami televízióban Kovács István, a kormány által fenntartott Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a múlt héten. Másnap, azaz múlt pénteken a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy az ÁSZ beadványa alapján nyomozást rendelt el a Jobbikkal kapcsolatban.

Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve. Elsődleges feladata, hogy megállapításaikkal, javaslataikkal támogassák a közpénzekkel, közvagyonnal való szabályos, célszerű, eredményes és hatékony gazdálkodást. Az ÁSZ elnöke 2010 óta Domokos László, aki ÁSZ-elnökké választásáig tizenhat éven át a Fidesz parlamenti képviselője és az országos választmány tagja volt.

Az ÁSZ ellenőrzi a pártok gazdálkodását is. A szokásos eljárásnak megfelelően a Jobbik esetében is előre bejelentették, hogy augusztusban megkezdik a párt 2015–2016-os gazdálkodásának vizsgálatát. Menet közben azonban kiderült, hogy – a megszokottól eltérően – ezúttal a folyó év, vagyis 2017 első felének gazdálkodását is górcső alá veszik. Ebben az időben futott a Jobbik „Ti dolgoztok – Ők lopnak” plakátkampánya, ami számos fideszes politikusnál kiverte a biztosítékot. Az is idetartozik, hogy ezt az időszakot csak a Jobbiknál vizsgálja az ÁSZ, a többi párt esetében nem.

Az ÁSZ azt állítja, a Jobbik megtagadta a 2017-es évre vonatkozó dokumentumok átadását. A Jobbik – mint megkeresésünkre Mirkóczki Ádám szóvivő közölte – nem vitatja, hogy az ÁSZ jogosult még le nem zárult évet is vizsgálni, azt azonban vitatja a párt, hogy az eljárás jogszerű-e. „Vitatjuk, hogy jogszabályszerű és jóhiszemű az az eljárás, amelynek során csütörtök késő délután küldenek egy e-mailt – ráadásul nem is a párt hivatalos e-mail címére – amelyben arról tájékoztatnak, hogy másnap reggel előre nem egyeztetett helyszíni ellenőrzést tartanak, előre nem egyeztetett időszak tekintetében is, majd meg sem győződnek arról, hogy az ellenőrzött tudomására jutott-e az információ, mégis megállapítást tesznek arra, hogy az ellenőrzött szervezet nem működött együtt” – érvel a Jobbik. Konkrétan az történt, hogy az ÁSZ az egyik pártirodába szeretett volna bejutni szeptember utolsó péntekén, ám Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója aznap szabadságon volt, így senki nem tartózkodott a helyszínen. Az ÁSZ szerint ez nem magyarázat, a pártnak gondoskodnia kellett volna Schön helyettesítéséről. Előzőleg normális mederben folytak a dolgok, Schön legalábbis azt mondta, az ellenőrzések során teljes mértékben együttműködtek az ÁSZ-szal: „az első adatbekérést teljesítettük, ezzel kapcsolatban 2017. szeptember 21-én személyes egyeztetésre is sor került az ÁSZ és a Jobbik között a Képviselői Irodaházban. Ezen a megbeszélésen az Állami Számvevőszék szóban tájékoztatta a pártot, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem várható helyszíni ellenőrzés, csak az elektronikusan beküldött dokumentumokat ellenőrzik.”

A sikertelen helyszíni találkozó után a Jobbik megpróbálta elektronikus úton eljuttatni a kért adatokat az ÁSZ-hoz, az ÁSZ azonban lezárta az erre a célra szolgáló adminisztrációs felületet. A számvevőszék ugyanakkor azt állítja, a már vizsgált 2015–16-os időszakra vonatkozóan is találtak hiányosságokat. A Jobbik szerint ez nem igaz: „A 2015–2016. év vizsgálata még el sem kezdődött, csak az előkészítési szakasz zajlott, amikor az ÁSZ lezárta az elektronikus felületet, és elzárkózott az adatok átvételétől” – állítja Mirkóczki.

Miután elektronikusan nem tudták beadni a dokumentumokat, a Jobbik képviselői – Volner János frakcióvezető és Schön Péter – október 3-án személyesen vitték el az iratokat az ÁSZ székházához. Az ÁSZ nem vette át a dokumentumokat. „Csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével” – jelentette ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Volner. Hat nappal később, e hét hétfőn a Jobbik ismét megpróbálta átadni az ÁSZ-nak a kért iratokat, ám az ÁSZ ezúttal sem vette át a dokumentumokat. Most arra hivatkozva, hogy az ügyben nyomozás zajlik a párt ellen.

Köztudott, hogy a rendszerváltás óta gyakorlatilag az összes párt áthágja a pártfinanszírozási törvényt, és az is, hogy sokszorosan túllépik a választási kampányra fordítható keretet. Mindebből azonban soha semmilyen jogkövetkezmény nem származott. A közelmúltban a Jobbikot most nyíltan támogató Simicska Lajos elárulta, hogy a 2010-es kampányban a Fidesz a valós ár töredékét fizette a plakátokért. Ebben az ügyben azonban nem indított vizsgálatot az ÁSZ, mivel, mint kifejtették, sajtóhírek alapján nem kezdenek vizsgálatot. Ebből viszont az következik, hogy a Jobbikot valaki feljelentette az ÁSZ-nál. „Mi is csak a sajtóból értesültünk róla, hogy valaki bejelentést tett az ÁSZ felé, tekintettel azonban arra, hogy nincs takargatnivalónk, állunk a vizsgálat elé”, reagált Mirkóczki, és mindezt megerősítendő hozzátette: „a Jobbik frakcióvezetője személyes találkozót kezdeményezett Domokos László ÁSZ-elnökkel, hogy a Jobbik és a számvevőszék kapcsolata politikairól ismét visszatérjen szakmai síkra. Schön Péter október 5-én ismételt megkereséssel fordult az ellenőrzés felügyeleti vezetőjéhez, és kérte annak megjelölését, hogy a párt milyen módon szolgáltathatná az ÁSZ által elvárt adatokat. Erre a levélre a mai napig nem érkezett válasz, mint ahogy a 2017. szeptember 29-i levelére sem.”

Arra a felvetésre, hogy van-e realitása a párt megszüntetésének, a szóvivő azt mondta, jogállamban nincs, „az Orbán-rendszerben azonban bármi elképzelhető”. A Jobbik szerint a plakátjaikat is jogellenesen szedte le a kormányhivatal, így „jogellenesen akár a Jobbik betiltása is felmerülhet, mint ahogy ez már fel is merült a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója részéről”. De – tették hozzá – minden jogi eszközt megragadnak ennek megakadályozása érdekében. 

Olvasson tovább: