Kereső toggle

Az ellenzék és a kerítés

Körkérdést tettünk fel az ellenzéki pártoknak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fidesz szerint „Orbán vagy a kerítés lebontása” a jövő évi választás igazi tétje. A hét legjelentősebb ellenzéki párt lapunknak küldött válaszaiból kiderül, mennyiben reális a fenti állítás: kik bontanák le a kerítést, kik értenek egyet a kötelező betelepítési kvótával?

A Fidesz szerint a jövő évi választáson két lehetőség közül választhatunk: Orbán Viktor marad a miniszterelnök, és vele együtt marad a déli határt védő kerítés is, vagy Orbán megy, a kerítést pedig lebontják. „Orbán vagy a kerítés lebontása” a jövő évi parlamenti választás igazi tétje – állította Hidvéghi Balázs, a Fidesz szóvivője két héttel ezelőtt, és ha komolyan vesszük szavait, másra nem következtethetünk belőlük, minthogy az ellenzéki pártok lebontanák a kerítést, szabad utat engedve a migránsoknak. Orbán Viktor mindezt azzal is megfejelte, hogy az ellenzék nem ura a saját cselekedeteinek, valójában Soros György kottájából játszanak. Ez pedig többek között a kötelező betelepítési kvóták elfogadását jelenti – legalábbis a kormány kommunikációja szerint. Soros legutóbbi erre vonatkozó esszéjében éppen a kötelező betelepítés ellen érvelt, de ez most mellékes, összeállításunkban az érintetteket, a legerősebb hazai ellenzéki pártokat kérdeztük meg. Hét pártnak – MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum, Párbeszéd, Együtt – küldtük el ugyanazt a négy kérdést:     

1. Mi a párt hivatalos álláspontja a déli határkerítésről?

2. Kormányra kerülve mit tennének a kerítéssel?

3. Mi a párt álláspontja a menedékkérők / migránsok kezeléséről?

4. Támogatják vagy elutasítják a kötelező betelepítési kvótát?

MSZP

Bár Botka László miniszterelnök-jelölt május 25-én a Reutersnek adott interjújában még azt mondta, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna, lebontaná a magyar–szerb határon felállított kerítést. Azóta több alkalommal – így június 13-án a Készenléti Rendőrség Határvadász Bevetési Osztályának szegedi ünnepségén is – kijelentette: a jelenlegi körülmények között a határzár fenntartása szükséges. Az MSZP mai álláspontja szerint a magyarok biztonságát csak egy közös uniós válasz teremtheti meg, amely egyaránt tartalmazza a határok megvédését, az ellenőrzött, nem kontroll nélkül beözönlő migrációt, és a menekült státuszra nem jogosultak gyors hazaküldését, ugyanakkor az emberi jogok betartását is. Ez jelentős változás 2015 nyarához képest, amikor Kunhalmi Ágnes még a Fidesz által kreált álproblémának minősítette a bevándorlást. 

A menedékkérők, migránsok kezelésével kapcsolatban azt írták: az MSZP alapvetése, hogy a menekültválság kezelése során a kormány kötelessége a magyar emberek biztonságát erősíteni, és a menedékjogot kérők emberként kezelése, azaz humánus és tisztességes elbánás biztosítása számukra.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának vezetője a tranzitzónában.
A kötelező betelepítési kvótával kapcsolatban a szocialisták hivatalos álláspontja: nem támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek a menedékkérők tagállamok közötti kvótákon alapuló állandó elosztására irányulnak. Az MSZP „kifejezetten ellenzi az Európai Bizottság rendelettervezeteiben beterjesztett »kvótajavaslatokat«. Különösen elfogadhatatlannak és uniós jogot sértőnek tartja azon bizottsági rendelettervezetet, ami az »át nem vett« menedékkérők után 250 ezer euró/fő összegű szolidaritási hozzájárulás fizetésére kötelezte volna a tagállamokat.”

Az MSZP ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az állandó kvótára vonatkozó javaslatok nem összekeverendők az Európai Unió Tanácsának azon, 2015 szeptemberében hozott határozatával, amiben pontosan meghatározott számú menedékkérő áthelyezéséről rendelkezett egyszeri, eseti jelleggel Olaszországból és Görögországból. (E tanácsi határozat szerint Magyarországnak 1294 menedékkérőt kell átvennie.)

Jobbik

A Jobbik kezdettől fogva támogatta a műszaki határzár létrehozását, a kerítés megépítését. Mint a Hetek kérdéseire küldött válaszukban olvasható, „a kerítés ötlete is tőlünk származott, mi voltunk azok, akik évekkel korábban fölvetettük annak szükségességét már akkor, amikor még »csak« koszovói állampolgárok menekültek át tömegével a szerb–magyar határon”.

Hogy kormányra kerülve mit tennének a kerítéssel? A kerítésnek, vagyis a teljes műszaki határzárnak maradnia kell egészen addig, amíg nem szűnik meg az illegális bevándorlás, de ha a Jobbiknak lehetősége lesz, a műszaki határzár mögé, élőerős védelemnek azonnal felállítja a megszüntetett önálló határőrséget. A párt szerint ha szükséges, a magyar–román határon is készen kell állni az illegális bevándorlás kezelésére (élőerős védelem és szükség esetén műszaki határzár), mert a Fekete-tenger irányából erősödik a menekülthullám, és lehet számítani ezen a határszakaszon is az illegális bevándorlás fokozódására. A Jobbik mindemellett megszüntetné a letelepedési kötvények minden formáját, „hogy gazdag bevándorlók se jöhessenek”.

A menedékkérők kezelése nagyjából elfogadható a párt szerint: „A törvény egyértelműen fogalmaz, s a jelenlegi jogszabályi környezetet megfelelőnek tartjuk (annyi korrekcióval, hogy a 14–18 éves korcsoportra vonatkozó szabályokra is ugyanazt javasoljuk, mint ami a 18 év felettiekre vonatkozik): mindenkit megillet a tisztességes menekültügyi eljárás lefolytatása, s aki arra jogosult, annak minden törvényben rögzített segítséget meg kell adni. Aki viszont nem jogosult semmilyen menekültügyi státusra, annak nincs helye Magyarországon, vagyis ki kell utasítani.”

A menekültválsággal kapcsolatban azt írták, globálisan a válságövezetekben kell kezelni az illegális bevándorlás okait: szerintük Észak-Afrikában és a Közel-Kelet különböző országaiban kell megállítani és megfelelő módon ellátni a rászorulókat illetve megteremteni a békében, de a szülőföldön maradás feltételeit.

LMP

A zöldpárt sem bontaná le a kerítést: amíg a külső határok védelme nem megoldott, a határzár fennmaradna, derül ki a lapunknak írt válaszokból. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének komoly kritikáik a kormánnyal kapcsolatban: Az LMP úgy véli, a kormány nem a krízis megoldásában, hanem annak fenntartásában érdekelt, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról. „A terroristáknak egy célja van: tetteikkel minél több emberben félelmet és bizonytalanságot kelteni. Aki nem a megoldásra törekszik, hanem a félelmet és a bizonytalanságot erősíti, a terroristák szövetségese, bárhogy is hirdeti annak ellenkezőjét” – írja az LMP.

A menedékkérők, illetve a migránsok kezeléséről azt mondták: „számos adat utal arra, hogy ezen a téren Magyarország nem az európai és alapvető emberi normáknak megfelelően jár el”.

A kötelező betelepítési kvótát az LMP nem támogatja és nem is utasítja el: „kezdetektől fogva állítjuk, hogy ez nem oldja meg a problémát, de 1200 menekült befogadása nem is jelent megoldhatatlan feladatot egy ekkora országnak”.

Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc pártja is jelentősen megváltoztatta álláspontját a déli határkerítéssel kapcsolatban: emlékezetes, hogy 2015 őszén Kakuk György – a DK azóta elhunyt képviselője – tiltakozása jeléül egy sajtótájékoztató keretében átvágta a gyorstelepítésű drótakadályt a magyar–szerb határon, Röszkénél. 

A héten elküldött kérdéseinkre a DK most közölte: „A határkerítés ma sokak számára a biztonság illúzióját jelenti. Bár ez egy hazug propaganda eredménye, de ezt egy felelős demokrata kormány nem hagyhatja figyelmen kívül.” Ez tehát azt jelenti, hogy még ők sem bontanák le a kerítést. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a bevándorlási nyomást nem a kerítés, hanem az EU szüntette meg a Törökországgal kötött megállapodással, valamint hogy akik a kerítés megépítése előtt beléptek az országba a déli határon, napokon belül el is hagyták hazánkat Nyugat-Európa felé. A párt úgy látja, az ország első három legfontosabb problémája az egészségügy, az oktatás és a kivándorlás, és „ezeken sem a kerítés meghagyása, sem a lebontása nem változtatna”.

A menekültválság megoldását olyan globális kihívásnak tarja a párt, amire csakis a közös európai menekültpolitika és határvédelem lehet a megoldás. A DK szerint – az EU-val egyetértésben – a háború elől menekülőknek segítséget kell nyújtani, míg a menekült státusz nélkül, illegálisan az EU-ban tartózkodókat haza kell küldeni.

A kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos kérdésre a DK ezt írta: Orbán Viktor 2016 februárjában saját kezűleg szavazta meg a kvótákat, azóta pedig egy európai bírósági döntés is született az ügyben. „Orbán tehát a saját döntése ellen indított pert, a bíróság pedig a korábbi, befogadás-párti döntésének adott igazat. A DK a jogállam pártján áll, ezért a bírósági döntéseket tiszteletben kell tartani.”

Momentum

A Momentum sem bontaná le a kerítést: „A könnyebb ellenőrizhetőség érdekében a déli határkerítést szükségesnek tartjuk, és megtartanánk bizonyos feltételekkel: mind a határon szolgálatot teljesítő katonák, mind az ott tartózkodó menedékkérők felé fontosnak tartjuk a méltányos bánásmód és az emberi körülmények garantálását”, válaszolta lapunknak a párt. Ugyanakkor bizonyos dolgokon változtatnának: javítanának a kerítés őrzőinek ellátásán, biztosítanák a civil szervezetek jelenlétét, és a folyamatos járőrözés helyett – ahol lehet – inkább kamerarendszerrel őriznék a határt, ezzel tehermentesítve a honvédeket és a rendőröket.

Az uniós kvóta kérdésében teljesen egyedi álláspontot képvisel a Momentum: szerintük egyszerre kell megvalósulnia a közös európai szolidaritásnak és a szabad döntésnek arról, hogy kit engedünk be az országunkba. „Ennek egy lehetséges formájának tartjuk, hogy létrejöjjön – a Kiotói Egyezmény klímavédelmi szabályozásához hasonlóan – egy olyan rendszer, ahol a kvóták alapból kötelezőek, de kereskedhetőek lennének a nemzetállamok számára.” Ez azt jelenti, hogy a tagállamok dönthetnek úgy, hogy csak kisebb számban vagy egyáltalán nem kívánnak menekülteket befogadni, ehhez azonban meg kell állapodniuk másokkal a menekültkvóták átvállalásáról.

Együtt

A fenti pártok kerítéssel kapcsolatos – nagyjából hasonló – álláspontjától eltérően az Együtt lebontaná a határzárat. Kérdéseinkre az írták: „a határkerítés sem Magyarország, sem Európa tényleges biztonságát nem szolgálja, maximum más országokra tolja a valójában csak közösen megoldható problémát, és csak szimbóluma a Fidesz embertelen, a Genfi Konvencióval ellentétes politikájának.” A Juhász Péter elnökölte párt úgy látja, a magyar kormány folyamatosan megsérti az ENSZ és az EU menekültügyi szabályait.

Az Együtt nem utasítja el a kötelező kvótát. Mint írták, csatlakozni kell a közös, uniós erőfeszítésekhez, ennek részeként a közös kvóta végrehajtásához, a külső és a válságos belső határok erősebb védelméhez, az uniós menekültügyi hotspotok kiépítéséhez. „Ha a közös menekültpolitika, benne a menedékesek elosztási mechanizmusa, valamint a kiutasítandók tényleges kiutasíthatósága a dublini egyezmény reformjával uniós szinten kialakul, le kell bontani a mai kerítést.” De már a kerítés lebontása előtt alapvető fordulatot kell végrehajtani a magyar menekültpolitikában „az emberség és a biztonságteremtés érdekében”. Ez a „jogi kerítés” azonnali lebontását jelenti. A tranzitzónát azonnal meg kell szüntetni, és a menekültellenes jogszabályokat is. „A Fidesz szerint minden menekülő potenciális terrorista, és nem szabad beengedni” – állítja az Együtt, amely viszont úgy látja, a jogszerű menedékeseket be kell fogadni, és teherbíró képességünk mértékéig hazánkban kell ellátni őket. „És akkor a magyar nemzeti társadalmi integrációs képesség erősítését is meg kell kezdeni, ennek részeként emberséges menekülttáborokra és -intézményekre van szükség, szemben a mai borzalommal” – olvasható a lapunknak küldött válaszban.

Párbeszéd

A Párbeszéd válaszaiból inkább csak következtetni lehet a párt elképzeléseire, a konkrét választ ugyanis többször megkerülték. A déli határzárról azt írják, „a kerítés léte és az erről szóló beszéd sem szolgál mást, mint a Fidesz hatalmi érdekeit.”

Hogy kormányra kerülve mit tennének a kerítéssel? „Mindent megtennénk azért, hogy ne a kerítéssel, hanem helyette az emberek valódi problémáival foglalkozzunk. A Párbeszéd azt a kerítést akarja lebontani, ami ma a szegények és gazdagok közt húzódik, hogy olyan Magyarországot építhessünk, ahol mindenki számít.”

A menedékkérők kezelésével kapcsolatban azt felelték: „Emberséges elbánás jár mindenkinek, értve ezalatt elsősorban a magyar állampolgárokat, hiszen ma, az Orbán-rezsimben az emberek nagy része az embertelen kormánypolitika következményeinek elszenvedője, legyen szó szegénységről, kiszolgáltatottságról, széteső egészségügyi rendszerről vagy tönkretett oktatásról.”

A Párbeszéd szerint: „Nincs kötelező betelepítési kvóta, ez a Fidesz-propaganda találmánya. Van közös, európai menekültpolitika, amit a Párbeszéd sokkal hatékonyabbnak tart, mint az unióval való állandó orbáni viaskodást. Általában véve is alapvető külpolitikai fordulatra van szükség, hiszen Magyarország érdekeit az Európai Unión belül kell megvalósítani, nem pedig az európai egységet megbontva szolgálni Putyint, ahogy azt pártpolitikai céljaikat követve Orbánék teszik.

Olvasson tovább: