Kereső toggle

Jó víz, rossz hálózat

Vita a magyar ivóvízről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyarországi ivóvíz felforralását és Hepatitisz elleni védőoltások beadatását is tanácsolja a hazánkba utazó turistáknak az Amerikai Járványügyi Hivatal a fokozott fertőzésveszélyre utalva. A magyar külügyminisztérium lépéseket tett a közzétett információk helyreigazítása érdekében, mondván: Magyarországon semmiféle egészségkockázat nem kapcsolódik a csapvíz fogyasztásához, sőt, annak minősége európai szinten is kiemelkedő. Úgy tűnik, a probléma nem az ivóvízzel, sokkal inkább a vízvezeték-hálózattal van.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) megtette a szükséges diplomáciai lépéseket az amerikai hatóságok felé annak érdekében, hogy tisztázásra kerüljenek az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) honlapján a magyar ivóvíz minőségére vonatkozó téves információk” – olvasható a magyar külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében, tekintve, hogy a CDC nemrég kiadott tájékoztatója szerint a magyar ivóvíz csak forralva fogyasztható.

Magyarország washingtoni nagykövetsége az elmúlt héten soron kívül egyeztetett az ügyben a CDC illetékeseivel, akiktől azt a választ kapta, hogy ajánlásaik az ENSZ Humán Fejlettségi Mutatója (HDI) alapján készülnek. „Ennek a mutatónak egyetlen paramétere sem vonatkozik az ivóvízminőségre, ehelyett olyan tényezőket vesz figyelembe, mint például az adott ország GDP-je, vagy a születéskor várható élettartam” – áll a külügy közleményében. (Amúgy e tekintetben 185 ENSZ-tagállam között Magyarország a 37. helyen áll.)

A külügyminisztérium szerint Magyarországon az ivóvíz szolgáltatása és minősége teljes mértékben megfelel az európai uniós előírásoknak. Az ország minden településén elérhető vezetékes ivóvíz minőségét rendszeresen ellenőrzi mind a szolgáltató, mind a felelős hatóság. A tárca az ÁNTSZ adatait idézi, miszerint 2015-ben az általános megfelelési aránya 97,7 százalék volt, s „mindössze néhány településen igényel külön intézkedést az ivóvízminőség további javítása”.

A minisztérium lépését megelőzte a Fővárosi Vízművek nyilatkozata, melyben a szolgáltató felháborodottan utasította vissza a CDC információit az ihatatlannak ítélt magyar ivóvízről, megemlítve azt is, hogy „ugyanebben az ajánlásban ihatónak minősítik olyan dél-európai országok vezetékes vizét, ahol maguk az országok hívják fel látogatóik figyelmét arra, hogy a csapvíz fogyasztása veszélyes”.

Geológiai problémák

A szakhatóságok tájékoztatásai alapján a hazai ivóvíz túlnyomórészt megfelel az EU-előírásoknak, ami a 2001-ben elindított – majd 2012-ben felgyorsított – országos ivóvízminőség-javító program eredménye. Tudni kell ugyanis, hogy Magyarország településeinek túlnyomó többségében úgynevezett mélységi vizet használnak (ez akár több száz méterre a föld alatt található), és ebből fakad a hazai ivóvíz fő problémáját jelentő arzéntartalom, ami leginkább az észak-alföldi és a dél-alföldi régiókban jellemző. A másik probléma az ammónium, pontosabban a víz fertőtlenítése során ebből keletkező nitrit és nitrát-tartalom – derül ki a BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék honlapjáról.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: