hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trianon-fóbiák

2017. 08. 21.
Románellenes propaganda-főosztályként állították be a romániai sajtóban azt a magyarországi Trianon 100 nevű kutatócsoportot, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának keretében a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítését, összegzését és közzétételét tűzte ki célul. Mindez jól szimbolizálja azokat a félelmeket, amelyek egyre erősödnek a román közéletben a modern állam megalakulásának jövő évi centenáriumának közeledtével. Kérdés, hogy ki vagy mi táplálja ezeket a fóbiákat.

Ahogy Magyarországon, úgy a 19. század elején a románság körében is lezajlott a nemzetté válás folyamata. Megszületett az eredetmítosz, a jól ismert dáko-román folytonosság elmélete, az addigi cirill betűket latinra cserélték, de a szókészletet és a nyelvtant is a megszólalásig közelítették a latinhoz. Havaselve és Moldva egyesüléséből 1859-ben létrejött a Román Királyság, amelynek értelmisége a dáko-román kontinuitásra hivatkozva megfogalmazta igényét – többek között – Erdélyre és Kelet-Magyarországra.

Az Erdély és a Román Királyság 1918 december elsején kikiáltott egyesülésének közelgő századik évfordulója kapcsán a hazafiasság és a nemzettudatból eredő büszkeség egyre többször nyilvánul meg magyarellenesség formájában. Legutóbb az aktuális kormányválság során még a Román Tudományos Akadémia is soviniszta, magyarellenes közleménnyel szállt be a „küzdelembe”. A tudományos köztestület annak apropóján tett közzé nyilatkozatot honlapján, hogy a román szenátus közigazgatási szakbizottsága be- és elfogadta az RMDSZ ama törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná – mondta lapunknak Nagy Árpád politológus. A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezeket az általuk kezelt költségvetésből finanszírozzák. Az RMDSZ és a román balliberális koalíció között kútba esett tárgyalások miatt azonban a tervezet lekerült a napirendről, így nem valószínű, hogy a kezdeményezés a felsőház plénuma elé kerül.

Ez azonban nem érdekelte a Román Tudományos Akadémia elnökségét, és állásfoglalásában felszólította a román politikai osztály képviselőit, ne sértsék meg „több tízmillió román lelkét, ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern és nagy Románia százéves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban”. Az akadémikusok emlékeztetnek, hogy az 1848. március 15-én a Petőfi Sándor vezette „magyar ifjak” által elfogadott, a pesti forradalom követeléseit tartalmazó 12 pont Magyarország és Erdély egyesülését is kezdeményezte. „A romániai magyarok ünnepévé nyilvánítani március 15-ét felér a románok történelmi emlékezetének bűnös mellőzésével, akik számára a nyelvi és nemzeti egység történelmi iránytűnek számított. A romániai magyarok ünnepévé nyilvánítani március 15-ét felelőtlen gesztusnak minősül az ország társadalmi békéjének szempontjából is, amely Romániában köztudottan példaértékű, hiszen a nemzeti kisebbségek jogai nálunk meghaladják az európai szabványokat” – szerepel még az akadémia állásfoglalásában. A márciusi forradalom és szabadságharc ünnepnapja azonban nem csak ezért verte ki a biztosítékot a román közéletben, az igazi indok Nagy Árpád szerint az a félelem, amely folyamatosan ott lappang Erdély kapcsán a román politikai szereplőkben és a román közéletben: Trianon felülvizsgálata. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!