Kereső toggle

Salgótarjántól Sopronig

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Március elejével országszerte lezárultak azok a rendszeres, téli krízisidőszakot érintő jótékonysági akciók, melyekkel a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) az arra leginkább rászoruló embertársainknak igyekezett könnyebbé tenni a téli hónapokat. Budapesten és országszerte is tízezreken segítettek a HISZ önkéntesei, akik a meleg étel és téli ruha mellett tűzifát, tartós élelmiszercsomagokat adtak át a nélkülöző családoknak és a hajléktalanoknak.

Évek óta nem volt ilyen kemény tél az országban – a ma már talán rendkívülinek számító időjárás a leginkább rászoruló rétegeket: az elszegényedett országrészekben élő családokat, valamint a hajléktalanokat viselte meg a legjobban. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata a rendszerváltás hajnala óta fordít kiemelt figyelmet a téli krízisidőszakra – a szolgálat önkéntesei azt mondják: hosszú évek tapasztalata, hogy ilyenkor minden segítő kézre és adományra szükség van.

„Budapesten novembertől márciusig heti minimum két alkalommal vonultunk ki állandó helyszíneinkre: a Nyugati térre és a Blaha Lujza téri aluljáróba. Emellett az aktivisták sokszor látogattak meg olyanokat is, akik más közterületeken kénytelenek élni, és több hajléktalanszállóba is vittünk segítséget” – mutatja be a HISZ hajléktalanok felé irányuló szolgálatának  téli akcióit Domahidy György.

A csoport vezetője hozzátette: a forró tea és az élelmiszerek mellett – a hívők felajánlásaiból – mindig jutott gyümölcs vagy édesség is, és rendszeresen vittek meleg téli ruhákat, takarókat azoknak, akik számára ezek a hétköznapi cikkek gyakran magát a túlélést jelentették. A csoport március első csütörtökén tartotta az utolsó osztást a téli krízisidőszakban: ahogyan máskor is, úgy ezúttal is több száz hajléktalan és nélkülöző ember, család jött el az adományosztásra.

„Mi a tél során a salgótarjáni belvárosban osztottunk több alkalommal. Gulyásleves mellett forró teát, gyümölcsöt és alkalmanként ruhaosztást is szerveztünk. A nagy szükséget mutatja, hogy a városban a téli hónapok alatt összesen mintegy 3 tonna meleg ruházat került szétosztásra” – mutatta be programjaikat Gyetvai Gábor, a HISZ salgótarjáni vezetője.

A szeretetszolgálat valamennyi helyi szervezete arról számolt be: a legtöbb régióban folyamatos és nagy szükség mutatkozik a jótékonysági akciókra. Gödöllőn kéthetente végeztek rendszeres osztást, emellett több sátras kitelepülésre is sor került – több száz helybéli családnak tudtak segíteni az itt élő aktivisták.

„A környéken a téli fűtés kérdése sajnos sok családnak okoz nehézséget. Mi 160 mázsa tűzifát osztottunk szét, hogy enyhítsük a helyzetüket. Emellett az erdélyi jég- és tűzkárra a bicskei és nyíregyházi gyülekezet által összegyűjtött több mint egymillió forintos adomány szétosztásában is részt vettünk” – mondta lapunknak Somogyi Anikó, a HISZ helyi vezetője.

Hasonló szükségekről, tűzifa és meleg étel, téli ruha osztásáról számoltak be a székesfehérvári, a szombathelyi, ceglédi, valamint a hatvani csoportok. Sopronban a városi szociális intézményen keresztül juttattak el 200 ezer forint értékben ruhákat a hajléktalanok számára a HISZ-esek. Lagler András, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata soproni vezetője elmondta: a városban különösen méltányolták azt, hogy a szervezet nem „csupán” egyszeri felindulásból adományozott a segélyszolgálatnak, hanem immár évek óta rendszeresen küldenek támogatást a fedél nélkül élők számára.

Felsorolni is sok lenne azt a számos helyet, települést, ahová a HISZ önkéntesei idén is segítséget vittek: az önkéntesek nemcsak a városokba – Érdre, Miskolcra, Pécsre –, hanem több alkalommal a környező kis falvakba is vittek segítséget. Orosz Éva, a miskolci csoport vezetője az egyik ilyen kistelepülésen tartott osztás után arról számolt be: többen meghatódva mondtak köszönetet, hiszen „olyat kaptak most, amit ők eddig csak a tévében láttak”.

A HISZ önkéntesei most, a téli krízisidőszak lezárultával sem fejezik be a jótékonysági akciókat. A budapesti központ például azt tervezi, hogy a következő hetekben ismét hajléktalanszállókat fognak felkeresni, ahol ruha- és ételosztás mellett fodrászszolgáltatást is felajánlanak az ott élők számára, valamint szociális gyerekprogramokat is indítanak.

Olvasson tovább: