hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A felnőtt-gyerek „szerelem” és következményei
Veszedelmes viszonyok

2017. 03. 09.
A tanár-diák közti szexuális viszony mindig is bűncselekménynek, hatalmi visszaélésnek számított. A valóságban nagy a látencia, a környezet többnyire félrenéz, a gyerekek pedig egy életen át küzdenek a következményekkel. A szakemberek szerint a mindent elárasztó testiség is közrejátszik abban, ha egy tizenéves fiatal kisugárzására ma kevésbé korrekten reagál a felnőtt környezet. Az iskola pedig sajnos csak előképe annak, ami a munkahelyeken is folyik főnök és beosztott relációban.

A legutóbbi „megrontásos” botrány a körmendi alpolgármester kapcsán robbant ki: az 56 éves férfinek a hírek szerint már több éve viszonya van egy 16 éves kamasz lánnyal. A kislánnyal tanárként kezdett ki, amikor a gyerek még a 14. évét sem töltötte be.  Bár a viszonyról az iskola és a városvezetés is tudott, a rendőrségi nyomozás egy szülő feljelentése nyomán indult meg, méghozzá ismeretlen tettes ellen. Az alpolgármester mindent tagadott, lejárató kampányt emlegetett, majd lemondott, kilépett a KDNP-ből, és elköltözött a feleségétől is. (Botrány Körmenden. Hetek, 2017. február 17.) Bár középiskolás és különösen egyetemista sértettek esetén a környezet, ha lehet, még megengedőbb, a lényeg nem sokban különbözik: egy hierarchikus rendben az idősebb tanár kikezd a kiszolgáltatott helyzetű diákkal.

A törvény kevés

Felnőtt és gyerek közti szexuális kapcsolat esetén a Btk. a felnőttet kizárólagos felelősként kezeli, a gyereket pedig 14–18 éves kor között is csak korlátozottan tekinti döntő­-képesnek, azaz olyannak, aki képes átlátni döntései következményeit és felelősséget vállalni azokért. A Btk. szerint bűncselekménynek számít, ha egy felnőtt szexuális cselekményt végez egy 14 év alatti személlyel – mindegy, hogy erőszakkal vagy a gyerek beleegyezésével. Ha ezt hatalmi vagy befolyási pozícióból teszi, például tanárként, korrepetítorként stb., az minősített esetnek számít, ilyenkor a szankció 14 év alattiak esetén akár 8 év – 14–18 év közöttiek esetén akár 3 év – börtönbüntetés is lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!