hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tovább keményeDik a jogi határzár
Több száz migráns várakozik Szabadkán, hogy átléphesse a határt

2017. 03. 23.
Az Országgyűlés lapzártánkkor a jogi határzár megerősítését célzó jogszabályokról tárgyal. Közben az enyhébb időben növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon.

A rendőrségi statisztikák alapján megállapítható, hogy az elmúlt napokban élénkülő migrációs forgalommal néztek szembe a magyar határőrizeti szervek. Amíg a rendkívül hideg januári napokon alig néhányan próbálkoztak a határ átlépésével, addig múlt pénteken 64, szombaton 21, vasárnap pedig 48 embert tartóztattak föl és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Hétvégén így összesen 158, az elmúlt héten pedig 301 határsértővel szemben intézkedtek. A megelőző héten ez a szám 236 volt. Kedd este újabb nagy létszámú csoportot tartóztattak fel a határvadászok: Ásotthalomnál 84 fő lépett be az ország területére. A csoport tagjai pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően őket is visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A határzárral kapcsolatos bűncselekmények még mindig komoly munkaterhet jelentenek a rendőrségnek – jelentette ki Lukács János megyei rendőrfőkapitány Szegeden. A dandártábornok a megyei rendőr-főkapitányság 2016-os évét értékelő sajtótájékoztatón közölte, a megyében szolgálatot teljesítő rendőröknek tiltott határátlépés miatt 2014-ben 32 942 emberrel szemben kellett intézkedniük. 2015-ben 185 384 ember lépte át illegálisan a határt Csongrád megye területén, tavaly viszont csak 7571 fő – mondta a főkapitány. Az embercsempészési ügyek száma is jelentősen visszaesett: 2014-ben 201 eljárás indult embercsempészés miatt, a rekordnak számító 2015-ös évben 507, tavaly viszont csupán 53. Ami a bírósági ítéleteket illeti, korábban az embercsempészés miatt a vádlottakra felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki, az elmúlt hónapokban azonban már szinte kivétel nélkül letöltendő börtönbüntetést kaptak az elkövetők, ami annak is köszönhető, hogy sok közöttük a visszaeső.

Elképesztő hírek a határvadászok ellátásáról

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!