Kereső toggle

Újból kitört a Hosszú–Gyárfás háború

Gyurta és Kapás is elégedetlen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás úszószövetségi elnököt Hosszú Katinka. Rio háromszoros olimpiai bajnoka a magyar úszásra legártalmasabb tényezőnek nevezte Gyárfást, aki szerinte ígéretekkel és megfélemlítéssel tart sakkban versenyzőket és teljes klubokat. Az elnök nem mond le, és tippje sincs arra, mi áll Hosszú támadásának hátterében. Forrásaink szerint azonban szakmai körökben köztudott, miként irányítják a magyar úszósportot.

Pozitív kicsengésű interjút adott kedden a Borsnak Gyárfás Tamás. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke a riói olimpia magyar úszóeredményit méltatta, és külön kitért a három aranyérmet szerző Hosszú Katinkára is, mint aki „sorra éri el a sikereket”. Mivel az olimpia előtt Hosszú a nyilvánosság előtt bírálta a szövetséget, a lap erre is rákérdezett. Gyárfás azt mondta, hogy „ami a szövetség és az úszóklasszis viszonyát illeti, csend van körülötte, egyik részről sincs felhang”.

Délután robbant a bomba, Hosszú ugyanis nyílt levélben reagált az elnök szavaira. Az olimpiai bajnok azt írta, teljes mértékben értetlenül áll Gyárfás nyilatkozatai előtt, miszerint minden a legnagyobb rendben van köztük. „A szövetséggel való viszonyom továbbra is változatlan. Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyjam abba az úszást, és vonuljak vissza. Ha rajta múlik, Magyarország a riói olimpiáról 3 arany- és 1 ezüstéremmel kevesebbel tért volna haza. Idén januártól teljes mértékben egyedül, az Úszószövetség segítsége nélkül edzettem. Állíthatom, hogy megkönnyebbültem, teljes erőbedobással a felkészülésemre koncentrálhattam, ami szerencsére az eredmények tekintetében is megmutatkozott.”

Hosszú azt állítja, hogy tavaly óta – amikor először bírálta nyíltan a szövetséget – csak romlott a helyzet. „Az olimpiai felkészülésemet 0 fokban, sokszor zuhogó esőben, kültéri medencében kellett végeznem, és nem én voltam az egyetlen. A feltételek mind a mai napig rosszak, a profi felkészülés körülményei nem biztosítottak sem az uszodában, sem a szárazföldi edzések terén.”

Az úszónő szerint a szövetség sajátjaként dicsekszik a sportolók eredményeivel, miközben „a lényeg” nem az úszásról, még kevésbé az úszókról szól. Hosszú azt állítja, hogy a MÚSZ úgy irányítja és manipulálja az úszósportot, hogy szerepe megkerülhetetlen legyen, miközben valójában saját hasznát keresi, és miközben – éppen Hosszú személye rá a példa – vannak olyan sikeres versenyzők, akik a MÚSZ nélkül értek a csúcsra. Ezt alátámasztja, hogy bár Gyárfás elégedettségét fejezte ki a magyar úszók riói teljesítménye miatt (3 arany, 2 ezüst, 2 bronz), ennek döntő részét az ország Hosszú Katinkának köszönheti (a 3 aranyat és 1 ezüstöt).

Hosszú szerint Gyárfás és környezete a sportolók és klubok sakkban tartásával, jutalmazással és fenyegetéssel tartja befolyása alatt a szakágat. Mindennek a célja pedig Gyárfás és a szövetségi vezetők pozícióban maradása. A kérlelhetetlen hangvételű levél végén Katinka az elnök távozását sürgeti: „Amennyiben Gyárfás Tamásnak valóban fontos a magyar úszás, és olyan elhivatottság van benne a sport iránt, mint ahogy azt állítja, önként távolítsa el a magyar úszásra legártalmasabb tényezőt, önmagát, és mondjon le tisztségéről!”

Katinka levelét rövid idő alatt közel hétezren osztották meg a közösségi médiában, köztük Gyurta Dániel, London olimpiai bajnoka, aki ráadásul azt írta: „Hosszú Katinka nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van, ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni.”

Lapzártánkkor újabb úszóbajnok, Kapás Boglárka szólalt meg. Kapás a Nemzeti Sporthoz eljuttatott közleményében azt írta, egyetért Gyurtával, valóban áldatlan állapotok, belharcok nehezítik a sportolók munkáját. 

Gyárfás Tamás szerdán reagált Hosszú levelére: sajtótájékoztatóján értetlenségének adott hangot, majd Hosszú érdemeit elismerve és méltatva azt mondta, fogalma nincs, mi állhat a támadás hátterében, hiszen a MÚSZ Hosszú minden kérését teljesítette, ráadásul az olimpia előtt 12 millió forintos támogatási szerződést is ajánlottak a sportolónak. (Ez volt az a szerződés, amit Hosszú a nyilvánosság előtt széttépett, mondván, nem a pénzről szól a történet.)

Gyárfás mindenesetre leszögezte: nem mond le, mert a MÚSZ egyöntetűen támogatja. „Innen is üzenem, Katinkáék nem tudnak úgy megsérteni, hogy emiatt a sportág érdekei háttérbe szoruljanak” – jelentette ki az elnök, majd azt is elárulta, hogy idén 15 millió forintot akarnak felajánlani Hosszúnak a 2017-es budapesti világbajnoki felkészülésére. Gyárfás szerint „Katinka” néhány éve „csodálatos és bűbájos” volt, és bár azóta egyre sikeresebb, mégis megváltozott. „Valószínűleg a férje és edzője hatására, aki egy kívülálló, aki valamiért évente egyszer kitör” – utalt Shane Tusupra, akivel már nem is köszönnek egymásnak, noha Gyárfás sokáig próbálta normalizálni a viszonyukat. Az elnök végül megismételte, hogy nem mond le, már csak azért sem, mert az áprilisi Kiss László-botrány után bizalmi szavazást kért maga ellen, ám a tagság 112–1 arányban megerősítette posztján, ami akkor is nagy eredmény, ha nyílt szavazás volt.  

Bár Hosszú azt írja, nem magáért, hanem úszótársaiért és a jövő generációinak érdekében állt ki immár többedszer a MÚSZ-t bírálva, az olimpia előtt ellenlábasai azt állították, hogy akkor előre menekült: azért bírálta Gyárfásékat, hogy egy – esetleges – sikertelen olimpiai szereplés után legyen kire hárítani a felelősséget. Ez a teória azonban a három riói arannyal és az ezüstéremmel megdőlt. Hosszú „pénzéhsége” sem tűnik logikus magyarázatnak, hiszen egyrészt idén nagyjából 200 millió forintot keresett – olimpia és pénzdíjas Világkupa versenyek –, a MÚSZ 12 millióját pedig visszautasította.

A Hetek több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a Hosszú–Gyárfás konfliktus tényleg arról szól, amit a sportoló állít. „Tény, hogy a szakmában is sokan elégedetlenek a Gyárfás-féle vezetéssel. A Magyar-országon működő 80-100 úszóegyesület nem a valódi teljesítmény alapján részesedik az anyagi támogatásból, hanem önkényes döntések alapján” – állította a Heteknek a Kiss László-botrány kapcsán egy vidéki klub edzője. (Hallgat a mély. Hetek, 2016. április 16.) A klubok szavazataikkal pozícióban tartják a MÚSZ vezetését, mert utána tőlük remélhetik a támogatást – állította lapunknak a fentiekkel egybehangzóan egy olimpikon úszó menedzsere. Forrásunk azt mondta, a sportolók támogatása nem feltétlenül az eredményeik alapján történik: nincs normatív rendszer, a vezetés antidemokratikus. Van olyan kétszeres országos bajnok, aki havi negyvenezer forintot kap, miközben nála kevésbé sikeres sportolók több százezret, s ez a menedzser szerint az önkényes döntéshozatali mechanizmusból fakad.

A szerdai sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás nem reagált arra a kérdésre, hogy mennyire demokratikus szervezet a MÚSZ, ahol botrányos helyzetekben is 112–1, vagy 118–1 arányú döntések születnek.

Olvasson tovább: