Kereső toggle

Egyre nagyobb a tét az úszóháborúban

Ki mentheti meg Gyárfás Tamást?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már nemcsak olimpiai és világbajnokok követelik az úszószövetségi elnök távozását, de a korábbi sportállamtitkár is. A miniszterelnök többféleképpen értelmezhető nyilatkozatot tett Gyárfás lemondásával kapcsolatban, aki a támadások ellenére kitart.

Múlt heti számunkban még a Hosszú–Gyárfás-háború kiújulásáról írtunk, mostanra azonban kifejezőbbnek tűnik az úszócsillagok háborúja: a háromszoros olimpiai bajnok mellett egy sor további világklasszis állt ki Gyárfás Tamás szövetségi elnök távozását követelve, ám Gyárfásnak is vannak támogatói, köztük jó néhány egykori klasszis. A héten a sportállamtitkárság is megszólalt, ráadásul a Gyárfásékra vonatkozó kritikájukat a miniszterelnök is magáévá tette. Ebből azonban még mindig nem feltétlenül következik az, hogy Gyárfásnak mennie kell.

Mint beszámoltunk róla, Rio háromszoros olimpiai bajnoka, Hosszú Katinka a múlt kedden lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, mert szerinte az úszószövetség elnöke „a magyar úszásra a legártalmasabb tényező”. Hosszú azt állítja, hogy Gyárfás ígéretekkel és megfélemlítéssel tart sakkban versenyzőket és teljes klubokat, miközben az általa vezetett szövetség nemigen tesz hozzá az úszósport sikereihez. Gyárfás másnap kijelentette, hogy nem mond le, 2020-ig kitart, arra pedig tippje sincs, mi áll Hosszú támadásának hátterében.

Hétfőn Hosszú Katinka, edzője-férje, Shane Tusup, valamint további 9 sportoló – köztük olimpiai és világbajnok úszók – hétpontos ultimátumot intéztek a Magyar Úszószövetséghez (MÚSZ), amiben új vezetőséget, titkos szavazással születő döntéseket, egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést követelnek.

Ezt követően megszólalt a szintén olimpiai bajnok Czene Attila – ő volt az előző sportállamtitkár –, és kijelentette, a szövetség diktatórikusan működik. Czene hozzátette: Gyárfás helyett legyen a MÚSZ elnöke a jelenlegi szövetségi kapitány, Hargitay András. 

Ezek után megszólalt a sportért felelős államtitkárság: sokféleképpen értelmezhető nyilatkozatukban azt írják: „világklasszis sportolóink azonnali változást akarnak, és az úszószövetségnek erre reagálnia szükséges, mert az eddig tett lépések már nem elégségesek. Az úszótársadalomnak, a sportvezetésnek kell összefognia, és demokratikus úton, a közgyűlésen és az elnökségen keresztül kell megteremtenie az igényelt változásokat, az új irányokat. Az úszószövetség belügyeibe, tisztségviselőinek választásába nem avatkozhat bele az állam és a sportért felelős államtitkárság, de a jelen helyzet mihamarabbi megoldását sürgeti és elősegíti”. Miután sokan úgy gondolták, hogy a fenti szöveg maga a kilövési engedély Gyárfásra, a hvg.hu megkérdezte Orbán Viktort, szerinte le kell-e mondania Gyárfásnak. A miniszterelnök azt felelte, hogy a sportért felelős államtitkárság közleményében benne van az ő véleménye is. Ezek után az atv.hu megkereste

a MÚSZ-t. Csurka Gergely sajtófőnök a portálnak kijelentette, ők nem egy Gyárfás számára megküldött selyemzsinórként tekintenek az államtitkárság közleményére: „A legcsekélyebb mértékben sem értelmezzük annak” – szögezte le Csurka, és hozzátette: abban reménykednek, hogy az államtitkársággal közösen megtalálják a megoldást, ami „elvezet az ügy higgadt lezárásához”.

Szerdán a sajtóban is megtámadták Gyárfást, azt állítva, hogy a szponzorpénzekből magának is elkülönített, és hogy szavazatokat vásárolt a MÚSZ tisztújításán. Gyárfás közölte, pert indít a rágalmazók ellen. 

A Hetek értesülései szerint Gyárfás mind az illetékes minisztertől, mind az államtitkártól olyan üzenetet kapott a napokban, amit – legalábbis ha az úszószövetségben jól dekódolták az üzeneteket – a „nyugi” kifejezéssel lehet a legtömörebben összefoglalni. Úgy tudjuk, az elnök kész lenne lemondani, ha a politika csúcsairól ezt várnák tőle. Mivel viszont (legalábbis így értelmezi ő a már említett jelzéseket) lapzártánkkor nem ez a helyzet, a támadások ellenére is kitart pozíciója mellett. Hogy az említett üzenetek úszószövetségbeli dekódolása helyes-e, az rövidesen kiderül. Ám az biztos, hogy az elmúlt hónapokban kiderült: ha a politika akarja, hamar el lehet távolítani magas rangú sportvezetőket is. Miután a riói olimpiát követően Orbán Viktor nyilvánosan kifejezte elégedetlenségét az eredményességgel kapcsolatban, a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) megfosztották egy sor jogosultságától, a döntéshozataltól és a pénzosztástól is, mostantól csupán javaslattételi joga lesz a szervezetnek. Kedden leváltották a MOB főtitkári posztjáról Szabó Bencét, lapzártánkkor pedig a marketingigazgatót menesztették. Ha tehát a politika ilyen szinten beleszólhat a sportba, Gyárfást is meneszthették volna – de eddig valamiért nem tették.

Többek szerint azért nem, mert nyakunkon a 2017-es budapesti vizes világbajnokság, aminek a fő felelőse Gyárfás. A Hetek azonban úgy tudja, van ennél nyomósabb érv is, ami Gyárfást is a támadások elviselésére és a küzdésre sarkallja – lehetséges ugyanis, hogy az úszószövetség elnöke jóval többet kockáztat, mint a jelenlegi székét.

Hónapok óta kering a hír a nemzetközi úszóvilágban, hogy hamarosan megüresedhet a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöki posztja, mivel a 81 éves uruguayi Julio Maglione nyugdíjba készül.

Maglione legutóbb júniusban járt Budapesten a világbajnokság előkészületeit ellenőrizni. Amikor januárban volt itt, Orbán Viktorral és Gyárfás Tamással tárgyalt a jövő évi versenyről. Maglione júniusban azt nyilatkozta, „ahhoz, hogy a FINA Világbajnokságot magas szinten tudják lebonyolítani, mindenkinek, aki a szervezésben szerepet vállal, a lehető legjobban kell odatennie magát. Jól ismerjük magyar barátainkat, Gyárfás Tamással az élen, akik a »jó« minőséggel általában nem elégszenek meg, mindig a legjobbat akarják. Mellettük állunk, minden segítséget meg fogunk adni nekik ahhoz, hogy elérjék a céljaikat, melyek természetesen megegyeznek a mieinkkel”.    

Arról, hogy Maglione Gyárfást szeretné utódjának a FINA élén, szintén nem ma kezdtek pletykálni; a Hetekhez is eljutott ez az értesülés, ahogy az is, hogy Gyárfás örömmel lépne a nemzetközi ranglétra csúcsára. Ehhez azonban nyilván kifejezetten rosszul jönne, ha Magyarországon leváltanák a nemzeti szövetség éléről. Ugyanakkor a magyar kormánynak is jól jöhet sportdiplomáciai szempontból, ha a világ harmadik legnépszerűbb sportágának élén egy magyar vezető állna, aki szervezési képességeit eddig is bizonyította. Amennyiben fenti értesüléseink helytállóak, Gyárfásnak tényleg megvan az esélye az úszócsillagok elleni háború megnyerésére – egy esetleges itthoni vereség viszont végzetes csapást mérhet nemzetközi ambícióira is.

Olvasson tovább: