Kereső toggle

Meggyanúsították Mengyi Rolandot

Voldemort bajban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ezentúl senkit sem védünk meg – üzent Kötcsén Orbán Viktor, miután több védhetetlen korrupciós ügy is napvilágra került a Fidesz háza táján. A legkínosabb Mengyi Roland országgyűlési képviselő esete volt, akiről a 168 Óra jóvoltából derült ki, hogy azzal gyanúsítják: a nyertes uniós pályázatok összegének 90 százalékát zsebre tette. Mengyit közel négy órán át hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A politikai dráma első vesztese a 168 Óra szerint Köpeczi-Bócz Tamás, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, akit még júliusban menesztett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A lap úgy értesült, hogy a „szakpolitikai koordinálásának hiányosságai” mögött valójában már ekkor a Mengyi körüli, éppen kirobbanni készülő botrány állt.

Az egészen elképesztő, 90 százalékos visszaosztási ráta mögötti „indoklás” a hetilap által megszerzett ügyészségi iratok szerint a 2007–2014-es uniós ciklus támogatási keretösszegének feltorlódása volt, vagyis azért kellett sürgősen szétosztani a támogatást, nehogy elvesszen a pénz. A rendszer csúszására hivatkozva egyszerűsítették azt a „hálózatépítésre” kiírt, korábbi 800 milliós szociális szövetkezeti pályázatot, amit aztán – már az ügyészség gyanúja szerint – Mengyi Roland kiárusított egy pályázatírón, B. Szilvián (szintén gyanúsított) keresztül az érdeklődőknek.

A jelentkezőket, akik a teljes támogatási összeget „saját vagyongyarapításukra akarták fordítani” a politikus baráti köre hajtotta föl, akiktől az ügyészségi közlemény szerint 10 milliós készpénzes beugrót is kért: „Mengyi Roland a kiírásáért, valamint azért, hogy a pályázati összeget az érintettek által koordinált szövetkezetek nyerhessék el, 5 millió forint úgynevezett alkotmányossági költséget kért a vele kapcsolatban lévő – de közelebbről meg nem nevezett – döntéshozók  részére, és további 5 milliót azért, ha a pályázatuk nyer.”

Az informális találkozón a 168 Óra birtokába került iratok szerint B. Szilvia először a „szokásos” 50 százalékot kérte vissza a nyertesektől, később viszont a sürgető uniós határidő miatt ezt 90 százalékra emelte. Arra vonatkozóan is részletes útmutatókat adott, hogy miként kell az elnyert összegnek a megadott százalékát fiktív számlákon, oktatás, e-learning vagy konferenciaszervezés címén kivezetni a rendszerből. A tanúvallomások alapján Mengyi Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát a tárgyalásokon, a 10 milliót pedig „alkotmányos költség”-nek nevezte. Az iratok szerint a képviselő az abszurd feltételeken háborgó pályázókat azzal próbálta megnyugtatni, hogy hosszú távon terveznek velük a jövőben, és a következő költségvetési ciklusban akár kétmilliárd forintra is pályázhatnak majd, ahol visszatérnek a „szokásos” 50 százalékhoz.

Az ügylet lebonyolítása kapcsán a vallomásokban visszaköszön a Public Sector Tanácsadó Kft. nevű pályázatíró-tanácsadó cég, aminek tulajdonosa Holbok Sándor, Szájer József egykori kabinetfőnöke, aki a HVG információi szerint korábban számos állami cég vezetésében is megfordult. Mengyin túl a kft. kapcsolatba hozható egy másik fekete báránnyal, Simonka György fideszes országgyűlési képviselővel is, akinél az Index értesülései szerint az ügyészség júliusban házkutatást tartott.

A KNYF vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt nyomoz Mengyi ellen. Ez azt jelenti, hogy a gyanú szerint a politikus úgy kért jogtalan előnyt valakitől vagy valakiktől, hogy közben azt állította, hogy ezért cserébe hivatalos személyt fog megvesztegetni. A megvesztegetésre való hivatkozás egy súlyosbító esete a befolyással való üzérkedésnek, így növelheti az esetleges büntetési tételt. Mengyi szabadlábon védekezhet, a nyomozás lezárására december 12-t jelölte meg az ügyészség.

Mengyi ártatlannak vallotta magát, mivel szerinte a vallomást tévők visszaéltek a nevével és neki semmi köze nincs a csalásokhoz. Ebben azonban egyedült maradt, mivel a Fidesz – Orbán figyelmeztetésének megfelelően – úgy tűnik, példát statuál vele elrettentésül. Mengyit a botrány kirobbanásakor Kósa Lajos még megvédte, mondván „Nincs olyan képviselő, akinek a középiskolai osztálytársainak a száma ne lenne 300-nál több. Tehát annyi ilyen típusú visszaélés van, mint égen a csillag”, azonban a Miniszterelnökség augusztusban már belső vizsgálatot indított az ügyben. A képviselő mentelmi jogát a parlament pedig egyhangúlag, 167 igen szavazat mellett visszavonta.

Olvasson tovább: