Kereső toggle

Némethné távozik

Egy nyugdíjazás, és ami mögötte van

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orbán vs. Simicska, Lázár vs. Rogán, kormány vs. Spéder: Németh Lászlóné munkásságának és nyugdíjazásának történetéből a hatalmi eliten belül egyre szaporodó törésvonalak egymáshoz való viszonyát is megérthetjük.

Két államtitkárától is megválik Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, jelentette be maga Lázár a múlt heti kormányinfón. L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár munkájával nem elégedett a miniszter, ezért L. Simon „befejezi tevékenységét”. Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár pedig nyugdíjba vonul. A két változás közül L. Simon menesztése vert nagyobb hullámokat, pedig Némethné nyugdíjazása sokkal izgalmasabb háttértörténetekhez vezet. (L. Simon távozásáról az eltelt egy hét alatt sem érkezett érdemi indok, de sokan emlékeznek földvásárlásaira, „rákellenes” barackmag bizniszére, amit Lázár már korábban is szóvá tett.)

Németh Lászlóné fontos személy: annak idején Simicska Lajos embereként lett nemzeti fejlesztési miniszter 2011 decemberében, a rábízott tárca évente mintegy 600 milliárd forinttal gazdálkodott. Azt, hogy a Simicska–Nyerges Zsolt páros bizalmasaként vehette át a tárcát, az a tény is alátámasztani látszott, hogy tanácsadóul Nyerges Zsolt testvérét, az állatorvos Nyerges Attilát vette maga mellé a fejlesztési minisztériumba.

Azonban – amint arról a Hetek az elsők között beszámolt – 2014 nyarára jelentősen megromlott a korábbi baráti viszony Orbán Viktor és Simicska Lajos között. Ennek számos jele és következménye vált nyilvánvalóvá, többek között az, hogy a harmadik Orbán-kormányból, illetve számos fontos állami pozícióból kitették Simicska embereit. Így Némethné helyét a minisztérium élén Seszták Miklós vette át. Némethné azonban állást kapott a Lázár János vezette Miniszterelnökségen: az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkárrá nevezték ki. Ez pedig vagy arra utalt, hogy Orbán Viktor bizalma nem ingott meg Némethnében, vagy azzal hogy államtitkárként megtartotta, éket próbált verni Némethné és Simicska közé.

Amint arról beszámoltunk, a takarékszövetkezetek integrációjaként ismertté vált átalakítást sokan – legfőképpen az érintettek – a takarékszövetkezetek államosításaként értelmezték. Bár elismerték, hogy vannak hibák a rendszerben – az utóbbi években több vidéki egység is csődbe ment – mégis úgy élték meg, hogy a kormány szemet vetett az ezerhatszáz takarékszövetkezeti fiókra, a több mint egymillió betétesre, a szövetkezetek közel 2000 milliárd forintos mérlegfőösszegére. Kezdetben üdvözölték az állami segítséget, ám hamar ráébredtek, hogy az állam „át akarja venni” a rendszert: a 2013 nyarán megszavazott takarékszövetkezeti integrációs törvény alapján gyakorlatilag államosították a szövetkezetek központi bankját, a Takarékbankot, miután tulajdonrészt vásárolt benne a Magyar Posta, és így a Magyar Fejlesztési Bankkal együtt az állam 55 százalékos tulajdonossá vált. Emellett a szövetkezetek felügyeletébe is állami emberek kerültek. Az egész folyamat egyik motorja – és állítólagos ötletgazdája – Spéder Zoltán bankár és médiatulajdonos volt. A kormányfő utólag is hasznosnak és sikeresnek ítélte az egyébként a személyes támogatásával zajló integrációt, a Fidesz-közeli Spéder körül mégis elfogyott a levegő. Mégpedig azért, mert részvényvásárlások révén saját bankját, a régóta nyűglődő FHB-t is megsegítette néhány tízmilliárd forinttal a takarékszövetkezetek államosítása során. Amit decemberben Orbán Viktor is szóvá tett, ellenséges lépésnek minősítve. Aztán begyorsultak az események: Spéder érdekeltségeinél júniusban hatósági vizsgálatok indultak, a vállalkozóról az ötvenes éveket idéző karaktergyilkos riportot sugárzott Andy Vajna kormánybiztos TV2-je, Spéder házában pedig nyolcórás házkutatást tartottak a nyomozók.

Mindeközben viszont Lázár János nyilvánosan kiállt Spéder mellett, és kijelentette: ha a „jó időkben” a barátja volt, barátja marad a „rossz időkben is”.

Szintén „mindeközben” az állami hírügynökség, az MTI – amely időnként blokkolja a kényes témákat feszegető ellenzéki közlemények és hírek megjelenését – egy figyelemre méltó hírt tett közzé két hete: egy szocialista politikus „felszólította Lázár Jánost, hogy tisztázza, milyen érdekeltsége van az FHB-ben, és hogy Spéder Zoltán a magánbankára-e”.

Mindez egy kormányközeli forrás értelmezésében azt jelentheti, hogy Spéderrel nemcsak az volt a baj, hogy saját bankját segítette miközben az állam kárt szenvedett, hanem az is, hogy „alternatív kasszát” képzett, ami – e verzió szerint – Lázár János hátországául is szolgálhat. Spéder kiiktatása a rendszerből tehát egyértelműen Lázár János gyengítése. Leváltani ugyanakkor nem célszerű a minisztert, mivel azzal a kormányzat kritikáját fogalmaznák meg.

Arról egyébként régóta keringenek folyosói hírek, hogy a kormányfő és a miniszter kapcsolata nem felhőtlen. Sokan ennek tudták be azt is, hogy Orbán Viktor tavaly szeptemberben Lázárral – politikai értelemben – egy szintre emelte Rogán Antalt, aki miniszterként a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti, és a kommunikációért felel. Ebből pedig újabb elméletek sarjadtak a Rogán–Lázár-ellentétről egészen addig, hogy amikor Lázárról jelenik meg valamilyen negatív információ a sajtóban, amögött Rogán stábja áll, amikor meg

Rogánról, ott Lázárékat kell keresni.

De visszatérve Némethnére: ő – az egyik, a Hetek által hallott verzió szerint – továbbra is élvezi a kormányfő bizalmát, és noha részt vett a takarékszövetkezeti integrációban, nem sértett olyan érdeket, ami miatt meneszteni kellene, ezért méltósággal nyugdíjazták. Egy másik – Némethné környezetéből származó értesülésünk szerint – maga Némethné elégelte meg a körülötte és a feje felett zajló csatározásokat, és saját maga kérte nyugdíjazását, továbbá régen nem volt annyira örömteli a napja, mint amikor ezt engedélyezték számára.   

Ami pedig a csatát illeti: a Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet azt írta, hogy a Spédernél tartott házkutatások során olyan telefonbeszélgetések felvételeit is lefoglalták, melyeken a bankár Orbán Viktorral és Rogán Antallal beszélget.

A Népszava szerint Spéder és Lázár beszélgetéséről készült felvételt vitt el a rendőrség. Az Origó viszont – amely a tulajdonosváltás óta kormányközelinek mondható – azt írta, hogy Spéder és Simicska beszélgetéseiről van felvétel a rendőrségnél.

A Heteknek pedig egy forrás azt állította, hogy Orbánnal és Rogánnal is van hangfelvétel, ezek azonban állítólag nem alkalmasak lejáratásra. A csatározások sorába tartozik, hogy Simicska Lajos a napokban a saját lapjában szivárogtatta ki, hogy nem engedi az Orbán–Habony-páros birtokába jutni az Indexet, a legbefolyásosabb hírportált. Aminek a tényleges főtulajdonosa eddig Spéder Zoltán volt, de Simicska állítólag opciós joggal rendelkezik a megvételére. A Hetek a nagyvállalkozó környezetéből azt hallotta, hogy apró lépésekkel, de valóban haladnak e cél felé.

Olvasson tovább: