hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végjáték az ORÖ-nél?
Orbán még mindig nem engedte el Farkas kezét

2016. 02. 26.
Egy évig bírta az Országos Roma Önkormányzat élén Hegedüs István elnök, majd a héten lemondott posztjáról. Az ORÖ körül sokasodó milliárdos nagyságrendű pénzügyi botrányok ellenére Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott lapzártánkkor még mindig élvezi a kormány bizalmát, sőt az sem kizárt, hogy az önkormányzat új vezetője ismét az ő hívei közül kerül ki. Egy másik forgatókönyv szerint Farkas kezét elengedik, ugyanakkor az ORÖ is működésképtelen helyzetbe kerülhet.

Hegedüs István hétfőn az atv.hu-n jelentette be, hogy napokon belül lemond az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki posztjáról. Kedden valóban le is mondott, döntése okait a Romnet.hu-n közzétett levelében ismertette: „Nehéz terhet, kínos hagyatékot cipel az Országos Roma Önkormányzat, és az elmúlt egy évben bármennyire is igyekeztünk, ezt az örökséget nem tudtuk hátrahagyni. Az elmúlt egy év belső hatalmi harcai, az önkormányzat előző vezetésének ármánykodásai, a nyomozóhatóságok tétlenségei abban erősítettek meg, nem remélhetünk megújulást, változást, mert csak az egyéni érdekek számítanak, nem a cigányság jövője, a teljes magyar társadalom sorsa. A cigányság integrációjára szánt milliárdok a célközösséghez el sem jutott, ezért a felelősségben szélesebb körben kell osztozni. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ma egyetlen ember karrierje vagy a cigányság társadalmi ügye a legfontosabb? A cigányság istápolása ma egyen­lő­ség­jelet mutat a zsarolással,
a fenyegetéssel és a korrupcióval. Hangfelvételek bizonyították a legmagasabb szintű korrupciót, a befolyásolást, amely mára mérhetetlen károkat okozott gyermekeink jövőjének építésében. Mégsem történt, történik semmi. Az Országos Roma Önkormányzat a személyes politikai harcok martalékává vált, és ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős” – írta drámai hangú levelében Hegedüs István.
Hegedüs néhány héttel ezelőtt infark­tusgyanúval kórházba került: távollétében az ORÖ Farkashoz hű tagjai megpróbálták leváltani és átvenni a hatalmat. A képviselők között kis híján fizikai összetűzés alakult ki, amelyet a helyszínre érkező rendőrök akadályoztak meg.
Szerdán sikerült telefonon elérnünk Hegedüst. Elmondta, hogy nagyon megviselték a történtek, és egyelőre nem kíván bővebben nyilatkozni, sőt, Budapestre sem jön, megpróbálja otthonában, Komlón kipihenni magát. Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak Vajda László, ORÖ-képviselő, a Farkas Flórián elleni feljelentések egyik – egyébként szintén fideszes – szerzője: „Hegedüsnek elege lett, kis híján csőbe húzták” – magyarázta Vajda. Mint megtudtuk, az ORÖ leköszönt elnökét nemcsak a személyét ért támadások viselték meg, hanem például az is, hogy az ORÖ január 16. óta nem kapta meg az állami normatív támogatást, amely a műkö­dését fedezné.  
A lemondás okai között szerepel, hogy Hegedüs az erkölcsi megtisztulás jegyében kezdeményezte az utóbbi időben súlyos botrányok övezte ORÖ feloszlatását és új választás kiírását, ám a képviselők többsége ezt leszavazta. Hegedüs leszögezte: nem testületi nyomásra, hanem személyes indíttatás alapján jutott arra a döntésre, hogy lemond az önkormányzat vezetéséről.  
Hegedüs István 2014 decemberében lett az ORÖ elnöke, miután az addigi elnök, Farkas Flórián – aki 1995 és 2003, valamint 2010 és 2014 között vezette az cigány önkormányzatot – összeférhetetlenség miatt lemondott, mivel Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki.
Hegedüs sosem tagadta, hogy Farkas barátja és szövetségese volt, ám az ORÖ élén töltött idő során egyre több kétes ügyre derült fény, ami miatt végül szembefordult Farkassal. Hegedüs a Heteknek szólalt meg először érdemben az ORÖ körüli botrányokról tavaly decemberben.   
A két hónappal ezelőtti interjúban a roma vezető azt mondta: politikai és jogi következményeket is előrevetít, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokatlanul keményen nekiment Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki megbízottnak. Lázár november 25-én egy, az ORÖ botrányaira vonatkozó ellenzéki kérdésre és Farkas Flóriánra utalva azt mondta: „Óriási felelőtlenség, amit a roma közösségben művelnek, mert a rendelkezésre álló források hiteles elköltését bombázzák szét.” „Akik a kisebbséget képviselik, és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, idézőjelbe téve föláldozzák a nagy ügyet, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából, mert az megy a lecsóba, az irreleváns. Az ügy szempontjából óriási hibát követnek el.” Farkas Flórián válaszolhatott volna a kamerák előtt elhangzott kijelentésekre, hiszen jelen volt a teremben, ám csak zavartan hallgatott.
Lázár akkor a sorozatos feljelenté-sek­re, az ORÖ-vel kapcsolatos és a romák felzárkóztatását célzó Híd a munka világába nevű program körüli korrupciógyanús ügyekre reagált.
Novemberben úgy tűnt, Farkasnak címzett bírálata Farkas bukását jelenti. Aztán pár nappal később Lázár visszatáncolt: azt mondta, van kormányzati bizalom Farkas irányába. Pedig már akkor is tudható volt, hogy többek
között fideszes roma önkormányzati képviselők is egy sor feljelentést tettek Farkas Flóriánék ténykedésével kapcsolatban.
Az ORÖ belső ellenzéke többek között az elnöki pénzkeret átláthatatlan felhasználása, postaköltség, reprezentáció, közfoglalkoztatottak útiköltsége, ingatlanvásárlások és még egy sor konkrét ügyben tett feljelentést. Tavaly márciusban fordultak Polt Péter leg­főbb ügyészhez az önkormányzat által meghirdetett Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet ügyében. Az összességében 5 milliárd forintos támogatásból a főkedvezményezett ORÖ több mint 600 millió elköltéséről rendelkezett. A feljelentők szerint tavaly 270 milliót költöttek el a keretből közbeszerzési eljárások során, egyes esetekben „kirívóan korrupciógyanús eljárásokban”.
Év végére kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 11 pontban tárt fel pénzügyi visszaéléseket Farkas Flórián elnöki időszakából, ami után már nem tartható az a magyarázat, hogy csupán Farkas riválisai vádaskodnak. Ugyanakkor büntetőfeljelentés – információink szerint – nem követte a minisztérium elmarasztaló vizsgálatát, pedig ORÖ-s forrásaink szerint ez logikus lépés volna. A Népszabadság hívta fel a figyelmet rá, hogy a Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki utasításban ugyanakkor van egy mondat, amely alaposan kitágítja a felelősség körét: „A miniszterelnöki biztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja.”
Vajda László azt mondta lapunknak, hogy már a Fidesz-frakcióban is kezdett kínossá válni az ügy, ez magyarázhatja, hogy a nemrégiben még Farkast, illetve az ORÖ-t a kormány bizalmáról biztosító Lázár november végén éles fordulatot vett. Ráadásul Lázár felel az uniós pénzek felhasználásáért, márpedig az ORÖ körüli visszaélésekben uniós pénzek is mozognak, tette hozzá Vajda. Farkas Flóriánról pedig megjegyezte, ilyen magas pozícióba rajta kívül soha egyetlen roma politikus sem kerülhetett, a hozzá kapcsolt botránygyanús ügyek ezért mérhetetlen károkat okoznak az egész roma társadalomnak.
Hegedüs István decemberben azt mondta a Heteknek, hogy a Farkas vezetése alatti időszakban „évtizedekre kiható károkat okoztak a visszaélésekkel, pedig az elmúlt években már kezdett oszlani a cigánysággal kapcsolatos előítélet”.
A leköszönt elnök – aki elmondása szerint menet közben szembesült „a szekrényből kihulló csontvázakkal”,
és ezért fordult szembe Farkassal – azt mondta, a korrupciógyanús ügyekben 100 millió forint feletti pénz mozgott, ezen felül az ORÖ körülbelül 80 milliós tartozást görget maga előtt.
Lapunk több forrása is állította: 2013 körül kezdődtek a problémák, mert akkortól lehetett felzárkóztatási pénzeket igényelni. Mind Hegedüs, mind Vajda László úgy nyilatkozott, hogy az ORÖ-ben egy szűk kör, Farkas Flórián és további három személy döntött minden lényeges kérdésről a képviselőtestület kihagyásával.
Természetesen kerestük Farkas Flóriánt is, ám nem tudtuk elérni. Az internetes keresők révén nagyon úgy tűnik, mintha bujkálna a közvélemény elől: utolsó fellelhető, érdemi interjúja 2012-ből származik.  
A héten került napvilágra egy újabb kínos hír: az Index szerint a pénzügyi szabálytalanságok miatt az EMMI 1,2 milliárd forintot követel vissza az ORÖ-től. A testület tagjai Hegedüs lemondásának bejelentésekor átadták a sajtónak az EMMI jegyzőkönyveit, melyekből kiderül, hogy ezúttal a Farkas Flórián elnöki idejéből származó gyanús szerződéseket is vizsgálták, állítólag 400 millió forintnyi összegről van szó. A lapunkhoz is eljuttatott dokumentumokból lezsírozott pályázatok, túlárazott ingatlanok, személyi összeférhetetlenségek rajzolódnak ki. Plágium gyanúja is felmerült: akad olyan, 25 millió forintért rendelt tanulmány, melynek szövegében korábbi ORÖ-tanulmányok szövege köszön vissza. A visszaélések listáján négy jelen­tősen túlárazott ingatlan is szerepel, miközben a Híd a munka világába program keretében a cél – cigány emberek elvezetése a munkaerő­piacra – nem valósult meg. Az ORÖ pénzügyi bizottságának szintén kedden lemondott elnöke, Pongó Ignác kijelentette: „minden szabálytalanságért Farkas Flórián miniszterelnöki biztost terheli a felelősség, mert a kérdéses időszakban neki volt utalványozási joga”.
Az ORÖ-t most Lakatos István megbízott elnök vezeti, ám információink szerint 15 napon belül ki kell írni a
választást. Az lesz az elnök, aki legalább 25 képviselő szavazatát megkapja a 48 fős testületben. Jelenleg három, nagyjából egyforma erősségű frakció van: a Csóka János-féle Lungo Drom, őket Farkas Flórián híveinek tartják. A Balogh János-féle MCF, amit forrá­saink a Csóka-féle csoport szövetségesének neveztek, illetve a Hegedüs-pártiak, akik valószínűleg Vajda Lászlót jelölnék elnöknek.  
Kormányközeli forrásból úgy értesültünk, hogy immár a Fideszben is egy­ér­telmű: Farkas nem sokáig védhető. A korrupciós ügyek feltárásában kulcsszerepet vállaló Hadházy Ákos egykori fideszes képviselő – jelenleg az LMP antikorrupciós csoportjának vezetője – lapunknak azt mondta: szerinte Farkas fideszes kötődése miatt a kormánypártnak az az érdeke, hogy megszűn­jenek az ORÖ körüli botrányok, ennek pedig egyik útja az, ha maga az ORÖ szűnik meg, vagy legalábbis gyakorlatilag ellehetetlenül a működése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!