hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gátszakadás Röszkén
Akadálytalanul beáramló menekülttömeg, fokozódó indulatok

2015. 09. 21.
Nehéz szavakat találni a röszkei határszakaszon kialakult helyzetre, a végeláthatatlan sorokban hömpölygő tömeg, illetvea bevándorlók utóbbi napokban tanúsított lázadásai láttán a helybéliek leginkább a „katasztrófa” szót emlegetik. A rendőrség hatalmas erőket megmozgatva birkózik a menekültáradattal, amelynek egyelőre nem látszik a vége.

Hétfő este több száz illegális bevándorló indult útnak az M5-ös autópályán Budapest, illetve az osztrák határ felé, miután áttörték a biztosításukra kirendelt rendőrkordont. A „kitörés” következtében a Röszke és Petőfiszállás közötti mintegy 60 kilométeres autópálya szakaszt mindkét irányban órákra lezárták. Kedden a Szeged–Röszke vasútvonalat szállták meg a migránsok, szintén több órás gyaloglásra kényszerítve az őket kísérő rendőröket. Szerdán az 5-ös főút került sorra, ekkor is csak több órán át tartó menetelés és tárgyalás után sikerült jobb belátásra bírni, majd buszokra ültetve elszállítani a tömeget.
A menekültek elégedetlensége új jelenségnek számít a déli határvidéken, a feszültség mindeddig a táborok kerítésén belül maradt. A mostani események azonban a táborokon kívülre vitték a konfliktust, komoly közlekedési káoszt és riadalmat okozva Szeged környékén.
 
Növekvő nyomás

A helyzet eldurvulásának oka részben az lehet, hogy az utóbbi napokban a menekülthullám térben és időben is koncentráltan jelentkezett a röszkei határszakaszon. Az illegális határátlépők túlnyomó része a határ azon pontján érkezett, ahol a vasúti sín miatt nem építették meg a kerítést (úgy tűnik, az itt tátongó „lyuk” híre már a bevándorlók körében is elterjedt, és nyilván annak is híre mehetett, hogy a múlt péntektől gyakorlatilag szabad volt az út Budapesttől Ausztria felé). Macedónia felől folyamatosan újabb és újabb több ezres menekülthullámok érték (és érik) el Szerbiát, s a magyar határ előterében fekvő városokban, Szabadkán és Magyarkanizsán összegyűlő tömeg egyszerre lépte át a magyar határt.
Mindezek következtében a határ magyar oldalán feltartóztatott tömeg elszállítása lelassult, az időnként jelentkező autóbuszhiány és a két röszkei tábor telítettsége miatt előfordult, hogy a bevándorlók még másnap is elszállításukra vártak a táboroktól alig néhány száz méterre található szántóföldeken. A zsúfoltságot tetézte a regisztráció lelassulása.
Bár a kerítéssel körülvett táborok területére nem léphettünk be, így csak közvetett információk vannak az ottani eseményekről, úgy értesültünk, hogy létszámgondokkal küzdenek a regisztrációs állomáson. Az sem könnyíti meg a hatóságok munkáját, hogy az utóbbi napokban rendszeressé vált, hogy a menekültek – attól való félelmükben, hogy később esetleg visszatoloncolják őket Németországból – megtagadják a hatóságokkal való együttműködést.
Mindez azt eredményezte, hogy a hatóságok akarata ellenére egy minden infrastruktúrát nélkülöző rögtönzött menekülttábor alakult ki a vasúti sínek közvetlen szomszédságában a gyűjtőponton. Az állapotokat jelzi, hogy a sok száz fős tömegre néhány mobilvécé jut összesen, a 6-7 fokos hidegben többnyire 2-4 személyes kempingsátrakban töltik a menekültek az éjszakát. A gyűjtőponton a rendőrök – a rendfenntartás mellett – folyamatosan ételt és ásványvizet osztanak a menekülteknek. Az élelmezésben szerepet vállaló cég képviselőjétől megtudtuk, hogy tízezer számra gyártják a szendvicseket a táborlakók számára (a mai napra például 20 ezer szendvicset rendelt tőlük a rendőrség Röszkére), a muszlim étrendnek megfelelően pulykakolbász felhasználásával. Mindezek ellenére a MigSzol aktivistái nélkül a kukoricaföldön kialakult tábor lakóinak ellátása nem lenne megoldott. Az aktivisták az elmúlt napokban a menekültválság első heteihez képest időközben „elnéptelenedő” szegedi vasútállomásról ide helyezték át tevékenységüket. A táborban uralkodó állapotokról folyamatosan tudósít a magyar és a nemzetközi média, ott jártunkkor 10-12 műholdas közvetítőkocsit számoltunk meg, s számos külföldi tévétársaság autóit láttuk a Röszkére vezető bekötőút mellett.

Elcsigázott migránsok, fáradó rendőrök

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!