Kereső toggle

Gátszakadás Röszkén

Akadálytalanul beáramló menekülttömeg, fokozódó indulatok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nehéz szavakat találni a röszkei határszakaszon kialakult helyzetre, a végeláthatatlan sorokban hömpölygő tömeg, illetve
a bevándorlók utóbbi napokban tanúsított lázadásai láttán a helybéliek leginkább a „katasztrófa” szót emlegetik. A rendőrség hatalmas erőket megmozgatva birkózik a menekültáradattal, amelynek egyelőre nem látszik a vége.

Hétfő este több száz illegális bevándorló indult útnak az M5-ös autópályán Budapest, illetve az osztrák határ felé, miután áttörték a biztosításukra kirendelt rendőrkordont. A „kitörés” következtében a Röszke és Petőfiszállás közötti mintegy 60 kilométeres autópálya szakaszt mindkét irányban órákra lezárták. Kedden a Szeged–Röszke vasútvonalat szállták meg a migránsok, szintén több órás gyaloglásra kényszerítve az őket kísérő rendőröket. Szerdán az 5-ös főút került sorra, ekkor is csak több órán át tartó menetelés és tárgyalás után sikerült jobb belátásra bírni, majd buszokra ültetve elszállítani a tömeget.
A menekültek elégedetlensége új jelenségnek számít a déli határvidéken, a feszültség mindeddig a táborok kerítésén belül maradt. A mostani események azonban a táborokon kívülre vitték a konfliktust, komoly közlekedési káoszt és riadalmat okozva Szeged környékén.
 
Növekvő nyomás

A helyzet eldurvulásának oka részben az lehet, hogy az utóbbi napokban a menekülthullám térben és időben is koncentráltan jelentkezett a röszkei határszakaszon. Az illegális határátlépők túlnyomó része a határ azon pontján érkezett, ahol a vasúti sín miatt nem építették meg a kerítést (úgy tűnik, az itt tátongó „lyuk” híre már a bevándorlók körében is elterjedt, és nyilván annak is híre mehetett, hogy a múlt péntektől gyakorlatilag szabad volt az út Budapesttől Ausztria felé). Macedónia felől folyamatosan újabb és újabb több ezres menekülthullámok érték (és érik) el Szerbiát, s a magyar határ előterében fekvő városokban, Szabadkán és Magyarkanizsán összegyűlő tömeg egyszerre lépte át a magyar határt.
Mindezek következtében a határ magyar oldalán feltartóztatott tömeg elszállítása lelassult, az időnként jelentkező autóbuszhiány és a két röszkei tábor telítettsége miatt előfordult, hogy a bevándorlók még másnap is elszállításukra vártak a táboroktól alig néhány száz méterre található szántóföldeken. A zsúfoltságot tetézte a regisztráció lelassulása.
Bár a kerítéssel körülvett táborok területére nem léphettünk be, így csak közvetett információk vannak az ottani eseményekről, úgy értesültünk, hogy létszámgondokkal küzdenek a regisztrációs állomáson. Az sem könnyíti meg a hatóságok munkáját, hogy az utóbbi napokban rendszeressé vált, hogy a menekültek – attól való félelmükben, hogy később esetleg visszatoloncolják őket Németországból – megtagadják a hatóságokkal való együttműködést.
Mindez azt eredményezte, hogy a hatóságok akarata ellenére egy minden infrastruktúrát nélkülöző rögtönzött menekülttábor alakult ki a vasúti sínek közvetlen szomszédságában a gyűjtőponton. Az állapotokat jelzi, hogy a sok száz fős tömegre néhány mobilvécé jut összesen, a 6-7 fokos hidegben többnyire 2-4 személyes kempingsátrakban töltik a menekültek az éjszakát. A gyűjtőponton a rendőrök – a rendfenntartás mellett – folyamatosan ételt és ásványvizet osztanak a menekülteknek. Az élelmezésben szerepet vállaló cég képviselőjétől megtudtuk, hogy tízezer számra gyártják a szendvicseket a táborlakók számára (a mai napra például 20 ezer szendvicset rendelt tőlük a rendőrség Röszkére), a muszlim étrendnek megfelelően pulykakolbász felhasználásával. Mindezek ellenére a MigSzol aktivistái nélkül a kukoricaföldön kialakult tábor lakóinak ellátása nem lenne megoldott. Az aktivisták az elmúlt napokban a menekültválság első heteihez képest időközben „elnéptelenedő” szegedi vasútállomásról ide helyezték át tevékenységüket. A táborban uralkodó állapotokról folyamatosan tudósít a magyar és a nemzetközi média, ott jártunkkor 10-12 műholdas közvetítőkocsit számoltunk meg, s számos külföldi tévétársaság autóit láttuk a Röszkére vezető bekötőút mellett.

Elcsigázott migránsok, fáradó rendőrök

Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy lehetetlen feladat a szántóföldön veszteglő tömeg egyben tartása – ezt a kitörési kísérletek is bizonyították; a gyűjtőponton lévő bevándorlók pillanatnyi létszámbeli fölényüket kihasználva egyszerűen áttörték a rendőrkordont, és szétszéledtek a kukoricásban, illetve megindultak a közeli főutakon a főváros felé. Eközben több alkalommal dulakodásra került sor, amelyek során a rendőrök könnygázt is bevetettek, és esetenként gumibothasználatra is sor került. Szerencsére ennél durvább, komolyabb személyi sérülésekkel járó atrocitások nem történtek.
Egyes esetekben az amúgy is nehezen védhető szántóföldön irreálisan kevés rendőr volt jelen, az erősítés több alkalommal is késve érkezett meg. Történt ez annak ellenére, hogy a megyei rendőrkapitányság állományát más megyékből idevezényelt egységekkel erősítették meg. A rendőrök láthatóan fáradtak, kimerültek, néha talán tanácstalanok is, de többnyire jól kezelik ezeket a helyzeteket, és igyekeznek elejét venni a komolyabb összetűzéseknek.
Néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János társaságában látogatást tett a határövezetben, amelyen a kétrészes határzár építésének felgyorsítását szorgalmazta. Sokak szerint azonban a jelenlegi fejlemények ismeretében fontosabb lenne a vasúti sín lezárása – mint kiderült, ezt már a kormány is fontolgatja. Felröppent ugyanis a hír, hogy esetleg egy nyitható-csukható kapuval zárnák le a vasúti sínt. Kérdés, mi történne akkor, ha a kinyitott kapun az érkező vonattal együtt a bevándorlók is át akarnák lépni a határt. Ezért egyes helybéli vélemények szerint – tekintettel a Röszke és a szerbiai Horgos közötti gyér vasúti forgalomra – egy fix kerítéselemmel a vasúti sín fölött is le kellene zárni a határt.

Olvasson tovább: