Kereső toggle

Hullócsillagok

Újabb kajakos bukott meg a drogteszten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Akár négyéves eltiltást is kaphat a kokainfogyasztása miatt lebukott Kucsera Gábor. A világbajnok kajakos azt nyilatkozta, hogy a stressz miatt kábítószerezett, amiért egész életén át szégyellni fogja magát. A sportpályafutása vége felé járó Kucsera ezzel valószínűleg egy életre elkaszálta magát, tettét a sportág vezetői azért sem értik, mert sporttársai tavaszi kokainbotránya miatt a szövetség fokozottan ellenőrzi, hogy fogyasztottak-e doppingot vagy kábítószert az evezősök.

„Lazítani akartam” – ezzel magyarázta a Blikknek Kucsera Gábor, hogy miért fogyasztott kokaint a július első felében megrendezett szolnoki kajak-kenu válogató idején. Évek óta nem értem el jelentős eredményt sportolóként, ha nem tudtam volna nyerni a szolnoki második válogatón, az minden bizonnyal versenyzői karrierem végét jelentette volna – mondta rövid magyarázatában a világbajnok kajakos, aki csak a bulvárlapnak volt hajlandó nyilatkozni. Kucsera elismerte, hogy a „lazításhoz” a „legrosszabb utat” választotta, amiért, mint mondta „egy életen át szégyellni fogom magam”.

Miután a versenyző elismerte, hogy hibázott, így válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük – reagált az ügyre Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. A Magyar Antidopping Csoport a felülvizsgálati eljárást követően értesíti majd az esetről a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget – tette hozzá.

Nem meglepődtem, hanem egyesen megdöbbentem – ezt mondta az ATV Híradójának Storcz Botond, a kajak-kenu szövetség vezetőedzője. Storcz arról nem tud, hogy Kucsera azért nyúlt-e a droghoz, hogy fokozza sportteljesítményét – a kokainnak ugyanis a szakértők szerint ilyen hatása is van –, ez azonban ilyen időszakban doppingvétségnek is számít – tette hozzá a sportvezető. Ebből kifolyólag teljesen más eltiltási tételt is von maga után, mint a tavaszi, „szezonon kívüli” kokainügy. Storcz arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az egyedüli, amely minden eszközt bevet azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő.

Sokat veszített

Mint ismert, tavasszal a világ- és Európa-bajnok Csipes Tamarát és a világbajnoki ezüstérmes Dombóvári Bencét kapták kokainozáson, csakhogy ők ezt versenyidőszakon kívül tették, Kucsera Gábor viszont a szolnoki válogatón, tehát versenyidőszakban bukott le. A vizsgálat során nem firtatták, hogy miért kokainozott a világbajnok kajakos, a Magyar Anitdopping Csoport előtt azonban válaszolnia kell erre a kérdésre is. Tiszeker Ágnes, a szervezet vezetője szerint ugyanis ez a kábítószer rajta van a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján. Kucsera Gábor így nyilván tisztában volt vele, hogy doppingvétséget is elkövetett azzal, hogy kokaint fogyasztott.

„Azért sem értem Gábort, hiszen tudta, hogy szúrópróba-szerűen mindenkit ellenőrzünk a vb-válogatón” – jelentette ki a szövetségi kapitány. Kucserát ezért akár négy évre is eltilthatják a versenyzéstől, ez pedig könnyen a pályafutása végét jelentheti. Kucsera emellett a Bors szerint bukhatja havi egymilliósra becsült jövedelmét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ráadásul megkezdte a nyomozást kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt.

Nagy a felelősség

Az, hogy versenyidőszakban kokaint találnak a sportolók szervezetében nem gyakori, de azért időről időre előfordul – jelentette ki Tiszeker Ágnes. Kucsera ügyének azonban a sportoló pályafutásán túl egyéb destruktív hatása is lehet, hiszen az élsportolók példaképek, akiket gyakran felnőttek és gyerekek elé állítanak – joggal – a teljesítményük, sok esetben példamutató életvitelük miatt is. Arról nem is beszélve, hogy számos élsportoló él közpénzből, hiszen klubjuktól kapott fizetésüket sok esetben egyesületük állami támogatása fedezi. (Kucsera klubja, a Vasas az elmúlt években rendre 300 milliós támogatást kapott évente az EMMI-től „sportszakmai többletfeladat” címén – például az iskolások körében megnövekedett sportigény kielégítésére.) Emiatt az állam joggal várhatja, hogy a támogatott sportolók ne csak kiemelkedően teljesítsenek, hanem az életvitelük is példamutató – legalábbis erkölcsi botrányoktól mentes – legyen. Többen ráadásul különféle sportolói ösztöndíjakban is részesülnek.

Kucsera havi több százezer forinthoz jutott a Gerevich Aladár-ösztöndíjból, amit az állami sportirányítás a Magyar Olimpiai Bizottsággal szorosan együttműködve dolgozott ki és működtet. Az ösztöndíj szabályzata szerint a díj odaítéléséről a MOB elnöksége a Szakmai Kollégium javaslata alapján egyénileg dönt, mérlegelve a sportoló elért eredményeit és pályafutását.

A szövetség ezért is kiemelten küzd a hasonló esetek ellen, hiszen „ezek az ügyek az élsportolók kiemelkedő emberi teljesítményének ethoszát mocskolják be” – jelentette ki Storcz Botond. Csabai Edvin pedig egyenesen úgy nyilatkozott: mélységesen elítéljük, amit a versenyző tett, aki ezzel súlyosan a sportág becsületébe gázolt. Nem jelentéktelen dologról van tehát szó. Mutatja ezt az is, hogy bár Dombóvári és Csipes tavaszszal versenyidőszakon kívül kábítószerezett – tehát doppingvétséget nem, hanem „súlyos fegyelmi vétséget” követtek el – a szövetség fegyelmi bizottsága első fokon tíz hónapra eltiltotta őket a versenyzéstől.

Nem csak a drog miatt botrányos

Bár Kucsera a stresszel indokolta a droghasználatot, a Bors azonban egy meg nem nevezett – a sportolót állítólag intim kapcsolatból ismerő – nőre hivatkozva azt írta: a kajakos nem mondott igazat. A bulvárlap cikkében idézett személy szerint Kucsera „hajlamos a lazaságra, szerette élvezni az életet”. A cikk szerint egyesek azt pletykálják: a kajakosok szexorgiákat tartanak, mások szerint csak szeretik a féktelen bulizást. Mindenesetre a drogteszten tavasszal megbukott Csipes Tamara és Dombóvári Bence is azt mondta, egy szórakozóhelyen fogyasztotta a kábítószert. Azonban nemcsak ők drogoznak, hanem „sokkal többen élnek kokainnal, mint ahogy azt a közvélemény gondolja” – állította a lap meg nem nevezett forrása.

A sportolók féktelen bulizásáról nem a bulvárlap írt először, és nem csupán névtelen források beszélnek hasonló dolgokat. Az amerikai ESPN sportmagazin három évvel ezelőtti cikkéből kiderült, hogy a felkészülés feszültségét sokszor féktelen bulikkal vezetik le az olimpikonok. A lapnak Josh Lakatos amerikai sportlövő a 2000-es sydney-i olimpiáról úgy számolt be: a Sportlövő háznak elnevezett épület előterében egy sporttáska csordultig volt az orvosi személyzettől kapott óvszerrel.

Úgy éreztem magam, mintha bordélyházat futtatnék az olimpiai faluban, soha életemben nem láttam még annyi erkölcstelenséget, mint ott – mondta a lapnak Josh Lakatos. A cikkben Ryan Lochte amerikai úszó is elismerte, hogy az olimpikonok 70-75 százaléka létesít alkalmi szexuális kapcsolatokat más sportolókkal a játékok során. A sydney-i olimpiára bekészített hetvenezer óvszer kevésnek is bizonyult, azóta százezer kondommal készülnek a szervezők az ötkarikás játékokra – írta három éve az amerikai sportlap. Rengeteg élsportoló élete azonban nem csupán az olimpiákon, hanem más nemzetközi versenyek idején is tele van erkölcstelenségekkel – erről számolt be önéletrajzi könyvében Maria Höfl-Riesch kétszeres olimpiai bajnok német síelő (Szennylavina a német síelőknél – Hetek XVI. évf. 10. szám). A hazai viszonyok sem sokkal jobbak – erről ír az egy évvel később botránykönyvet megjelentető magyar úszóolimpikon, Szepesi Nikolett.

Ő ugyanis nemcsak az olimpiák világából, hanem a hazai élsport berkeiből is kiteregette a szennyest. Egyesek – mint maga Kucsera Gábor is – életük féktelen oldalát a rájuk nehezedő feszültség kieresztésével magyarázzák, ha azonban ez tényleg így lenne, akkor minden sportoló erkölcstelen, kicsapongó életet élne. Számos élsportoló azonban saját példájával bizonyította, hogy fokozott teljesítménykényszer alatt is lehet példásan élni.

(Közreműködött: V. Nagy Gyöngyi)

 

Olvasson tovább: