Kereső toggle

Egy nagyszerű karcsapás – a mi 2017-es világbajnokságunk felé

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar az sportnemzet, a legkiválóbbak közül. Ezt bizonyítandó az elmúlt napokban az egyik alapsportban, úszásban alkottunk  maradandót. 190 ország 2651 versenyzőjét szólították rajtkőre, de csupán 31 országnak volt érmet érdemlő versenyzője. Nos, mi – gyakran szomorú depresszióval küzdő magyarok – a 8., igen, a nyolcadik helyen végeztünk az összesített éremtáblázaton. Három arany-, három ezüst- és négy bronzéremmel. Ebből Hosszú Katinka és Cseh Laci három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot tett a csapat eredményéhez, elkápráztatva ezzel a világ sporthoz értő nézőit, és témát szolgáltattak a legismertebb TV-csatornáknak.

Akik húzták a csapatot

Hosszú Katinka 200 vegyesen világcsúccsal lett világbajnok, míg 400 vegyesen (ez volt a hatodik szám, amelyben rajthoz állt, a vb nyolcadik napján) 350 méterig világcsúcs részidőn belül úszott, mikor begörcsölt a lábszárizma, és így „csak” világbajnok lett. 200 háton úgy lett harmadik, hogy a középdöntőben az ötszörös olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló rekordján javított 0,44 század másodpercet. Nem mellékesen 200 gyorson ötödik lett, és 100 háton az előfutamban országos csúcsot javított. Nagy kihívás ehhez a teljesítményhez rangban megfelelő jelzőkre lelni.

Cseh Lászlót az ARD, a RAI, az NBC, a BBC, a japán Aszahi, az ausztrál Seven, a francia TF1,  a Canal Plus, az Eurosport és még hat-nyolc ország stábja kísérelte meg kifaggatni, miként volt képes 29 évesen tíz évvel az első vb-címe után újra győzni. Sajátos világcsúcs a 11 vb-érem hat egyéni úszó számban, amivel sem Phelps, sem Lochte nem dicsekedhet. 200-on világbajnok, 100-on ezüstérmes, és 50 pillangón bronzéremért állhatott a dobogón. Ezzel a teljesítménnyel a magyar sportkiválóságok rövidnek nem nevezhető  listájára iratkozott fel.

Verrasztó Dávid hosszú idő után érett be. A magyar hagyományokat folytatva szerzett 400 vegyesen ezüstérmet 4,10 perc alatti kitűnő idővel. A híresen sokat edző és a médiát – egyéb témákban – gyakrabban foglalkoztató úszó most Verrasztó Zoltán nyomdokain járva nagyszerű teljesítményével megríkatta edző édesapját is.

Kapás Boglárka, ez a fiatal törékeny hölgy három számban is döntőbe küzdötte magát. 1500 gyorson eredményhirdetéskor bronzérmet akasztottak a nyakába, 800 méteren 6. lett, és 400 méter gyorson is döntős volt.

Kikerülhetetlen, hogy olimpiai bajnokunkról, Gyurta Dánielről is megemlékezzünk.

A mi Danink

Vitathatatlan, hogy napjaink egyik legnépszerűbb magyar sportolója – sok nagyszerű sportcsillagot megelőzve – Gyurta Dániel. Eredményeit úgy fújják kívülről még azok is, akik csak karúszóval mennek a víz közelébe, mint korábban „grosicsbuzánszkilantos … puskásczibor” felejthetetlen tizenegyet. Hiába végezünk az éremtáblázat 6. helyén, megelőzve Japán, Svéd-, Olasz-, Német-, Oroszország, Hollandia és még számtalan ország legjobb úszóit, a görcs ott van! A mi Danink csak harmadik lett, és mi nem ehhez vagyunk hozzászokva.

Gyurta Kazanyba is győzni utazott. Nincsenek kétségeink, nyilatkozatai erre utaltak. Sokat, talán még többet edzett, mint korábban. A döntőben is küzdött, mindent megtett, hogy szokott helyén, ott középen – kicsit megértő mosollyal – fogadja a helyezettek elismerését. Azonban ezúttal szerepcserére került sor. Azt mondta, nem történt tragédia. Kétségtelen: a tragédia inkább az élet más területén szokott az emberre rárontani.

Dani harmadik lett egy világbajnokságon, és csak ebben a döntőben legalább öten cseréltek volna vele helyet. Ketten paskoltak be a rajtkő alatti órát megállító falra nála picit hamarabb, azonban országunk éremkollekciójához hozzárakott egy bronzot. Ezt őszinte szívből köszönjük neki. Mégis az a nyomás, az a görcs most is ott kellemetlenkedik. Vajon miért? Talán azért, mert emlékszünk: ő nem ezt ígérte. Amikor 100-on huszonkettedik lett, azt mondta: a húzások ciklusszáma a 200-as, és ő ezt szokta meg. A 200 az egy másik sportág. Amikor az előfutam után az ötödik idő volt Gyurtáé, azt mondta, mindennek eljön az ideje, nem most kell gyorsnak lenni. OK. Mi ezt vettük, elhittük, mert hozzászoktatott minket ehhez. És mikor a középdöntő után a harmadik idővel a hármas pályára szorult, azt mondta, ennek annyi jelentősége van csak, hogy milyen sorrendben közelítenek az úszók az őket megillető rajtkőhöz. Ezzel, azt hiszem, mindenkit megnyugtatott – rajtam kívül. Nekem az arcáról nem az jött le, amit korábban megszoktam. Az a kedves őszintén mosolygós, önbizalomtól duzzadó, tudatos és kedvesen intelligens „gyurtadani”. Az arc merevebb volt, a mosolyban pici kényszer volt érzékelhető, és az is korábban tűnt el, mint kellett volna.

Kicsit gyorsabban kezdett, mint ahogy azt megszoktuk, és arra gondolhattunk, ő tudja, hogy mit kell előhúzni „váratlan ajándékként” a helyezettek számára. Azt is gondolhattuk, ezzel úgy fogja a mezőnyt megverni, mint a kocsis a rosszul viselkedő paripáját. 160 és 170 között azért már valami gyanús volt a szemünknek, de még mindig ott lebegett előttünk, mivel elhitette velünk, hogy számára a dobogó középső része a bérelt terület. Az a hajrá, ami ehhez szükséges lett volna, mondjuk egy 32,5 másodperces utolsó ötven méter – számunkra szívfacsaró módon – nem következett be. Neki és nekünk is ezt kellett elfogadnunk, és ebben nem az volt az elviselhetetlen, hogy Dani harmadik lett, hanem, hogy az utolsó előtti pillanatig mi azt vártuk, amiket hallottunk tőle. Amennyiben a legjobbja körül úszik, meg lett volna sorozatban a negyedik vb-arany, ami jegyzendő, a krónikás könyvbe is. Gyurta kazanyi értékeléséhez hozzátartozik, hogy a 4x100 vegyesváltót – tapasztalt versenyzőként – kiugrással kizáratta, olimpiai kvótától fosztva meg csapatunkat. 

Okok nincsenek okozat nélkül, és még van elég idő is rájuk találni. A megfelelő út meglelésében sokat segíthet, ha a problémás zseniként elkönyvelt Széles Sándorral képesek újra együtt taposni maguknak egy nyílegyenes sztrádát egészen Rióig.

Olvasson tovább: