hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kiszolgáltatottság hiénái
Bűnözői és üzleti csoportok csaptak le a migránsokra

2015. 08. 29.
A migrációs hullámnak vannak vámszedői. Olyanok, akik hasznot akarnak húzni a menekültek nyomorából: „élelmes” emberek, akik bátran kihasználják mások kiszolgáltatottságát mindenféle erkölcsi érzék nélkül. Talán a nagy drámai regények szereplőire asszociálhatnánk, ha ilyen embereket keresnénk, de ezek nem irodalmi hősök, hanem hús-vér emberek, ráadásul honfitársaink, ma itt Magyarországon. Ahogy az egyik segélyszervezet munkatársa nevezte őket: emberbőrbe bújt hiénák.

Békéscsaba vasútállomása, kora reggel. Az évek óta zajló felújítás komoly fennakadást okoz az utazóknak, de ezt tavasztól növelte az a rendszertelenül megjelenő migránstömeg, amelynek tagjai egy-két éjszakát töltöttek a város túlzsúfolt befogadóállomásán, majd az ott kapott bürokratikus, magyar nyelvű útbaigazítás alapján Debrecenbe indultak a helyi vasútállomásról.

Reggelente kaotikus állapotok uralkodnak a peronokon, csak egy kis létszámú, önkéntesekből álló csapat segít a vasút munkatársai és a hivatalos szervek mellett a tömegnek a vonatok felől tájékozódni és elindulni a közúton százhúsz kilométerre lévő debreceni állomásra. Károly az önkéntesekből álló társaság egyik tagja, angolul segít a papírokat lóbáló migránsoknak. Akad olyan önkéntes a csoportban, aki urdu és pastu nyelven magyaráz a vonatra felszálló kisebb csoport tagjainak. Csak Szolnokig szabad utazniuk, ott kell átszállni egy Debrecen felé menő vonatra, mert ha továbbmennek Budapest felé, a Keleti pályaudvaron a készenléti rendőrök idegenrendészeti eljárás alá vonják őket.

Az önkéntesek négynyelvű papírt osztogatnak a migránsoknak, amelyen a fenti információk is megtalálhatók. A Békéscsabán átutazó migránsok ügyében az idegenrendészeti eljárás a debreceni befogadóállomáson zajlik, Békéscsaba csak a gyűjtőhelye a határ mentén előállított menekülteknek. Itt kapnak egy ideiglenes számot, amivel utazhatnak, majd egy karszalagot, amit persze a táborból való kilépés során azonnal letépnek és eldobnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!