Kereső toggle

A kiszolgáltatottság hiénái

Bűnözői és üzleti csoportok csaptak le a migránsokra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A migrációs hullámnak vannak vámszedői. Olyanok, akik hasznot akarnak húzni a menekültek nyomorából: „élelmes” emberek, akik bátran kihasználják mások kiszolgáltatottságát mindenféle erkölcsi érzék nélkül. Talán a nagy drámai regények szereplőire asszociálhatnánk, ha ilyen embereket keresnénk, de ezek nem irodalmi hősök, hanem hús-vér emberek, ráadásul honfitársaink, ma itt Magyarországon. Ahogy az egyik segélyszervezet munkatársa nevezte őket: emberbőrbe bújt hiénák.

Békéscsaba vasútállomása, kora reggel. Az évek óta zajló felújítás komoly fennakadást okoz az utazóknak, de ezt tavasztól növelte az a rendszertelenül megjelenő migránstömeg, amelynek tagjai egy-két éjszakát töltöttek a város túlzsúfolt befogadóállomásán, majd az ott kapott bürokratikus, magyar nyelvű útbaigazítás alapján Debrecenbe indultak a helyi vasútállomásról.

Reggelente kaotikus állapotok uralkodnak a peronokon, csak egy kis létszámú, önkéntesekből álló csapat segít a vasút munkatársai és a hivatalos szervek mellett a tömegnek a vonatok felől tájékozódni és elindulni a közúton százhúsz kilométerre lévő debreceni állomásra. Károly az önkéntesekből álló társaság egyik tagja, angolul segít a papírokat lóbáló migránsoknak. Akad olyan önkéntes a csoportban, aki urdu és pastu nyelven magyaráz a vonatra felszálló kisebb csoport tagjainak. Csak Szolnokig szabad utazniuk, ott kell átszállni egy Debrecen felé menő vonatra, mert ha továbbmennek Budapest felé, a Keleti pályaudvaron a készenléti rendőrök idegenrendészeti eljárás alá vonják őket.

Az önkéntesek négynyelvű papírt osztogatnak a migránsoknak, amelyen a fenti információk is megtalálhatók. A Békéscsabán átutazó migránsok ügyében az idegenrendészeti eljárás a debreceni befogadóállomáson zajlik, Békéscsaba csak a gyűjtőhelye a határ mentén előállított menekülteknek. Itt kapnak egy ideiglenes számot, amivel utazhatnak, majd egy karszalagot, amit persze a táborból való kilépés során azonnal letépnek és eldobnak.

A vonatra várók közül sokan élelmiszert, pelenkát vásárolnak. Azt egyöntetűen állítják, hogy borzalmas, embertelen átverések szemtanúi voltak már mindnyájan. A taxisok 1500-2000 euróért vállalják a fuvart Budapestig vagy 4000 euróért az országhatárig. De a taxisok mellett megjelentek az embercsempészettel szervezetten foglalkozó bűnözői csoportok is, akik kisteherautókon fejenként 150 euróért viszik a szlovák határra a migránsokat. Ők húsz-harminc fős fuvarokban érdekeltek, ennyien elférnek állva a teherutókon, éjszakánként simán elérik a szlovák határt.

Károly 150–200 forintos árfolyamon beváltott eurókról mesél, 1000 forintos szendvicsek és 500 forintos víz eladásának is tanúja volt már. Szerinte a beérkező migránsok szinte mindegyike Németországba vagy a skandináv országokba indul.

Olvasson tovább: