hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vissza kell szerezni Budapest egykori rangját
Tarlós István Lázár Jánosról és a főváros–vidék ellentétről

2015. 07. 23.
„Nem olyan helyen nevelkedtem, ahol a vitás ügyekben a nagymama szoknyájához futottunk. Lázár János jó ketrecharcos, de talán én se vagyok utolsó. Tizenhét éves koromig szinte minden nap verekedtem, soha nem hagytam magam” – nyilatkozta Tarlós István annak kapcsán, hogy miért nem hívja fel Orbán Viktort, hogy intse rendre a vele a nyilvánosság előtt zajos szócsatát vívó Lázár Jánost. A főpolgármester szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel zajló purparlé mögött a legalább 60 éves Budapest-vidék ellentét is meghúzódik. Finoman azt ajánlja Lázárnak, inkább hagyja abba, hogy időről időre kesztyűt dob elé.

Hosszabb ideje zajlik Lázár János és Ön között egy elég szokatlan, olykor személyeskedő szóváltás. A vita lényege, hogy Ön szerint a BKV kormányzati támogatás nélkül nem tud működni, míg a miniszter szerint olyan reformot kellene a fővárosnak a közlekedési cégnél bevezetni, hogy önállóan is fenntartható legyen a budapesti tömegközlekedés.

– A Lázár János és köztem időnként kitörő személyeskedésről annyit szeretnék megjegyezni, hogy nyilván van különbség az elfoglalt helyünk és az általunk képviselt érzelmi értékrend között. Éppen emiatt eredendően nem személyes vitának állítanám be a szóváltásunkat. Engem az országban közvetlenül a legnagyobb szavazatszámmal választottak meg immár nem először a főváros főpolgármesterének, míg korábban tizenhat évig Budapest egyik legnagyobb lélekszámú kerületét, Óbudát igazgathattam. Az a feladatom a választóim irányában, sőt, kötelességem, hogy a város érdekeit minden határon túl megpróbáljam képviselni. Kényes feladatot kell megoldanom, mert egyrészt a kormányhoz, mindenekelőtt a miniszterelnökhöz ab ovo lojális vagyok, mert alapjaiban azt az értékrendet képviseli, mint én. Mi több, a Fidesszel 1990 óta politikai szövetségben dolgozom, ezért ez is jelent kötelezettséget számomra. Egy politikai közösséghez tartozunk. Igaz, nem vagyok tagja a pártnak, mert nem mindenben értünk egyet, de a legfontosabb értékekben igen.

Ellenben létezik Magyarországon egy sajátos és szerintem sajnos nagyon negatív jelenség, amit a köznyelv főváros–vidék ellentétként ír le. Ez a Lázár János és az én nézőpontom közötti különbséget is meghatározza, hogy ő deklaráltan a vidéket képviseli, míg én ősbudapesti vagyok. Nem szerencsés ez a legalább 60 éves Budapest–vidék ellentét. Ha az érzelmeket nézem, fene tudja, kinek van igaza. Ha a pénzügyi matematikát, akkor biztos Budapestnek. Emellett nyilván vannak stílusbeli és generációs különbségek is. A miniszter úr, aki nem mellesleg a párt alelnöke is, megszokhatta, hogy a Fideszen belüli emberek nagy része talán tart tőle. (Az ő tárcája jelentős forrásokat oszt szét, a kormánypárti képviselőknek és polgármestereknek már csak ezért is ildomos jóban lenni vele, legalábbis sokan így érezhetik.) Ezzel szemben főpolgármesterként én nem vagyok vele függelmi viszonyban, ilyen félsz az én esetemben érthető módon nem áll fenn. Nincs köztünk protokolláris különbség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!