Kereső toggle

Magyarázatok a NAV-elnök távozására

Ildikót ki kellett menteni?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vida Ildikó NAV-elnök furcsa lemondását két további hírrel együtt érdemes elemezni: a Simicska Lajos-féle Közgépet három évre kizárták a közbeszerzési pályázatokból, és a közelmúltban számos, Simicska Lajoshoz köthető állami vezetőt mentettek fel pozíciójából.   

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke két hónappal ezelőtt nyújtotta be lemondását, ám a közvélemény minderről csak akkor értesült, amikor hétfőn kiszivárgott Vida munkatársaihoz írt búcsúlevele. Ezt követően néhány órával az elnök munkáltatója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is megerősítette a hírt.

Vida többek között azt írta, hogy lemondásához „az elmúlt öt év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek”.

Mint a keddi Kormányinfón kiderült, a NAV elnöke a tavaly októberi kitiltási botrány óta többször is felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek, ám Orbán Viktor ezt nem fogadta el. Vida május 20-án írásban lemondott, ennek a 60 napos törvényi határideje járt le hétfőn, így Vida aznap átadta vezetői jogosítványait Varga Árpád elnökhelyettesnek. Az is kiderült, hogy a kormány két hónap alatt nem talált – vagy nem is keresett – utódot Vida helyére.

A szokatlan – ám a folyamatokat ismerők számára nem váratlan – távozás hátterének megértéséhez néhány információt feltétlenül érdemes leszögezni. Vida Ildikót egyértelműen Simicska Lajos nagyvállalkozó, egykori Fidesz-pénztárnok emberének tartják. Vida Orbán Viktorhoz és több Fidesz-alapítóhoz hasonlóan maga is Bibó-kollégista volt, tehát régi barátnak számított. Az Orbán Viktor és Simicska Lajos közti konfliktus – „háború” – a mai napig tart. 

A lemondás egyik magyarázatát a Simicska Lajos tulajdonában álló Magyar Nemzet szerdai vezető anyaga szállította. E szerint Vida Ildikó úgy érezte, elfogyott körülötte a levegő: eleve nem volt felhőtlen a viszonya Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, ráadásul a kormány nem támogatta a NAV-nál tervezett életpályamodell megvalósítását. Továbbá – és ez már életszerűbb – Vidát megviselte az amerikai kitiltási botrány. Mint a Hetek is megírta, az Egyesült Államok tavaly októberben hat magyar személyt tiltott ki területéről korrupciós cselekmények miatt. A közvélemény a mai napig nem tudja, kik az érintettek, csupán Vida Ildikó neve került nyilvánosságra. Ő azonban – a kitiltás tényének elismerése mellett – tagad bármiféle korrupciós vádat. A Magyar Nemzet szerint Vidát azért tiltotta ki az USA, mert a folyamatosan romló magyar–amerikai kapcsolatok miatt – Orbán elhíresült illiberális beszéde, az amerikaiakat zsíros magyar megrendeléssel kecsegtető helikopter-tender húzódása stb. – így akartak üzenni Orbán Viktornak. Vagyis e magyarázat szerint Vida ártatlanul került bele egy nemzetközi konfliktusba.

A Hetek azonban egy fideszes miniszter tanácsadójától úgy értesült, hogy a kitiltás kiszivárogtatása mögött nem az USA, hanem egy magyar kormányzati hatalmi csoport állt. A hírt közlő Napi Gazdaság a tárgyidőszakban a kormányközeli Századvég tulajdona volt. E verzió szerint a szivárogtató csoport azért akarta meggyengíteni, majd távozásra kényszeríteni Vidát, hogy megüresedő helyére végül a saját emberét ültethesse.  

Megint mások úgy tudják, hogy Vidának végül azért kellett mennie, mert Simicska Lajos embere, és ahogyan a nagyvállalkozó számos emberét távolították el különböző kulcspozíciókból az elmúlt egy évben, úgy most eljött a NAV-elnök ideje is. (A kegyvesztett Simicska-közeli személyek névsorát lásd keretes írásunkban!) Ezt a verziót a Népszabadság keddi cikke cáfolta, melyben kormányközeli forrásra hivatkozva az áll, hogy a miniszterelnök nem akarta Vida távozását.

A Hetek olyan magyarázatot is hallott Simicska Lajos környezetéből , ami nem cáfolja, de más megvilágításba helyezi a fenti verziókat. E szerint Vida távozása igenis beletartozik a Simicska táborához tartozók távozásának folyamatába. Az is igaz, hogy a miniszterelnök szerette volna, ha Vida még NAV-elnök marad néhány hónapig, ám nem személyes szimpátia miatt. Simicska körében állítólag attól tartottak, hogy előbb-utóbb „kibukik” valamilyen ügy, ami akár jogi értelemben is súlyos helyzetbe hozhatja Vidát, és ha ilyen módon kellett volna távoznia, az sokkal súlyosabb csapás lett volna a nagyvállalkozóra nézve. Ezt megelőzendő lépett Vida, vagy – ahogy egy, a folyamatot ismerő forrásunk fogalmazott – „Ildit ki kellett menteni”?

Ez a narratíva persze nagyon elrugaszkodottnak tűnhet, ugyanakkor a valóságtartalmát is erősítik bizonyos tények: egyértelműen az Orbán–Simicska konfliktus fejleményének tartják, hogy a héten kiderült, a Simicska cégbirodalom zászlóshajója, a Közgép három évig nem indulhat közbeszerzési pályázatokon, miután egy friss pályázatnál valótlan adatokat közölt egy alvállalkozójáról. (A Közgép azt nyilatkozta, a valótlanul közölt adatokat ők is az alvállalkozótól kapták, másrészt nem igazán releváns tények, mint például egy kotróhajó rakterénél írt tíz négyzetméternyi tévedés.)

A Közgép kizárása – durvábban fogalmazva: a közpénzcsapok elzárása Simicska elől – azért is félreérthetetlen jel, mert a „háború” kitörése előtt a cég több százmilliárdnyi közbeszerzést nyert, és akkoriban még úgy szólt a magyarázat, hogy ennek az az oka, hogy az övé volt a legjobb ajánlat.

Úgy tudjuk, a Közgép kész Strasbourgig menni a kizárás miatt, de azzal is kalkulálnak a cégnél, hogy egy ilyen nemzetközi jogi eljárás évekig elhúzódhat, tehát mostantól tényleg nem lesz állami megrendelés. Ennek ellenére a nagyvállalkozó környezetében kitartottak amellett a korábban már a Hetekben megírt álláspont mellett, hogy 4-5 évre előre megvan a pénz a Simicska-féle médiabirodalom működtetéséhez. Sőt, azt hallottuk, ősszel „ráncfelvarrás” várható a Magyar Nemzetnél (vagy annak online változatánál) és a Hír TV-nél is. Ugyanakkor azzal is számolniuk kell, hogy 2016 őszén lejár a szintén a médiacsoporthoz tartozó Class FM rádió médiaszolgáltatási szerződése, és a mostani folyamatok tükrében korántsem egyértelmű, hogy sikerül-e meghosszíbbítani.

Simicska-közeli távozók

A Simicska Lajos embereként számon tartott Németh Lászlóné három éven át volt nemzeti fejlesztési miniszter a második Orbán-kormányban. A tavalyi választás után Seszták Miklós váltotta a miniszteri poszton.
Seszták Miklós tavaly szeptemberben menesztette Dudik Jánost, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezetőjét.
Ugyanakkor menesztette Mázsi Attilát, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. első emberét. Mázsi vezetése alatt a Közgép számos állami megrendelést kapott a cégtől.
Márton Pétert Németh Lászlóné nevezte ki miniszter korában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójává. Mártont idén februárban váltották le. 
Nagy Sándor a paksi atomerőmű bővítéséért felelős állami cég vezérigazgatója volt. Sajtóhírek szerint nem kötődött szorosan Simicska Lajoshoz, ám a nagyvállalkozó emberének tartott Baji Csaba nevezte ki. Áprilisban menesztették.
Baji Csaba a Magyar Villamos művek Zrt. elnök-vezérigazgatójaként dolgozott. Júniusban kapta meg felmondását.
Szentpétery Kálmánt június végén mentették fel a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjáról. Szentpétery korábban több Simicskához köthető cégnél dolgozott.

Olvasson tovább: