Kereső toggle

Orbán új korszakot nyitna

Sikerül-e ráncba szedni a Simicska bosszújától rettegő Fideszt?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fideszben azt várják, hogy őszre áll össze Orbán Viktor új politikai stratégiája és az ehhez kapcsolódó új csapatösszeállítás is, amelynek egyik eleme lehet, hogy Rogán Antalt Lázár János ellensúlyozására új pozícióba emelné a miniszterelnök. Kormányzati forrásaink szerint az Orbán–Simicska-háború miatt az üzletemberhez köthető közigazgatási és kormányzati személyek, köztük Vida Ildikó az év végéig távozni fognak. Közben viszont érezhető a félelem Simicska esetleges visszavágásától.

Kavargó, fortyogó üsthöz hasonlít a Fidesz belső élete. Kormánypárti politikusokkal beszélve az a kép rajzolódik ki, hogy a Fidesz-tábor fórumokra járó középkorú és idős emberekből álló kemény magja aggódik a párt jövőjéért, és a régi, „botránymentes” politikusokat – Kövér Lászlót, Szájer Józsefet vagy Pokorni Zoltánt – „sírja” vissza. Az elmúlt pár hónap politikai harcai pedig megkoptattak olyan ismert politikusokat, mint Rogán Antal és Lázár János. 

A Hetek egyik fideszes forrása szerint egy belső felmérés kimutatta, hogy a két említett politikus népszerűsége jelentősen csökkent a saját táboron belül. Rogán „amortizációját” a Juhász Péter Együtt-alelnök által robbantott vagyonosodási és V. kerületi ingatlanügyek hatásának tudják be. A Fideszben bőven tenyésző konteók szerint Juhásznak egyes, Rogánnal szemben ellenérdekelt fideszesek is segítettek „hadjárata” során. Az egyik összeesküvés-elmélet szerint a „segítő” Simicska Lajos lett volna, míg a másik szcenárió szerint egy, a Fideszen belüli rivális politikusi kör próbált Rogán miniszteri ambícióinak gátat szabni. Annyi bizonyos, hogy tavaly tavasz óta Rogán Antal körül sorra robbantak a renoméját megtépázó ügyek.

Megkopott, de használható

Ettől függetlenül Orbán a jelek szerint továbbra is használni fogja a frakcióvezetőt terveihez. „Megkopott ugyan Tóni nimbusza, de mivel ő az egyik legfegyelmezettebb fideszes politikus, ezért Orbán épít rá” – fogalmazott egy, Rogánnal rokonszenvező országgyűlési képviselő. Példaként említette, hogy a vasárnapi zárva tartás bevezetése ellen a belső fórumokon Rogán a végsőkig érvelt, az intézkedés politikai hatását károsnak tartotta, de a döntést követően beleállt a kormányzati álláspont képviseletébe. Másrészt nincsenek olyan interjúi, amelyek más fideszes politikusokat bírálnának, így nem élezi az amúgy is meglevő belső feszültséget.       

„Az elmúlt hónapok vesszőfutása és Rogán népszerűségvesztése miatt elképzelhetetlennek tűnik, hogy Tóni a táboron belül továbbra is kiemelkedően népszerű Orbán helyére lépjen. Ellenben jól tud a miniszterelnökkel együtt dolgozni, Orbán is »használja«, hisz kellő politikai rutinnal rendelkezik, lát a pályán. Továbbra is kulcsszereplőnek tűnik” – tette hozzá a már idézett politikus.

Átcsoportosítás?

Több forrásunk megerősítette lapunknak is a Népszabadság azon értesülését, hogy Orbán Viktor azt szeretné, ha Rogán Antal lenne a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke, méghozzá Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egyes hatásköreinek átvételével. Többek között egy olyan, több tízmilliárdos pénzügyi kassza felett szerezne Rogán befolyást, amely a jobboldali médiaértelmiségre, az új, most kialakuló új médiacégekre és így a kormánypárti szimpatizánsok közhangulatára óriási hatást gyakorolna. A 40 milliárdos éves költségvetéssel működő – az állami reklámköltést menedzselő – Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) jelenleg Lázár János portfóliójához tartozik. Egy ilyen hivatal működésének fő irányait nyilván a miniszterelnök határozza meg, de korántsem mindegy, kinek a közvetlen irányítása alá tartozik a „pénzosztás”. Különösen, ha igaz az, hogy Rogán Antal „kötelékben” mozog Habony Árpáddal és Andy Vajnával, akik az új jobboldali elektronikus médiaportfólió „urai” lehetnek.

Konfliktuskeresés

A Népszabadság szerint Orbán a Fidesz őszi tisztújító kongresszusára a jobboldali médiabirodalmat „teljes harckészültségben” szeretné látni, és a kormány látványosan csökkenő népszerűségének visszaszerzése érdekében erősítené a „népközeli” politikai kormányzást, ezért szeretné, ha Rogán Antal lenne a politikai kabinetfőnöke. (Az persze kérdés, hogy a frakcióvezető erre a szerepre mennyire lenne alkalmas.)

Forrásunk szerint a Fidesz belső mérései Rogán mellett Lázár János népszerűségének „kopását” is mutatják a táboron belül. Lázár Orbán Viktor által kitalált kormányzati szerepe kétségkívül alkalmas a „koptatására”, de a miniszter láthatóan élvezettel veti magát bele a konfliktusos ügyekbe.

A 2010-es kormányzati struktúrában a Miniszterelnökség egyfajta Olümposzként magasodott volna a többi minisztérium fölé, a miniszterelnök pedig egy általa elképzelt „államférfi”-szerepben a napi viták fölé emelkedve irányította volna a kormány munkáját. A kemény, balhés ügyek menedzselése ebben a konstrukcióban a Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárcára maradt volna, ám ő nem bizonyult alkalmasnak ennek az Orbán által kitalált szerepnek a betöltésére, így ezt a feladatot átvette az akkor frakcióvezetőként tevékenykedő Lázár János. Ebben a „frakciókormányzásnak” nevezett modellben működött a második Orbán-kormány, majd Lázár hatalma és „ütközőemberi” szerepe államtitkárrá, később miniszterré történt előléptetésével intézményesült. 

A Lázártól az utóbbi hetekben a foci állami támogatásával, Mészáros Lőrinc vagyonával vagy a Quaestor-üggyel kapcsolatban elhangzott „renitens” nyilatkozatokat forrásaink egy része azzal magyarázta, hogy „János megpróbálja a renoméját helyreállítani” az elmúlt évek konfliktusai után.

Noha hallottunk olyan véleményeket, miszerint a népszerűségvesztés megfordítása miatt a „régieknek” (Kövér Lászlónak, Pokorni Zoltánnak, vagy Szájer Józsefnek) kellene komolyabb szerepet kapniuk a Fidesz irányításában és a kormányzásban, forrásaink szerint a lehetőség nem reális. Pokorni esetében Orbán bizalomvesztése egyértelmű. „Köztük eltörött valami, a miniszterelnök bármilyen, Pokorni-párti megnyilvánulást a személye elleni támadásként értékelne.”

Rettegés Simicskától

Hasonlóan személyessé vált az Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti konfliktus, de míg Pokorni a Fidesz rendszerén belül maradva kritizálja a kormány több intézkedését, addig Simicska Orbán nyílt ellenségévé vált.

A Fideszben tartja magát a meggyőződés, amely szerint az egykori pártpénztárnok a háttérben segít a Jobbiknak, hogy így okozzon kárt személyesen Orbán Viktornak. Simicska környezetében ezzel kapcsolatban korábban azt mondták a Heteknek: Simicska és a Jobbik között nincs szövetség, de kétségtelen, hogy a vállalkozó Orbán Viktort tekinti ellenfelének, sőt személyes ellenségének, és nem szándékozik frontot nyitni Vona Gáborékkal szemben. Simicska nem „kedvelte meg” a Jobbikot, ám egy közeli bizalmasa szerint környezetében az uralkodó vélemény így hangzik: „Háborúban nem nyitunk több frontot, most Orbánra és a Fideszre összpontosítunk, a Jobbik-kérdést majd az idő megoldja.” (Lásd Átrendeződés Tapolca után, Hetek 2015. április 24.)

A vélelmezett Simicska–Jobbik-közeledésnél is meredekebb állítás azonban, hogy a Fideszben attól tartanak: Simicska Lajosnak létezik egy valamiféle „halállistája” azokról a fideszesekről, akiket „ki akar készíteni”. Jellemzően olyanokról van szó, akik az idézett összeesküvés-elmélet szerint az Orbán Viktor és közte fennállt együttműködés tönkretételében, illetve sajtóbirodalma alternatívájának megszervezésében részt vesznek. Ilyen értelemben kevesen várnak nyugodt, botrányoktól mentes hónapokat a Fideszben.

Olvasson tovább: