Kereső toggle

Vasárnapi zárva tartás

Önnek megmarad a munkája?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

E héten lesz az első, úgynevezett szabad vasárnap Magyarországon. Azaz most először nem nyitnak ki a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek, és az ennél kisebb boltokban is csak a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója dolgozhat vasárnaponként. Összeállításunkban pécsi, miskolci és békési üzlettulajdonosokat, alkalmazottakat és bevásárlóközpontok vezetőit kérdeztük arról, hogy milyen következményekkel járhat rájuk nézve a kötelező zárva tartás.

Miskolcon a nagyobb hipermarketek zömmel a város szélére települtek, s ezek épületében, illetve környékükön megjelentek az ilyen-olyan üzletsorok, bevásárlóközpontok. Így a vasárnapi zárva tartás hatványozottan érinti ezeket a területeket.

Az egyik ilyen hipermarket részmunkaidős pénztárosát arról kérdeztük, tart-e elbocsátástól a vasárnapi kényszerpihenő miatt. Ő úgy tudja, a pénztársoron dolgozók közül nem küldenek el senkit, ráadásul mivel ő csak hét közben dolgozik, őt (sem munkarendjét, sem nettó ötvenezres fizetését) nem is érinti a zárva tartás. 

Nyitva lehetnének, de minek

Az viszont kérdés, hogy élnek-e a hipermarket üzletsorán található üzletek (újságos, virágos, butik, gyógyszertár, mobiltelefonos képviselet, fagyizó, étterem vagy ajándékbolt) üzemeltetői a vasárnapi nyitva tartás (számukra egyébként létező) lehetőségével. A kis boltok működtetői így is panaszkodnak a gyér érdeklődés miatt, így valószínűleg vasárnap ők is zárva lesznek, mert aligha keresik fel tömegek a városszéli üzletközpontokat a kedvükért.

A hipermarketben dolgozó árufeltöltő sem tart létszámleépítéstől, de a vasárnapi zárva tartás miatt neki havi tízezer forinttal csökken a fizetése, tehát egyáltalán nem örül a kényszerpihenőnek. Ráadásul a dolgozók már most félnek a szombati napoktól, mivel feltételezésük szerint ilyenkor irdatlan tömeg fogja megrohanni az üzletközpontot.

Egy kertvárosi non-stop üzlet alkalmazottját arról kérdeztük, hogy március tizenötödike után nyitva lesznek-e vasárnaponként, és ha igen, ő fogja-e kiszolgálni a vevőket. „A tulajnak kell majd minden vasárnap bejönnie, mivel én alkalmazott vagyok. Már most nagyon mérges emiatt, ráadásul tart a szigorú ellenőrzésektől” – tájékoztatta a Hetek munkatársát a miskolci éjjel-nappali eladója.

Pécs: nem a zárva tartás a legnagyobb probléma

Egy pécsi vállalkozó, aki több kisebb boltot is üzemeltet, az egyik nagyáruházban bérelt 180 négyzetméteres ruházati boltját fogja ezentúl vasárnaponként zárva tartani. Nem kell megválnia eddigi két alkalmazottjától, egy kis átszervezéssel mostantól heti kétszer fél napon a két alkalmazott egyszerre dolgozik majd. A tulajdonos ennek elmondása szerint örül; azt várja, hogy ettől jobb lesz az információcsere a két alkalmazott között, ami vélhetőleg jót tesz majd az üzletnek. A dolgozók viszont elesnek a vasárnapok után eddig (és a szombatok után ezután is) járó dupla jövedelemtől.

Bár az árbevételt tekintve eddig a vasárnap általában a hét legjobb három napja között volt az üzleteiben, a vállalkozót maga a zárva tartás kevésbé zavarja. Az viszont annál inkább, hogy 9 embernek ad munkát, havi egymillió forint adót fizet, egy 10 éves autóval jár, mégis minden nap rettegnie kell attól, hogy valamiért megbüntetik a különböző hatóságok.

Aki mostantól lesz nyitva vasárnap

Egy ajándéktárgyakat árusító pécsi belvárosi kisbolt tulajdonosa eddig zárva tartott vasárnaponként, de most abban a reményben, hogy az emberek többet fognak vasárnap a belvárosban sétálgatni, kinyitja a boltját. Eddig nem akart vasárnap dolgozni, de most azt mondja, hogy pár hónapig kipróbálja.

A Pécsről indult, ma már országosan 33 üzletet fenntartó játék-nagykereskedelmi üzletlánc tulajdonosa, Gyaraki József viszont arról tájékoztatta a Heteket, hogy ezentúl minden üzlete zárva lesz vasárnaponként. Ez elbocsátásokkal nem jár, viszont a bevételük várhatóan csökkenni fog. Gyaraki úgy kalkulál, hogy a kieső bevételnek csak a felét tudja majd pótolni a hét többi napjának hosszabb nyitva tartása. Az 1982 óta játékkereskedelemmel foglalkozó szakember szerint a játékboltokban a vasárnap kevésbé a vásárlásról, sokkal inkább a gyerekekkel közös tájékozódásról szól. Ilyenkor választják ki a családok a majdani ajándékokat, amiket az esetek jelentős részében később, már a gyerekek jelenléte nélkül vásárolnak meg.

Gyaraki József nem örült, amikor a rendszerváltás után vasárnaponként úgymond a „Mammon szentélyébe” terelték az embereket, de kételkedik abban, hogy a mostani szigorítás jó megoldás lenne, hiszen időközben felnőtt egy generáció, amelyik hozzászokott, hogy akkor és ott tud vásárolni, ahol és amikor csak akar; igényeinek pedig csak a saját vagy szülei pénztárcája szab határt. Gyaraki szerint előfordulhat, hogy ők a szabadságjogaik korlátozásaként fogják megélni ezt a helyzetet, hasonlóan a netadó bevezetésének ötletéhez.

A pécsi Árkád továbbra is nyitva lesz, miután az üzletközpont vezetősége egyeztetett azokkal a bérlőivel, akik a törvény szerint nyitva lehetnek vasárnap – tájékoztatta a Heteket Martits Balázs centermenedzser. Arról, hogy pontosan hány üzlet lesz végül nyitva vasárnaponként, még nem tudott nyilatkozni, mivel nem kapták meg minden bérlőtől az erre vonatkozó kérdésükre a választ. A bevásárlóközpontban csütörtöktől szombatig növekvő látogatószámra készülnek, ezért a nyitva tartást egy órával meghosszabbítják, az üzemeltetésen dolgozó munkatársaik létszámát pedig megnövelik.

Félelem a diákmunkásoktól

A békéscsabai Csaba Centert vasárnaponként legalább kilencezren keresték fel eddig. A pláza reakciója a törvényre a pénteki és a szombati nyitva tartás meghosszabbítása volt, de a nagy üzletláncok dolgozói így is elbocsátásokkal számolnak. Egyikük szerint a vasárnap erős napnak számított a műszakicikk-kereskedelemben, így az ezzel foglalkozó boltoknak komoly érvágás lesz a zárva tartás. A Hetek által megkérdezett áruházi dolgozó munkahelyének felső vezetése ugyan ígéretet tett rá, hogy egyelőre nem lesznek emiatt elbocsátások, de a dolgozókat ez nem nyugtatta meg. Pláne, hogy néhány kollégának a munkaidejét hivatalosan lecsökkentették, azaz kevesebb órára lesznek bejelentve a jövőben, a kieső kapacitást pedig a félhivatalos hírek szerint diákmunkásokkal igyekszik pótolni a menedzsment.

Egy másik, általunk megkérdezett eladó azt mondta: régi szakszervezeti tagként örülnie kéne a kötelező zárva tartásnak, de nem tudja elhinni, hogy a cél valóban a munkavállalók érdekeinek védelme lenne. „Hiába a szabadnap, ha kevesebb a pénz, azt egy család mindig megsínyli” – mondta a Heteknek a már idézett eladó.

Olvasson tovább: