Kereső toggle

M1: történelmi bukás

Simicska-hiánytól szenved a Fidesz-média?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Médiatörténeti eseménynek indult, bakiparádék sorozata lett belőle – a közszolgálati csatornák átszervezéséből a nemzeti hírcsatornaként aposztrofált M1 jött ki legrosszabbul.

A március 15-ei indulásnak jórészt gyakornokokkal nekifutó állami tévé vágói nem ismerték az új vágóprogramot, az adásrendező 5 órával a kezdés előtt nem tudta, mi kerül majd képernyőre, az élő kapcsolásoknál pedig vagy hang nem volt, vagy rossz helyre kapcsoltak. A hétfő délutáni híradók nem készültek el időben, ezért órákon keresztül parlamenti közvetítést adtak, annak ellenére, hogy korábban bejelentették, ez a műfaj megszűnik a köztévében. Az inzertek sem sikerültek túl jól; a köztársasági elnökből Ádár János lett; az időjárás-jelentésben a hét napjai közül egy alkalommal hármat is elneveztek csütörtöknek, máskor 35 fokos kánikulát is ígértek a hétre.

Mindez végtelenül mulatságos lenne, ha nem 80 milliárd forintnyi közpénzt költenének idén a „megújult” állami televízióra. Az átállás eszközigényére költött 1,2 milliárd forint vélhetően a médiatörténelem legrosszabb befektetései között szerepel majd.

Az „új” M1-et már az indulás napján felülmúlta az ATV: a nem egészen 2 milliárd forintból működő csatorna a 17 órától 22 óráig tartó műsorsávban magasan verte a nemzeti hírtelevíziót.

Az MTVA mindezt kommunikációs manőverekkel és meglehetősen furcsán értelmezett adatokkal igyekezett magyarázni. Mindenkit a saját nézőjükként könyveltek el, aki legalább egy percre valamelyik csatornájukra kapcsolt; összeadták a napi 20 híradójuk nézőszámát, ezt összehasonlítva az RTL egyetlen híradójának nézőszámával, hogy „piacvezetőként” „köszönhessék meg” nézőik „bizalmát”. Ám a bukást így sem lehetett titokban tartani.

 „Kiderült, hogy Habony Árpádnak médiafronton nincs olyan ütőképes csapata, mint amilyet Simicska Lajos fel tudott állítani, hiszen nem tudtak egy jól működő alternatívát összehozni az eddigi jobboldali médiabirodalom helyett. Talán Orbán Viktornak jobban fel kellett volna mérnie, hogy a média területén milyen veszteségeket fog majd elkönyvelni, ha szembeszáll Simicskával” – fogalmazott a Heteknek Polyák Gábor médiakutató, aki szerint ennél rosszabbul el sem sülhetett volna az M1 indulása, és a kiadott közlemények ellenére a menedzsment is nyilvánvalóan tisztában van ezzel. 

Hozzátette: a nézettségi adatokkal beigazolódott, hogy a köztévé átszervezésével nem lehet érdemben több embert elérni, sőt. Szerinte a legjobb esetben is a HírTv és a Magyar Nemzet Fidesz-hű fogyasztóinak egy részét lehet majd „átcsábítani” a nemzeti hírtelevízióhoz.

„Az is látszik, hogy a 2012 óta évente mintegy 70 milliárd forintnyi közpénz nyomán, amit az állami média működtetésébe öntöttek, a nézettség mindössze 3 százalékot emelkedett, ami a ráfordított összegekhez képest gyakorlatilag semmi” – mondta Polyák Gábor. 

Ráadásul az Orbán–Simicska-szakítás a rádiós fronton is megbonyolította a kormányoldal helyzetét, hiszen például a Médiatanács által bebetonozott Class FM pozícióját nehéz lenne megingatni, főleg úgy, hogy az ezen kívül elérhető országos frekvenciákat odaadták a Kossuth és a Dankó rádiónak. A Class legerősebb konkurensét, a Music FM-et ráadásul a Simicskával szövetséges Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó rádióként könyvelik el.

Olvasson tovább: