hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Autonómia, traumák, gyógyulás
A székelyföldi önrendelkezési törekvések háttere

2015. 03. 26.
Diplomáciai botrány lett a székely szabadság napja alkalmából a Hősök terén tartott megem­léke­zésből, ahol a Székelyföldért Társaság elnöke, György-Mózes Árpád az Iszlám Államhoz hasonlította Romániát. De vajon mekkora valós támogatottsága van a Székelyföld autonómiájának az ott élők, és mekkora az Erdély más részein élő magyarok körében? Hogyan lett az autonómia az erdélyi magyar politika fősodrának témája?

1854. március 10-én Marosvásárhelyen kivégezték Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálfi Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik erdélyi katonai felkeléssel próbálták destabilizálni az 1848–49-es megrázkódtatás után éledező Habsburg Birodalmat. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2012-ben fordult az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőihez és gyülekezeteihez, a magyar pártokhoz és szervezetekhez, hogy a „székely vértanúk” kivégzésének évfordulóját nyilvánítsák a „székely szabadság napjának”, és erről minden évben emlékezzenek meg a kivégzések színhelyén, „Marosvásárhelyen, Székelyföld fővárosában”.

Az idei Székely Szabadság Napja sokáig emlékezetes marad. Egyrészt azért, mert a marosvásárhelyi rendezvény megtartását a helyi hatóságok nem engedélyezték; másrészt pedig a budapesti Hősök terén rendezett megemlékezésen elhangzottak miatt. Itt György-Mózes Árpád részben épp a marosvásárhelyi tiltásra reagált, amikor az Iszlám Államhoz hasonlította Romániát, mivel szerinte a román hatóságok döntéseikkel hetente „fejeznek le” olyan alapvető demokratikus jogokat, mint a gyülekezési, a szabad véleménynyilvánítási és a nemzeti identitáshoz való jog. Reagálásában a román külügyminisztérium leszögezte: egy ilyen kijelentés nem felel meg az európai szellemiségnek, és elfogadhatatlan.

A diplomáciai botrány rávilágított, hogy a székelyföldi autonómia ügye a rendszerváltás utáni magyar–román viszony neuralgikus pontja lett. A román sajtó a konfliktus kezdetét 1998 környékére teszi, amikor az először kormányra került Fidesz bálványosi szabadegyetemeinek központi témájává lett az autonómia kérdése, mások a kettős állampolgárságról szóló 2004-es magyarországi népszavazáshoz, megint mások Románia 2007-es uniós csatlakozásához kötik a kérdés napirendre kerülését, ám tény, hogy a Ceausescu előtti kommunista Romániában a magyar többségű területek autonómiája nem volt tabu.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!