hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A média elrablása

2014. 12. 04.
Az RTL Klub mellett a Tv2 és meglepetésre a HírTv is kárvallottja lehet a médiatörvény legújabb módosításának, illetve a „királyi” csatornák közpénzből történő gyarapításának. A kereskedelmi tévék ugyanis kiszorulhatnak a műsorterjesztők alapcsomagjaiból, ahová a törvény erejénél fogva be kell majd kerülniük az új tévéadóknak – köztük várhatóan egy állami hírcsatornával. Meglehet, hogy a jövőben csak a köztévé csatornái maradnak „országosak”, vagyis mindenki számára elérhetőek.

A törvénymódosítás értelmében január 1-től a műsorterjesztők – a digitális kábelszolgáltatók (amelyek közül a UPC, a Digi és a Telekom a legnagyobb valamint a műholdas szolgáltatók és a földfelszíni digitális sugárzást biztosító MindigTV) – kötelesek helyet biztosítani alapcsomagjaikban két új köztévés csatornának, mégpedig HD minőségben. Sőt, az úgynevezett csatornakiosztásban is előre kell sorolniuk az állami adókat – versenyelőnyt biztosítva ezzel nekik.

A tervezet fideszes előterjesztői – Dunai Mónika és Tuzson Bence – igyekeztek hangsúlyozni, hogy szó sincs a kereskedelmi tévék kiszorításáról, a médiapiac kormányzati átszabásáról, hiszen a szolgáltatóknak nem lesz kötelező kirakniuk egyetlen csatornát sem az alapcsomagból. Ez azonban csak féligazság: a jelenlegi sávszélességekbe ugyanis nem fér bele két új csatorna. Ha a „kertévéknek” ki kellene esniük, az a reklámadó és a kábelszolgáltatási díjak megvonása után a harmadik csapás lenne számukra, hiszen a reklámpiacuk is apadna (ez az állami megrende­lésekből részesülő Tv2-t kevésbé érintené érzékenyen, mint a tiltólistán lévő RTL Klubot).

Nem véletlen, hogy az RTL Klub programigazgatója azonnal találva érezte magukat. „A javaslat, ami igazi hungarikumnak is tekinthető, újabb kísérlet a médiaszabadság és a szabad verseny korlátozására, hiszen nem engedi, hogy a csatornákat a szolgáltatók saját szempontjaik, nézettségük alapján sorolják be” – írta közleményében. Úgy tűnik, Kolosi leginkább az ingyenesen fogható földfelszíni digitális sugárzás kapcsán aggódik: az RTL Híradója szerint 350 ezer háztartásban élő néző veszíthetné el a lehetőségét annak, hogy „független információkhoz és hírekhez jusson a legfontosabb médiumon, azaz a televízión keresztül”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!