hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tisza cipőben

2014. 06. 12.
Orbán Viktor egyik politikai ikonja Tisza István. A millennium évében már felavatott egy szobrot Debrecenben, amely a tragikus sorsú grófot ábrázolja, és a Kossuth tér idei rekonstrukciójában is kitüntetett figyelem jutott a nagy elődnek. Kérdés, hogy milyen kor­mányzati modellben gondolkodik a miniszterelnök, ha úgy fogalmaz, hogy a csaknem száz éve elhunyt kormányfő „egy új korszak szimbóluma lehet” Magyar­országon.

Kövér László házelnök megtiszteltetésnek nevezte, hogy csaknem nyolcvan év szünet után Tisza-szobor avatására kerül sor a Kossuth téren, amelyhez házelnökként meghívhatja valamennyi képviselőtársát. Felidézte az 1934-es avatóünnepséget, amelyre Tisza István mártírhalála után tizenhat évvel került sor. Arról nem esett szó, hogy az a Horthy-éra azon időszakában történt, amikor Magyarország köztereit elborították a konzervatív politikusok és történelmi szereplők szobrai. A Tisza István-féle szoborcsoportot egyébként Gömbös Gyula miniszterelnök köszöntő szavaival helyezték el a Kossuth téren. Aztán ’45-ben ledöntötték, darabjait széthordták az ország különböző pontjaira.

Az ezredfordulós ünnepségsorozat részeként Orbán Viktor kormányfő 2000. október 31-én a Debreceni Egyetem Orvostudományi Kara előtti téren leplezett le egy Tisza-szobrot, amelyet még Klebelsberg Kunó avatott fel 1926-ban. Kommentárként annyit fűzött hozzá, hogy a „történelmi elégtétel az elsők között jár ki” elődjének, aki az „utolsó nagyvadak egyike volt”, és utána már csak „Károlyik és Kun Bélák jöttek”. Az igazi politikai rehabilitációra azonban idén pünkösd hétfőig kellett várnia a dualizmus miniszterelnökének, amikor is a nevével fémjelzett szoborkompozíciót Károlyi Mihály szobrának korábbi helyére állították a Kossuth tér egyik sarkába.

Az avatóünnepségen Orbán Viktor direkt párhuzamot vont saját kormányzása és Tiszáé, illetve a mostani és az akkori baloldal közé. Mint mondta: a szobor újraállítása „egy új, nemzetépítő korszak megindulásának szimbóluma lehet”, továbbá „felívelő és lelkesítő korszak következhet” a „darabjaira hullott liberális korszak után”. Kiemelte, hogy egy munkapárti kormánynak nem kell feltétlenül szocialistának lennie, és nem szabad hagyni, hogy a liberálisok avíttnak állítsák be a „nemzetekre alapozott politikát”. A nemzeti lobogóval letakart szobor leleplezése után Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke mondott imádságot. Hogy a korábban megcélzott bethleni irányból miért Tisza felé tért el a kormányfő, arra talán a sorsukban és karakterükben fellelhető közös vonások adhatnak választ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!