hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oda lesz a szabad rektorválasztás joga?
Politikai irányítás alá kerülhetnek az egyetemek

2014. 07. 06.
Már szeptembertől megvalósulhat az állami felsőoktatás központi gazdasági irányítása, kiterjesztik az ágazatban a duális képzést, önállósítják a Testnevelési Egyetemet, állami kézbe veszik a Pethő Intézetet – legalábbis ha a Parlament jövő héten elfogadja Balog Zoltán oktatási tárgyú törvényekre vonatkozó módosító csomagját. A központi gazdasági irányítás megfelelő részletszabályozás híján könnyen politikai vezérléssé válhat – figyelmeztetnek szakértők.

Balog Zoltán EMMI-miniszter benyújtotta az oktatási tárgyú törvényekre vonatkozó javaslatcsomagját a Parlamentnek, melynek révén immár negyedszer módosítják a 2011-ben elfogadott nemzeti felsőoktatási törvényt. Annak ellenére fogad el erről módosítást a kormány, hogy nemcsak a szakmai egyeztetéseket hagyta ki, hanem még felsőoktatásért felelős államtitkára sincs. Illetve már van, mivel a tiltakozások hatására a törvénytervezet benyújtását követően Balog Zoltán megnevezte jelöltjét, Palkovics Lászlót, akinek hivatalos beiktatása ezen a héten várható.

Palkovics László akadémikus, a BME tanszékvezetője, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Kecskeméti Főiskola volt stratégiai rektorhelyettese, az ottani duális képzés megvalósítója, emellett a német Knorr-Bremse cég magyarországi leányvállalatának fejlesztési igazgatója. (A gyakorlatorientált, azaz duális képzés során a gyakorlati oktatás egy része a vállalatoknál szerveződik – a szerk.)

 „Kiváló szakember, de ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy az ágazatirányításhoz is ért. Nagy kérdés, hogy miért vállalta el az államtitkári posztot, mivel nem jellemző, hogy komoly szakmai karrierrel rendelkező személyek elkoptassák a nevüket a nagypolitikában. Feltételezem, komoly küldetéstudata van” – kommentálta a kinevezést egy kollegája. Tény, hogy Palkovics bevállalta a törvénymódosítást, s azon belül a kancellári rendszer bevezetését is, legalábbis erről biztosította a Magyar Nemzet olvasóit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!