hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Párt embere
Tasnádi László, a rendszerfüggetlen szakember

2014. 06. 26.
Az elmúlt négy év nemcsak azt bizonyítja, hogy kétharmaddal bármit meg lehet csinálni Magyarországon, ami mögött van politikai akarat, hanem azt is, hogy bármit meg lehet akadályozni, ami mögött nincs. Ilyen ügy az állampárti időszak titkosszolgálati múltjának iratnyilvánossága is. Ezért lehet – lapzártánkig legalábbis – rendészeti államtitkár a harmadik Orbán-kormányban egy olyan egykori kommunista, aki a miniszterelnök huszonöt évvel ezelőtti beszédének idején a Belügyminisztérium operatív tisztjeként dolgozott Nagy Imre újra­temetésének „zavartalan” lebonyolításán.

Tasnádi László ügynökmúltját, konkrétan, hogy a rendszerváltás éveiben – előbb főhadnagyként, majd századosként – a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. osztály C alosztályának megbízott vezetője volt, a HVG írta meg. Mivel foglalkozott a C alosztály? Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának dokumentumai szerint kémelhárítással, azon belül is a belső reakciósok: a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelésével, és a kiemelt népgazdasági (általában szovjet kézen lévő) objektumok védelmével.

Tasnádi a rendszerváltás egyik nyertese. Már az első demokratikusan választott kormányzatnál a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, később az Információs Hivatal Terrorfelderítő osztályának helyettes vezetője lett. Az első Orbán-kormány idején először a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának helyettes vezetőjeként látjuk, majd az APEH Bűnügyi Igazgatóságának csúcsán. A 2002-es kormányváltást követően Pintér Sándor volt országos rendőrfőkapitány, majd belügyminiszter érdekeltségébe tartozó cégeknél landolt (Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., Pajzs 07 Biztonságvédelmi Zrt.). Itt vegetált a fülkeforradalomig, mikor is a belügyminiszter kabi­netfőnöke lett ezredesi rangban.

„Nem volt mérlegelni valóm, mert nincsenek bűneim” – magyarázta Tasnádi a rendkívüli sajtótájékoztatóján az újságíróknak, hogy miért nem mond le államtitkári posztjáról, és kijelentette: csupán a „kém- és terrorgyanús személyekről” jelentett az „akkori vezetésnek”. Vagy­is tevékenyen részt vett a gulyáskommunizmus életében, és az államszocialista rendszer vezetőinek hatalomban tartásában. Ebben azonban nem lát semmi kivetnivalót. „A kémelhárítás ma is, akkor is, és a jövőben is ügynökökkel dolgozik. A terrorelhárítás szintén. Tehát az, hogy nekem ügynököm volt, az egy természetes dolog” – mondja. És a segítségére siető kommunikációs igazgató, Kocsis Máté is úgy magyarázza a bizonyítványt, mintha Tasnádi szakmai munkája elválasztható lenne a megrendelők személyétől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!