hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Patthelyzet Európában
Magyar politikusok bukhatnak bele az EP-választásba

2014. 05. 22.
Az Európai Unió legalább nyolc tagállamában első vagy második helyet szerezhetnek a hétvégi európai parlamenti választásokon a nyíltan EU-kritikus pártok, amelyek között nemcsak jobboldali, hanem baloldali identitású politikai mozgalmakat is találhatunk. Magyarországon több pártvezető, így Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc politikai jövője is függ a választás eredményétől. A Fidesz számára pedig az a kérdés, hogy működik-e a Jobbik ellen kitalált, az országgyűlési választások utánra időzített lejárató kampány.

A legfrissebb európai kutatások szerint az öt évvel ezelőtti európai parlamenti választásokhoz képest a kontinensen a mérsékelt jobboldali pártok befolyása visszaesett. Így ugyan 2009-ben az Európai Néppárt (EEP) egyértelmű többséggel rendelkezett az Európai Parlamentben (EP), az idei választásnak az a tétje, hogy a szociáldemokratákkal zajló fej-fej melletti csatából melyikük kerül ki győztesen. Ráadásul úgy tűnik, hogy a jobbközép pártok számlájára erősödtek a nacionalista és radikális jobboldali pártok a tagállamokban.

Míg ugyanis 2009-ben az EEP-frakció 265 képviselőből állt, addig a mostani előrejelzések kevesebbre – például a PollWatch2014 kutatása 212-re – teszik a mérsékelt jobbközép képviselők várható számát az új parlamentben. Eközben közel 30 százalékra becsülik a radikális, erőteljesen EU-szkeptikus jobboldaliak arányát (Európai Konzervatívok és Reformerek, illetve a Szabadság és Demokrácia Európája frakciója, valamint a függetlenek soraiban ülő „nemzeti frontosok”). Európában ugyanis legalább négy országban (két nagyban: Nagy-Britanniában és Franciaországban, és két kisebb, de tekintélyes nemzetben: Hollandiában és Dániában) ilyen jellegű pártok győzedelmes­kedhetnek. Ausztriában és Magyarországon – a Szabadságpárt és a Jobbik révén – pedig a szélsőjobb a második legnagyobb erő lehet. Igaz, ezek az európai nacionalista pártok nagyon eltérőek, biztosan nem alakítanak külön frakciót az EP-ben.

Egyébként egy sor észak-európai országban nemcsak a baloldal, hanem a liberálisok és a zöldek is erősek, például Belgiumban a környezetvédők, Hollan­diában, Dániában, illetve Észtországban pedig a liberálisok is a legnépszerűbb pártok közé tartoznak. (Érdekes, hogy liberális politikai mozgalmak Kelet-Európában, így Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Magyarországon nincsenek vagy nagyon gyengék.) A PollWatch2014 kutatás alapján úgy tűnik, hogy egész Európában a zöldek és a liberálisok enyhén visszaestek, míg az EU-szkeptikus baloldal erősödött, hisz Olaszországban az 5 Csillag Mozgalom, míg Görögországban a Syriza akár a legtöbb szavazatot is megszerezheti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!