hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai kormányzás a köbön
Alakul a harmadik Orbán-kormány

2014. 04. 17.
Izgalommal várta a Fidesz vezérkara, hogy Orbán Viktor visszatérjen a pár napos római pihenéséről, mert addig is szünetelt a kormányalakítás. Másrészt a „Főnök” ilyen utakat követően sokszor új és meglepő ötletekkel szokott előállni. Több forrásunkkal beszélve úgy tűnik, hogy egyetlen dolog biztos: az új kormány még inkább „politikaibb” lesz, mint bármelyik korábbi az első szabad választások óta.

„Politikai kormányzás” – ez az egyik kulcsmomentuma az alakuló Orbán-kormány filozófiájának. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy annyi szakértő értelmiségi sem lesz a kormányban az államtitkári szinteken, mint eddig. A lehető legtöbb irányítói posztra politikus érkezhet, mert ők fegyelmezettebben hajtják végre a központi politikai akaratot, mint a szakértői hátterű, a végrehajtásban olykor hezitáló államtitkárok. A politikai államtitkárok ugyanis nem egy ágazat érdekeit képviselik a kormányban, hanem a kormány – és így persze a Fidesz – érdekeit egy-egy ágazat irányításában.

Forrásaink Szócska Miklós egészségügyi államtitkár esetével példázzák a változás okait. Hiába tűnik kívülről úgy, hogy Szócska sikeres vezető, hisz a kardinális átalakítások és az államosítás ellenére – a lázongó oktatással szemben – békés területnek számít az egészségügy, mégis ha a Fideszben számosan puhának értékelték az államtitkár munkálkodását, illetve erőtlennek tartották a lobbiérdekek letörésére tett erőfeszítéseit. Bár Szócska Miklós védelmezői szerint az államtitkár előtt lehetetlen küldetésként állt, hogy a végletekig takarékos gazdálkodás mellett a kórházak adósságait kordában tartsa, valamint a bonyolult és ellentmondásos finanszí­rozási rendszer mellett hatékonyabb működést hozzon létre. Úgy tudjuk, hogy kormányon belül, leginkább Lázár

János miniszterelnökséget vezető államtitkár részéről érte számos kritika. A menetrend szerinti hétfői államtitkári értekezleteken állítólag Lázár rendszeresen keményen bírálta államtitkár társát, akinek a sorsa egy közeli tanácsadója szerint akkor pecsételődhetett meg, amikor tavaly nyáron kiderült, hogy az államosítás ellenére magasabb a kórházak adósságállománya a tervezettnél. A kormány kisegítette a kórházakat, de a „hiba” nyomot hagyott Szócska megítélésén, noha a kormány pénzügyi mindenesével, Naszvadi György-gyel, az államháztartásért felelős államtitkárral elrendezte az ügyet. Az egészségügyi közgazdászok szerint a szofisztikált stílusú Szócska a jelenlegi körülmények között csodát tett, hogy sikerült nagy botrányok nélkül „lehoznia” a négy évet, de mindez a kormány központjából nézve erélytelenség, a politikai akarat végre nem hajtása volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!