Kereső toggle

Választási forgatókönyvek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A felmérések alapján jelenleg biztosnak tűnik a Fidesz kétharmados parlamenti többséget eredményező választási győzelme, már ha a biztosan szavazó pártválasztók pártpreferenciájával számolunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a választási eredmény csak a közvélemény-kutatási adatoknak megfelelően alakulhat. Éppen ezért az alábbiakban bemutatunk két másik forgatókönyvet is. Az egyik azt mutatja meg, hány szavazóra lenne szüksége az ellenzéknek a kormányoldal kétharmados többségének megakadályozásához, a másik pedig azt, hogy milyen esetben lehet többsége a baloldali szövetségnek.

Mi kell a Fidesznek az újabb kétharmadhoz?

A négy nagy közvélemény-kutató (Ipsos, Medián, Századvég, Tárki) legfrissebb felméréseinek átlaga szerint a Fidesz–KDNP 50,5%-ra számíthat, míg a baloldali ellenzéki szövetség 29%-ra.

A Jobbik 16,3%-os támogatottsággal rendelkezik, az LMP 3,8%-a pedig kevés ahhoz, hogy átugorja a bejutási küszöböt.

Ha a legnagyobb párt országosan 20 százalékpontnál is többet ver legfőbb ellenfelére, mandátumkalkuláció nélkül is nyilvánvaló, hogy majdnem minden egyéni kerületben felül tud kerekedni, amiből egyenesen következik a kétharmados, sőt még az annál is jóval nagyobb arányú többség.

Mi kell az ellenzéknek a Fidesz kétharmadának megakadályozásához?

Arra keressük a választ, hogy országosan mennyire kell megközelítenie az ellenzéki összefogásnak a kormánypártokat ahhoz, hogy megakadályozzák kétharmados többségét. Ehhez változatlanul hagyjuk a Jobbik támogatottságát, és nem nyúlunk sem a külhoni erőviszonyokhoz, sem a részvételi adatokhoz. Az LMP kívül rekedése esetén 14 százalékpontos különbséggel (46,7 illetve 32,8%) csúszik kétharmad alá a Fidesz–KDNP mandátumainak aránya:

Mi kell a baloldali ellenzéknek a parlamenti többséghez?

Nézzük meg azt is, hogy ugyaninnen kiindulva, mi kell ahhoz, hogy az ellenzék parlamenti többséget szerezzen. Az LMP kiesése esetén 6,3%-os (42,9 illetve 36,6%) előnyre van szüksége az ellenzéknek az áhított 100 mandátumhoz:

Természetesen, mivel modellről van szó, a konkrét értékek nem lehetnek tökéletesen pontosak, de a nagyságrendek, illetve a különböző tényezők hatásának érzékeltetésére megfelelő eszközül szolgál.

A kalkuláció során a friss regisztrációs adatok alapján reálisnak tűnő 230 ezer külhoni vokssal számoltunk, s ezeket az elmúlt években napvilágot látott kutatásokra alapozva osztottuk el a pártok között. A mandátumkalkulátor a részletes módszertani leírással együtt elérhető a www.valasztasirendszer.hu oldalon.

Olvasson tovább: