hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már a Fidesz is brutális áfacsalásról beszél
Elégedett a „NAV tanúja”

2013. 11. 21.
Bár parlamenti vizsgálóbizottság egyelőre nincs, a múlt hét óta megtörte a hallgatást a kormány a nemzetgazdasági szintű károkat okozó adócsalás ügyében. A főszereplő bizakodik.

Áttörésként értékelte a múlt hét óta történteket Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal exmunkatársa, aki november elején azzal robbant be a közéletbe, hogy kijelentette: az úgynevezett láncolatos áfacsalások következtében évente akár ezermilliárd forintnál is több kár érheti az államot, vagyis végső soron az adófizetőket. Ráadásul mindez bizonyos adóhivatali dolgozók, vezetők közreműködésével történik, akik tudnak az orbitális mértékű csalásokról, mégsem leplezik le az elkövetőket. Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a NAV tagadta Horváth állításait, feljelentéssel fenyegette meg, továbbá közölte, hogy néhány nap alatt belső vizsgálatot folytatott le, ami megállapította, hogy a hivatalnál semmilyen visszaélés nem történt.

Horváth András a múlt héten még azt mondta a Heteknek, hogy leginkább a kormányzati szereplők hallgatását furcsállja, illetve azt, hogy nem szólalt meg Csányi Sándor OTP- vezér sem, akinek másik érdekeltsége, a Bonafarm élelmiszergyártó csoport korábban sérelmezte, hogy több áruházlánc polcain található áfacsalással behozott és ezért irreálian olcsó termék. A Horváth által említett e heti áttörés abban áll, hogy megszólalt mindkét, eddig hallgatag szereplő. A kormány részéről maga Orbán Viktor támasztotta alá Horváth állításait, amikor kedden a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorsilójának átadásán többek között azt mondta: az iparág gondjait nehezíti az áfacsalások magas aránya, ami az állam mellett a termelőknek is komoly problémát okoz. „Itt kérem nagy disznóságok vannak, olyanok, amelyek nemzetgazdasági méretű károkat okoznak” – jelentette ki a miniszterelnök.

Horváth András szintén az általa elmondottak igazolásaként értékelte a kormány közeli Magyar Nemzetben szerdán közölt cikket, melyben Torba Tamás közgazdász többek között ezt írja: 2012 tavaszától ez év áprilisáig működött a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű, az alapvető élelmiszerek gyártóit tömörítő szervezet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!