Kereső toggle

A Fideszre kacsingat a Jobbik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Devizahitelesek, földtörvény: a jelek szerint e témákkal próbálja felpörgetni a Jobbik a párt támogatottságát a jövő évi választásig hátralévő időben. Elképzelhető, hogy egy alkuképes pozíció elérése érdekében felhagynak a cigányozással és a zsidózással. Nehezítheti viszont helyzetüket, hogy a kedvező támogatási rendszer miatt több szélsőjobboldali szervezet is indulást tervez a választáson. Ha az új választási szabályokkal az volt a Fidesz célja, hogy „aprítsa” az ellenzéket, akkor lehetséges, hogy a Magyar Hajnal életrehívása ezt a célt szolgálja.

A párt sajtóosztályán nem tudták megmondani, pontosan mikor és hol rendezi meg a Jobbik azt a „hatalmas erődemonstrációt”, melyet a párt által összehívott Devizaügyi Kerekasztalon jelentettek be szeptemberre. A júliusi ígéret jelentősége nem kicsi, ugyanis az utolsó nagyobb jobbikos tüntetés meglehetősen gyengén sikerült: a májusban rendezett anticionista tömegtüntetésre olyan kevesen – néhány százan – mentek el, hogy Vona Gábor pártelnök a színpadról feddte meg a távol maradókat. Az őszre tervezett tüntetésen – sőt: az ígéret szerint tüntetéseken – tehát megmutatkozhat, hogy sikerült-e fellelkesíteni a szavazóbázist, vagy folytatódik a párt körül érzékelhető apátia – legalábbis ami az utcai politizálás aktív támogatását illeti.

A közvélemény-kutatások szerint nincs „nagy baj”, a párt az összes választókorú körében 7-9 százalékon, a biztos szavazó pártválasztók körében 13-16 százalékon áll, az Európai Parlamentbe pedig 3-4 képviselője jutna be egy „most vasárnapi” választáson. Ugyanakkor a magyar parlamenti helyeik száma a jelenlegi 43-ról – a képviselői helyek megfelezésének és az új választási rendszernek köszönhetően – vélhetően 12-16-ra csökken, ami miatt az újrázásra esélytelen képviselőktől már nem várható túlzott aktivitás, a valamennyire esélyesek között viszont felerősödhet a már eleve zajló pozícióharc.

Bár Vona Gábor a párt parlamentbe jutása óta hangoztatta az egyidejű utcai politizálás és a szakpolitizálás eredményességébe vetett hitét, egy a Heteknek nyilatkozó korábbi vezető pártember szerint „ez egy zéróösszegű játszma”, azaz vagy az egyik erősödik a másik rovására, vagy fordítva, de mindkettő egyszerre nem működik.  Szervezetlenségre és az „utcaiak” csalódottságára utal például, hogy a Jobbik táborán belüli legszélsőségesebb véleményformálók megfeddték a pártot, amiért az hivatalosan nem vett részt a nyári budapesti homoszexuális felvonulás elleni demonstráción, miközben tudható, hogy a parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik képvisel melegellenes álláspontot.

A párt egykori öklét jelentő gárdák is szétszóródtak: a hat évvel ezelőtti megalakulás emlékére rendezett demonstráción azok az utódszervezetek vettek részt, melyek azóta eltávolodtak a Jobbiktól, a párt vezetői – akik egykor megalapították a félkatonai szervezetet – nem voltak jelen. A Jobbikkal a mai napig rokonszenvező Új Magyar Gárda magánterületen – az éppen börtönbüntetését töltő Stadler József akasztói juhász és vállalkozó stadionjában – újoncavatást tartott Vona Gáborral és Murányi Leventével, azon az augusztus 20-ai eseményen viszont a többi gárda nem jelent meg. Ráadásul, állította a fentebb már idézett forrásunk, állítólag növekszik a feszültség a párt és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) között is, ami nem jó jel, tekintve, hogy a HVIM-elnök Toroczkai László többször is kinyilvánította: a Jobbik a HVIM-nek is sokat köszönhet a 2010-es választási sikerből. Becslések szerint a HVIM akár 60 ezer szavazatot is hozhat – vagy éppen vihet. Zagyva Gyula, a HVIM-vezető mindenesetre bejelentette, hogy sem egyéniben, sem listán nem indul a jövő évi választásokon. Sajtóhírek szerint erre a párt vezetése kérte meg, mert megítélésük szerint botrányaival többet ártott, mint használt a Jobbiknak. (Emlékezetes, hogy Zagyva 2010-ben megfenyegette a Hetek munkatársait, amiért idén a bíróság elmarasztalta. A képviselő ezen kívül is több akcióval került be negatív összefüggésben a hírekbe.)

A párt belügyeire rálátással bíró másik forrásunk szerint az elnökség tagjai közül nem indul a választáson Schön Péter és Szabó Gábor pártigazgató sem. Utóbbi a pártalapítvány vezetését és a Jobbik szervezését viszi tovább. A Novák házaspár is választásra kényszerül, mivel férj és feleség egyidejűleg nem lehet majd képviselő. Úgy tudjuk, a párt vezetésében felmerült, hogy a kampányban nem cigányoznának (értsd: óvatosabban menne a cigánybűnözés) és nem zsidóznának (kevesebbet emlegetnék Izraelt), mert abban bíznak, hogy a választásig még lerázhatják magukról a rasszista, antiszemita bélyeget. Ha mindez megfelelő jobbikos választási eredménnyel és a vártnál gyengébb Fidesz-eredménnyel párosul, akkor a Jobbik alkupozícióba kerülhet, vázolta a fenti stratégia célját informátorunk. (Két lehetőséggel lehet számolni. Egyrészt: a Fidesznek csak úgy van meg a kétharmad a parlamentben, hogy külső segítségre lenne szüksége, akkor az 1998–2002 közötti időszakra jellemző informális Fidesz–MIÉPegyüttműködés valósulhatna meg. Másodsorban: a választási törvényből adódóan a győztest preferáló „választási matematika” miatt kisebb az esélye, hogy ha a Fidesz nyeri a választást, akkor ne tudjon önnállóan kormányt alakítani. Ha mégis ilyen helyzet állna elő, a Jobbik e tekintetben is szeretne partiképes erőnek tűnni.)  

A pártban ugyanakkor az a vélekedés, hogy a Fidesz az erőből ért, ezért a devizahitel és a földvédelem témáiban radikális húzásokra készülnek. „Elképzelhető például, hogy jobbikos politikusok bankokhoz láncolják magukat, vagy hasonló látványos akciókat szerveznek.”

A közvélekedéssel szemben, a Jobbik felfutásában és korábbi sikereiben nem a cigánybűnözés és nem az internetes kampány, hanem a jó szervezettség volt a leginkább meghatározó. Mostanra viszont éppen ez gyengült meg, hiszen egy évek óta stagnáló, illetve enyhén csökkenő támogatottságú párt jóval kevésbé vonzó. Talán ez is magyarázza, hogy miért nem tudhatók még mindig a szeptemberre ígért erődemonstráció részletei. Mint ahogyan a kampány másik pillére, a földvédelem is háttérbe szorult: a mókás nevű Anyaföldvédelmi Kerekasztal szintén nyáron ülésezett utoljára, akkor Vona Gábor azt mondta, népszavazási kezdeményezéssel élnek a külföldiek tulajdonszerzésének megakadályozása érdekében. Azóta azonban nincs hír a folyamatról.

A korábbi szervezettség gyengülésére utal a neonáci Kuruc.info esete is: a párt által hivatalosan fel nem vállalt, de nyilvánosan is szimpátiával kezelt portál Facebook oldalát a gyűlölködő tartalmak miatt július végén megszüntette a Facebook. A portál ezt követően új néven új Facebook oldalt indított, ám ennek követői most csak 20 ezren vannak, miközben a korábbi oldalt 72 ezren lájkolták.

A Hetek egyik forrása egy újabb várható nehézségre is felhívta a figyelmet: több a Jobbikhoz hasonló, vagy annál is szélsőségesebb nézetet képviselő szervezet is indulni kíván a 2014-es választásokon. Mozgolódik a Fenyvessy Zoltán (kis képünkön) vezette MIÉP, illetve a Jobbikból kilépett Lenhardt Balázs (balra lent) által is szervezett, a párttá alakulást fontolgató Magyar Hajnal. Informátorunk szerint mindkét szervezet tisztában van azzal, hogy 2014-ben nincs esélye bejutni a parlamentbe, ugyanakkor most nagyon megéri elindulni: az országos lista állítására képes szervezetek jelentős állami támogatásban részesülnek: ehhez 27 egyéni jelöltet kell indítani, amelyhez fejenként 500 ajánlócédula összegyűjtése szükséges. Az a párt, amelyik 27 jelölttel állít országos listát, mintegy 150 millió forint állami támogatásra jogosult. Amelyik viszont 106 egyéni jelölttel állít listát, közel 600 milliós támogatásra számíthat. Ráadásul – választási szakértők szerint – ezzel az összeggel nem túl szigorúan kell majd elszámolni.

A fentiek miatt több szélsőjobbos szervezet gondolkodik úgy, hogy egy jövő évi indulással megalapozhatja anyagilag a 2018-as bejutást, és ezek a szervezetek jövőre a Jobbik bírálatát is hangsúlyosan beépítik a kommunikációjukba, érzékeltette forrásunk, milyen veszélyekkel járhat a Jobbikra a szélsőjobbos tábor aprózódása. Ráadásul, tette hozzá, a kampányban jelentős botrányok kirobbanása is várható, hiszen olyan szereplők feszülnek majd egymásnak, akik egykor közeli kapcsolatban állva sok mindent tudnak egymásról.

Olvasson tovább: