hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nácitlanítható-e a Fradi B-közép?
Hősies harcba kezdett a Fidesz pártigazgatója

2013. 08. 29.
Úgy tűnik, magára rántotta a kétajtós szekrényt Kubatov Gábor, az FTC elnöke azzal, hogy harcot hirdetett szélsőséges, neonáci hangvételű ultráik ellen. Persze nem lehet könnyű dolga, hiszen korábban ő is a hírhedt 2-es szektor szurkolója volt, a közelmúltig rendszeresen egyeztetett a radikálisokkal, ráadásul a klub biztonsági szolgálatát részben az ultrák látják el. Eközben vállalhatatlan szurkolói elzárják a Fradi elől az európai felemelkedés útját, a jelentős gazdasági károkat okozó huliganizmus pedig Orbán Viktor futballfejlesztési álmainak is keresztbe tehet.

Mi már akkor is itt voltunk, amikor még sehol nem voltál, és akkor is itt leszünk, amikor már sehol nem leszel – a Fradi ultrái többek között ezzel vágtak vissza Kubatov Gábor elnök, a Fidesz pártigazgatója múlt heti,  videoüzenetben közvetített ultimátumára. Kubatov várja a Csatáry László kassai gettóparancsnokra emlékező molinót kifeszítő szurkolók jelentkezését, és amennyiben ez 72 órán belül nem történik meg, a felvételek alapján azonosítani fogják a felelősöket. Bár a határidő hétfőn lejárt, szerda esti lapzártánkig érdemben nem történt előrelépés az ügyben. Legalábbis a Fradi elnökségének oldaláról.

A radikális szurkolók ugyanis válaszközleményük mellett – amelyben a fenti megjegyzésen kívül többek között az is szerepelt, hogy Kubatov nemrégiben még egy asztalnál egyeztetett az ultrákkal – egy Facebook-profilt is létrehoztak „Mi voltunk” néven, amelyet eddig több mint háromezren lájkoltak. Közöttük természetesen vannak olyanok, akik nem Fradi-drukkerek, csupán a szélsőjobbos ideológiát támogatják, viszont az, hogy a klub összes szurkolói csoportja jegyezte a kiadott közleményt, jelzi, hogy a zöld-fehér táboron belül aggasztóan nagy lehet az újnyilas eszmék támogatóinak aránya. Pontosabb talán az, hogy a meccsekre járó aktív szurkolók között. 

Aztán jött a MIÉP

„A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején még nem volt ilyen erős és szervezett az antiszemitizmus és a rasszizmus a Fradi-keménymagban. Volt elvétve zsidózás, de a többség nem meggyőződésből skandálta a rigmusokat” – mesélte egy akkori ultra, aki szerint a ma Fradi-meccsre kilátogatók többsége a szélsőjobboldallal szimpatizál. Szerinte az antiszemitizmus a klub „hagyományos” kommunistaellenességéből származik – a kommunistákat a radikális körökben helytelenül a zsidókkal azonosították –, és erre jött rá később a „nemzeti érzelem”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!