hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország miatt fő az unió feje
Ilyen még nem volt

2013. 05. 09.
Komoly dilemmába került az Európai Unió a magyar kormány minden eddigi figyelmeztetést figyelmen kívül hagyó „halmozott és visszatérő” jogalkotási szabálysértései miatt. Brüsszel most ezért a „három csapáshoz” hasonló szankciórendszert próbál kidolgozni, kifejezetten a magyar példa hatására. A történet vége akár Orbán Viktor és miniszterei szavazati jogának megvonása is lehet az Európai Tanácsban – de addig még nagyon sok víznek kell lefolynia a Dunán. Az úgynevezett Tavares-jelentés nyilvánosságra hozott tervezete az Uniós Alapszerződés 7.1. cikkelyének életbe léptetését javasolja, és gyakorlatilag visszavonatná a magyar kormánnyal a negyedik alkotmánymódosítást. De nemcsak az Európai Parlament (EP), hanem a Bizottság és az Európa Tanács is szinte napi rendszerességgel foglalkozik a magyar helyzettel.

Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő (képünkön) tavaly február óta készít egy átfogó jelentést a hazánkban zajló jogalkotás mikéntjéről és tartalmáról. A most nyilvánosságra hozott jelentéstervezet előtt a dokumentumnak már négy munkaanyagát hozták nyilvánosságra, tehát a politikát és a közvéleményt nem érhette teljesen váratlanul annak tartalma. Ami mégis alaposan felborzolta a kedélyeket, az a Lisszaboni Szerződés „atombombájaként” emlegetett 7. cikkben szereplő eljárás megindításának lehetősége – de hogyan is jutottunk el idáig?

Az Európai Unióban egy ideje már keresik a választ a „koppenhágai dilemmára”. Ennek lényege, hogy a koppenhágai kritériumok alapján (lásd a keretes szöveget) az EU a tagjelölt országoktól rendkívül szigorúan megköveteli a közös értékek és normák tiszteletben tartását, a csatlakozásukat követően azonban már nem rendelkezik hatékony ellenőrzési eszközökkel és megfelelő szankciókkal ezek megsértése esetén. A dilemmára adandó választ eddig nem igazán sürgette senki és semmi – egészen mostanáig. A magyar jogállamiság visszafejlesztése ugyanis átlépte azt a határt, amit már nemcsak az emberi jogok és a jogállamiság felett őrködő Európa Tanács, hanem az Európai Unió intézményei sem hagyhatnak szó és szankció nélkül.

A Magyarországgal szemben indított eddigi eljárások mind egy-egy konkrétan kiragadott ügyre koncentráltak az Európai Bizottság részéről – mutatott rá Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. „A mostani egy minőségileg teljesen más eset. Az eddigi európai uniós gyakorlatban ilyen még nem is fordult elő. Ez egy politikaibb jellegű, a jogállamiság alapjait célzó, ezek sérelme miatt alkalmazni kívánt eljárás.” Ráadásul az eddigi „mumusunknak”, az Európai Bizottságnak ebben semmi szerepe nincs.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!