hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Manőverek - Az Orbán-kormány és a keleti szél

2013. 02. 07.
Balázs Péter volt külügyminiszter szerint alig negyedórát kapott a magyar kormányfő az orosz miniszterelnöktől, ezért nem szabad eltúlozni a Putyin-Orbán találkozó jelentőségét. Kormányzati forrásaink viszont másfél-két órás egyeztetésről tudnak, és arról, hogy annyira elhúzódott a disputa, hogy Putyin napját újra kellett tervezni. Az esemény tényleges hasznát még nem látni, de az ellenzéki pártok felszólították a magyar kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a találkozó megállapításait.

Az egyeztetés jelentősége egyebek mellett az is, hogy a baloldali ellenzék szereti azt hangoztatni, hogy Orbán Viktor elszigetelődött a nemzetközi színtéren. Ennek ellentmond, hogy egy hét leforgása alatt több világpolitikai „tényezővel” találkozott, így Vlagyimir Putyinnal, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel, valamint José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Ne legyünk Gazprom-barakk!

Orbán Viktor számára a legnagyobb húzás kétségkívül a Putyinnal való találkozás, akit a közelmúltban az amerikai Foreign Policy a világ legbefolyásosabb emberei listájának élére helyezett.  (Úgy lett második, hogy az első helyet a szerkesztőség tudatosan konkrét jelölt nélkül hagyta, mert szerintük most ez a „poszt” nem kiosztható).  A Putyin–Orbán találkozó azért is hordoz némi pikantériát, mert a Fidesz elnöke 2006 és 2007 között sokszor élesen fogalmazott Oroszország ügyében, hisz Gyurcsány Ferenc számos alkalommal szívélyes találkozókon vett részt az orosz elnökkel.

2007-ben a Fidesz elnökeként azt nyilatkozta Orbán, hogy tart Magyarország orosz érdekszférába kerülésétől. „Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot” – fogalmazott. Szerinte az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Orosz­ország előretolt gazdasági bástyájává tehetik. „Tegyük világos­sá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!” – hangsúlyozta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!