Kereső toggle

Mindenkinek van  egy listája

Törvénytelenség gyanúja a Kubatov-videón

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A kettő darab kis vonal azt jelenti, hogy az illető nem a barátunk, vagy legalábbis most még nem” – mondja egy stábgyűlés instruktora azon a hét elején nyilvánosságra került szigorúan titkos oktatófilmen, amely újabb bizonyítékát adta a sokat tagadott Kubatov-listák létezésének. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint egy-két égbekiáltó jogsértést leszámítva, a videón látható módszerek valamennyi modern párt kampánystratégiájának részét képezik.

A szigorúan csak belső használatra szánt anyag 2009-ben készült a pécsi időközi polgármester-választáson, ahol a Fidesz jelöltje, Páva Zsolt nyert az akkor még MSZP-s Szili Katalinnal szemben. A legnagyobb kormányzópárt hálószobatitkát egy korábbi, azóta Orbánékból kiábrándult aktivista tette hozzáférhetővé az interneten, mondván: „Hiszek abban, hogy talán lesz pár ember, aki pont e videó hatására kedvet kap ahhoz, hogy világba kürtölje a saját disznóóljában megtapasztalt disznóságokat.”

A Fidesz a 2002-es bukás után a mozgósítás új lehetőségeit kezdte el keresni, melyben kulcsszerep jutott a baráti és ellenséges választókról vezetett adatbázisoknak. 2004-ben már olyan technikákkal tudott gyarapodni a regiszter, mint a nemzeti petíció (1,2 millióan írták alá) és a kettős állampolgárságról tartott népszavazás. A 2006-os kampányban ezekre épült az a kettős szisztéma, amelyben egy nyilvános és egy titkos kampányközpontot is üzemeltetett a Fidesz. Bár a siker elmaradt – sőt: a szocialisták egy gyulai kampányirodában megtalálták a fővárosra és az ország minden megyéjére kiterjedő lista egy részét (8300 névvel) –, Kubatov Gábor országos pártigazgatóvá avanzsált. A következő „bukta” egy 2010-ben nyilvánosságra került hangfelvétel volt, melyen a pártigazgató úgy nyilatkozik, hogy még azt is tudják, „kik azok a komcsik, akik elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták”. Erről az érintett később csak annyit mondott Kálmán Olgának az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy „lendületes beszéd és költői túlzás” volt így fogalmazni, amúgy pedig „rendben van az adatbáziskezelésük”.

Hát, most kiderült, hogy mégsem teljesen. A baj mértékét a – lapzártánkkor még fennálló – beszédes hallgatás jelzi. Addig is, amíg kitalálják, mit reagálnak, az MSZP, az LMP és az Együtt 2014 az adatvédelmi hatósághoz fordult, illetve személyes adattal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést is tettek az ügyben. Valamennyiüknek ugyanaz a kifogása: a videó szerint a Fidesz a választók neve és címe mellett azt is nyilvántartja, ha az illető „nem a barátjuk”, továbbá az adatkezeléshez hozzá nem járuló barátok és családtagok egyéb, védendő személyes adatait, beleértve az otthontartózkodás tényét is.

Kocsis Máté cáfolta a Heteknek, hogy a Fidesz hallgatásba burkolózott volna Kubatov-ügyben: egyszerűen csak senki sem kíváncsi a véleményükre. A párt új kommunikációs igazgatója lerágott csontnak titulálta a témát, és szerinte a Jobbik által 2010-ben nyilvánosságra hozott hangfelvétel újratöltött verzióját látjuk. Mivel azonban akkor valamennyi megszólított hatóság megvizsgálta és rendben találta a párt adatkezelési gyakorlatát, most sincs miről beszélni. Kocsis jogászként sem lát kivetnivalót a nem Fidesz-szimpatizánsok, valamint az adatkezeléshez hozzá nem járuló barátok és családtagok listázásában, hiszen – mint mondja – a válaszadások önkéntesen történtek. De várjuk meg a vizsgálatok eredményét – teszi hozzá, és ha van miről vitatkozni, akkor állnak elébe. Addig is szerénységre inti a jogosulatlan adatkezelés miatt korábban már jogerősen elítélt Jobbikot és Mesterházy Attilát, akinek a YouTube-on hozzáférhető egy adatkezelési problémákat is felvető hanganyaga.

„Fontos hangsúlyozni, hogy miközben a balközép sajtóban az adatbázisépítés szitokszóvá vált, a 20 perces film döntő többsége bevett gyakorlat minden modern országban, a mozgósítás technológiája és metodikája tekintetében is. Így dolgozott az MSZP már 2002-ben és 2006-ban is” – mondta el lapunknak Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Alapítvány kurátora, hozzátéve, hogy ami viszont a tövénytelenségeket illeti, ennél sokkal enyhébb adatkezelési visszaélések miatt biztosítótársaságokat, direktmarketing cégeket is komoly bírsággal szokott sújtani az adatvédelmi hatóság. Ezért is kell kivizsgálni szerinte a visszaélésekre gyanút szolgáltató jelenetek valóságtartalmát. A büntethetőségben azonban már bizonytalan, mivel az uralkodó magyar joggyakorlat szerint adatkezelési ügyekben jogsérelemnek is be kell következnie, hogy megálljon a vád.

Az új adatvédelmi törvény szerint, amennyiben különleges adatok jogellenes kezelése merül fel, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) köteles vizsgálatot indítani – vázolja a gyakorlatot Jóri András, korábbi adatvédelmi ombudsman.

A büntetőeljárás során pedig az alapos gyanút kell vizsgálnia a nyomozóhatóságnak, és nyugodtak lehetünk, hogy a felvételen olyan mondatok hangzanak el, továbbá annyi tanú meghallgatható, hogy az alapos gyanú megléte nem is kérdés. A szakember szerint a pártok többféle jogalapon kerülhetnek bizonyos adatok birtokába, a politikai vélemények esetében azonban az illető írásos hozzájárulása szükséges az adatkezeléshez. „Annak idején azért is találtam jogellenesnek a szociális konzultációt is, mert nem volt körülbástyázva a szükséges adatvédelmi garanciákkal, és a hozzájáruló nyilatkozat is érvénytelen volt a hibás megfogalmazás miatt” – mondja Jóri, aki minden adatgyűjtési szándékkal indított politikai akció feltételéül az állampolgárok bizalmának megnyerését szabja.

A NAIH sajtóosztályán arról tájékoztatták lapunkat, hogy hozzájuk csak a Haza és Haladás Alapítvány fordult, és az ügy fontosságára való tekintettel napokon belül megszületik a vizsgálat eredménye. Ennek bizonyító ereje egy esetleges nyomozás vagy bírósági eljárás során a klasszikus szakértői véleménnyel azonos súllyal esik latba.

A Kubatov-lista nem csodaszer, ezekkel az eszközökkel választói preferenciát megváltoztatni nem lehet, legfeljebb nyilvántartani – mondja László Róbert, a Political Capital választási szakértője, és arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a videó készültekor hét éve volt ellenzékben a Fidesz, napjainkban már nem övezi őket csodaváró hangulat. Ráadásul napjainkra még választóik egy tetemes részét is elveszítették, vagyis frissített listára lesz majd szükségük 2014-ben.

Olvasson tovább: